Attığınız gübreye dikkat!

Attığınız gübreye dikkat!
Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Sorumlu Memuru İbrahim Gürkan, gübre kullanımının arttığı şu günlerde, değerleri çok düşük olan veya sahte olan gübrelere karşı çiftçileri uyardı.Yanlış gübrenin topraktaki etkisinin...

Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Sorumlu Memuru İbrahim Gürkan, gübre kullanımının arttığı şu günlerde, değerleri çok düşük olan veya sahte olan gübrelere karşı çiftçileri uyardı.

Yanlış gübrenin topraktaki etkisinin uzun yıllar sürdüğünü dile getiren Gürkan, çiftçilere, "Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın" şeklinde uyarıda bulundu.

Üreticinin bugünlerde gübre ihtiyacını temin etmeye başladığını belirten Gürkan, konuyla ilgili şu uyarıları yaptı: "Farklı çuvallarda ve farklı fiziki özelliklerde kimyevi gübrelere rastlanabiliyor. Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20-40 oranında tuz bulunan sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor. Bu nedenle çiftçimizin emeklerinin boşa gitmemesi için gübre ihtiyaçlarını mutlaka, kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla satış sözleşmesi olan gübre bayilerinden temin etmesi büyük önem arz ediyor. Köylerde ve pazarlarda kamyon üzerinde satılan ürünlerden çiftçimizin kaçınması gerekiyor."

Ne aldığınıza dikkat edin

Sahte gübrenin hem çevreye zarar verdiğini hem de üründeki verimi düşürdüğünü anlatan Gürkan, şunları kaydetti: "Sahte gübreyle çiftçi aldatılıyor. Haksız rekabet oluşturularak, gerçek gübre satanlar mağdur ediliyor, çiftçinin de canı yanıyor. Bazı sahteciler balçığı granül hale getiren düzenekler hazırlıyor ve gerçek gübre rengine boyayıp, gübre fabrikalarının ambalaj taklitlerini de yaparak gübre diye satıyorlar. Bu sahte gübreler bitkiler için hiçbir besin maddesi içermediği gibi birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Çiftçiler, balçığa para ödüyor. Sahte gübre satanlar, binlerce ton gübre satıyor ve milyonlarca lira haksız para kazanıyor."

Toprağınızı çoraklaştırmayın

Gürkan açıklamasının devamında, “Çiftçi, oranları tutmayan veya sahte gübreyi kullanırsa hasat zamanı toplayacağı ürününün yarısı kadarını alacaktır. Bu gübrelerin ticaretini yapanlar bu işin farkında değiller. Bu gübrelerdeki tuz oranının çok olması hem toprağa hem de bitkilere önemli zararları oluyor. Bitkilerin gereğinden fazla su ihtiyacı duymasına sebep oluyor ve toprağın da çölleşmesini sağlıyor. Bu gübreler uzun yıllar düzeltilmeyecek sonuçlar doğuracak. Ürünlerden zarar edilmesinin yanında toprak mineral değerlerini kaybederek çölleşme ve rüzgar erozyonuyla karşı karşıya kalacak. Çiftçiler her aldıkları gübrelerde kesinlikle analizlerini yaptırmalı. Bu konuda ciddi oranda denetimlerin artması gerekli. Toprağın tuzluluğunun artması nedeniyle yaşamını tarıma bağlamış sayısız uygarlığın yok olduğunu tarih içerisinde anımsarız. Günümüzde en yeni ve çağdaş toprak, su, bitki ve çiftlik işletmeciliği tekniğine karşın tuzluluk nedeniyle tarım dışı kalmış alanlar oldukça yaygındır. Toprakta biriken tuzlar, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini bozmakta ve bitki gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Yetiştirilen bitkinin veriminde görülecek azalmalar, toprak çözeltisinin yoğunlaşmasına bağlı olduğu kadar, bitkinin tuza dayanımı ile de ilgilidir. Ancak söz konusu tuzlar bitki gelişimine zarar verecek ölçüde ise, bu tür topraklar tuzlu topraklar olarak adlandırılır. Nitekim toprakta tuzluluğun başlaması ile birlikte bitkilerde zarar görmeye başlar ve bununla beraber rüzgâr erozyonu ve çölleşme başlar” dedi.