100 bin elektronik küpe takıldı

100 bin elektronik küpe takıldı
Sarayönü'nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde izlenebilirliği arttırarak daha sağlıklı ve güvenli üretim yapılmasını hedefleyen Elektronik Küpeleme Sistemi kapsamında 100 binden fazla küçükbaş hayvana elektronik küpe...

Sarayönü'nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde izlenebilirliği arttırarak daha sağlıklı ve güvenli üretim yapılmasını hedefleyen Elektronik Küpeleme Sistemi kapsamında 100 binden fazla küçükbaş hayvana elektronik küpe takıldı.

Proje ve uygulamaları konusunda açıklamalarda bulunan  İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem,  "Ülkemizde koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kayıt sisteminin kurularak hayvan hareketlerinin izlenmesi, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla AB'ye uyumlu "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi"  ilçemizde bir yıldır yürütülüyor. Biz bu sistemle küçükbaş hayvanlardaki verilerimizi, istatistik kayıtlarımızı çok daha iyi tutabileceğiz. Uygulamayı kullanan veteriner hekimler için de birçok işlem kolaylaşıyor. Küpe takıldıktan sonra, bir el terminaliyle içindeki çip otomatik olarak okutularak hayvanla ilgili bilgiler anında işlenebiliyor." dedi.

Elektronik küpe sisteminin büyük faydalar sağlayacağını anlatan Çiğdem, "Koyun ve keçi türü hayvanlarda elektronik kimliklendirmeye geçilmesiyle beraber, daha önce manuel kayıt tutma ve veri tabanına aktarma işleminde  gecikmeler ve hatalar olabilmekteydi. Yeni Uygulama ile birlikte bu olumsuzlukların önüne geçilebilecek; hayvancılık işletmelerinde küpelenen, aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kayıtları ve veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde yerinde yapılabilecektir. Ayrıca koyun ve keçilerin elektronik kimliklendirilmesi ve kaydı, sağlıklı ve güvenilir verilerin tutulmasını, hayvan hareketlerinin etkin olarak izlenmesini, hayvan hastalıkları ile mücadelenin desteklenmesini ve hayvancılık desteklemelerinin hedefine ulaşmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.