Ağır metal kirliliği ölçüldü

Ağır metal kirliliği ölçüldü
Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü tarafından Sarayönü, Konya-Afyonkarahisar bağlantı karayollu üzerinde bulunan tarımsal alan topraklarının araç trafiğinden kaynaklı ağır metal kirliliğinin olup...

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü tarafından Sarayönü, Konya-Afyonkarahisar bağlantı karayollu üzerinde bulunan tarımsal alan topraklarının araç trafiğinden kaynaklı ağır metal kirliliğinin olup olmadığı araştırılıyor.

Yürütülen çalışmalar kapsamında bilgi veren öğretim görevlisi Dr. Bilgehan Yabgu Horasan, yaptığı açıklamada, "Sanayi devrimi ile birlikte insanların günlük yaşamını kolaylaştıran pek çok makine ve sentetik malzeme insan hayatına girerek yaşam standardını artırmasının yanı sıra bu ürünlerin pazarlanma gereksinimine paralel olarak büyük kentler meydana gelmiştir." dedi.

Sanayileşme ve hızlı kentleşmenin atık ve çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini kaydeden Horasan, "Tarımsal alanlarda ise sentetik ilaç ve gübre kullanımı sonucunda yerel ekosistem olumsuz yönde değişmiştir. Kirleticiler katı, sıvı ve gaz fazında doğaya yayılmış ve bunun sonucu olarak toprak, su veya hava yoluyla çevreye dağılarak besin zincirine dahil olmuş ve canlı yaşamı ile birlikte ve insan hayatını da olumsuz yönde etkilemeye başlamışlardır. Fosil yakıtlardan ortaya çıkan C, S, N vb. emisyonlar, evsel ve endüstriyel atıklar, tarımsal faaliyetlerle oluşan pestisitler, herbisitler ve insektisitler ve kontrolsüz madencilik faaliyetleri sonucu oluşan atıkların doğaya bırakılmaları ile hava, su ve topraktaki doğal denge giderek bozulmaktadır." şeklinde konuştu.

Araç trafiğinden kaynaklı ağır metal kirliliği bazında ölçümler gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Horosan, şunları söyledi: "Öğrencilerimizle birlikte Sarayönü, Konya-Afyonkarahisar bağlantı karayollu üzerinde bulunan tarımsal alan topraklarının araç trafiğinden kaynaklı ağır metal kirliliğinin olup olmadığını araştırıyoruz. Önümüzdeki günlerde analizlerin tamamlanmasının ardından sonuçları da paylaşacağız."

Horasan, bu tarz çalışmaların ilerleyen dönemlerde daha çok destekleneceğine değinerek, "Meslek Yüksek Okullarını tercih eden öğrencilerimizi mesleki uygulamalarla kabiliyet ve becerilerini artırarak ülkemizin ihtiyacı olan kalifiye ara elemanları yetiştirmeyi planlıyoruz." dedi.