Bağlar bozuluyor, pekmezler kaynıyor

Bağlar bozuluyor, pekmezler kaynıyor
Sarayönü'nde bağ bozumu zamanı geldi. Bağ bozumuyla birlikte birçok mahalleyi pekmez kokusu sardı. Bazı vatandaşlar halen geleneksel yöntemle pekmez yapmaya devam ediyor. Pekmezin yapımı oldukça zahmetli iken faydaları ise saymakla...

Sarayönü'nde bağ bozumu zamanı geldi. Bağ bozumuyla birlikte birçok mahalleyi pekmez kokusu sardı. Bazı vatandaşlar halen geleneksel yöntemle pekmez yapmaya devam ediyor. Pekmezin yapımı oldukça zahmetli iken faydaları ise saymakla bitmiyor.

Üzümün pekmez yolculuğu başladı. Üzümler hızla pekmeze dönüşüyor. Bazı vatandaşlar yetiştirdiği lezzetli üzümlerden, rengi, tadı ve kendine has kokusuyla doğal pekmez üretiyor. Kazanların yan yana konulmasıyla kaynatılan kilolarca pekmezin yapımı da oldukça zahmetli. Bakır kazanlarda saatlerce savrularak kaynatılan pekmezin köpüğü de ayrı bir lezzet oluşturuyor.

Değeri zahmetinde saklı

Önce üzümler bağdan kesilip güzelce yıkanıyor. Ardından sadece pekmez için kullanılan araç ve gereçlerle güzelce pekmezin suyunun çıkarılabilmesi için eziliyor ve üzerine baskı uygulanıyor. Tamamen üzümlerin ezilmesi sağlanamadığı için ikinci aşama olarak ezilen üzümler temiz çuvalın içine konup suyu ve posasının birbirinden ayrılması sağlanıyor. Ayrılan bu karışım, yani elde edilen üzüm suyu kazanın içine alınıp bir taşım kaynatılıyor. Daha sonra genişçe bir leğenin içine bir avuç beyaz toprak atılıyor. Toprak ekşimesini ve köpürmesini engelliyor. Ardından toprağın üstüne kaynamış olan üzüm şırası yavaş yavaş dökülüyor. Bu aşamadan sonra leğenin üzeri kapatılıp bir gün posasının toprağın üzerine çökmesi bekleniyor. Dördüncü aşamada, üzüm şırası iki kez süzülüyor. Ardından son aşama olarak da kaynatılacağı kazanın içine süzülüp konuyor. Kaynamaya başladıktan sonra koyulaşınca kavanozlara alınıp, yemeye hazır hale geliyor. Özellikle kış mevsiminde çok tüketiliyor.

Sağlığa büyük faydaları var

Doktorların yaptığı açıklamaya göre pekmez kan yapıcı özelliğe sahip. Vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyor. Karaciğeri temizleyerek damarları açıyor ve klan basıncını dengeliyor. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırıyor. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahip. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer alıyor. İltihap söktürücü özelliği ile öksürüğü kesiyor ve balgam söktürüyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde de oldukça etkili.