"Çalışanlarınızın ibadetine kolaylık sağlayın"

"Çalışanlarınızın ibadetine kolaylık sağlayın"
Ramazan ayı yaz dönemine denk gelmesi bazı iş sektörlerinde çalışan insanları ciddi şekilde zorluyor. Havalar mevsim normallerinin altında, serin olarak geçse de yaz dönemine denk gelen Ramazan ayı, günlerin uzun olmasından dolayı...

Ramazan ayı yaz dönemine denk gelmesi bazı iş sektörlerinde çalışan insanları ciddi şekilde zorluyor. Havalar mevsim normallerinin altında, serin olarak geçse de yaz dönemine denk gelen Ramazan ayı, günlerin uzun olmasından dolayı ağır işlerde çalışan işçileri bir hayli zorluyor. Yaklaşık 18 saat oruç tutan Müslümanların ise bu mübarek günde her anlamda bir birine destek olması gerekiyor.

Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca, Oruç’un İslam’ın 5 şartından biri olduğunu belirterek, patronların uzun yaz günlerinde ağır işte çalışan işçisine kolaylık sağlamasının en büyük ecir ve sevap olduğunu söyledi.

Sağlığı ve sıhhati yerinde olan her Müslüman’ın dinen geçerli bir mazereti olmadığı durumlarda oruç tutmasının farz-ı ayın olduğunu dile getiren Karaca, “Oruç ibadeti insanı manen yüceltir ve yükseltir. İnsan aç kalarak hem nefsini terbiye eder hem de muhtaç insanların halini daha iyi anlar” dedi.

Ramazan ayının diğer aylara göre ibadetin daha yoğun yaşandığı bir ay olduğunu ifade eden Karaca, “Teravih namazı kılmak, mukabele dinlemek bunlardan bazılarıdır. Ayrıca Ramazan ayında mutlaka muhtaçlar gözetilmeli, yardımlar yapılmalı, davetlere icabet edilmelidir. İnsan vücuduna oruç tuttururken, ahlakını güzelleştirmek suretiyle ruhunu da yüceltmelidir” diye konuştu.

Oruç tutmama ruhsatı verilen durumlar hakkında da bilgi veren Karaca, “Oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar, hasta olanlar, hamile kadınlar, emzikli kadınlar ve yolcu olanlar için oruç tutmama ruhsatı vardır. Bunun dışındakilerin oruç tutmaları gerekir. Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle işverenler ve patronlar işçilerine kolaylık sağlaması en büyük ecir ve sevaptır. Bazı işler için gece çalışmak mümkünse iftardan sonra başlayıp sabaha kadar çalışılabilir. Gündüz ise istirahat edilebilir. Gündüz çalışılması zorunlu durumlarda ise işçilere kolaylık sağlanmalıdır” dedi.