Çiftçi maliyetlerin altında eziliyor

Çiftçi maliyetlerin altında eziliyor
Sarayönülü çiftçiler, iki yıl önce yaşanan kuraklığın yaralarını halen saramadı. Çiftçinin borçları her yıl katlanarak artarken, bunun üzerine sürekli yükselen maliyetler çiftçiyi köşeye sıkıştırdı. Sürekli eksilerde...

Sarayönülü çiftçiler, iki yıl önce yaşanan kuraklığın yaralarını halen saramadı. Çiftçinin borçları her yıl katlanarak artarken, bunun üzerine sürekli yükselen maliyetler çiftçiyi köşeye sıkıştırdı. Sürekli eksilerde olduklarından dert yanan çiftçiler, tarlaya ekecek tohum bulamadıklarından dert yanıyor.

Sorunlarını diler getiren çiftçiler, "Sıkıntımız çok büyük. İki yıl önce yaşanan kuraklığın etkileri halen devam ediyor. Bankalara borçluyuz. Tarladan kaldırdığımız harman borcumuzu kapatmaya yetmiyor. Borçlarımız katlanarak artıyor. Çiftçi ekinini ekemeyecek duruma geldi. Tohum alacak paramız yok. Devlet bize hiç bir yardımda bulunmuyor. Tarım bakanlığı ve çiftçi kuruluşları bize sahip çıkmıyor. Eskiden çiftçilere  kuraklıktan dolayı yardım edilirdi. Şimdi borç erteliyorlar. Borç ertelemek çözüm değil. Ayrıca borcuda yüksek faizle erteliyorlar. Çiftçi borçluysa, borcuna borç ekleniyor. Borç ertelemek çözüm değil. Biz tarlaya atacak tohum bulamıyoruz. Borç erteleme, bize destek değil, köstek. Çoğu çiftçi yine elden borç bulabilirse gidip bir de faiz ödememek için bankaya olan borcunu kapatıyor. Borç ertelense, çiftçi tekrar borcun üstüne borç yapıp tohum alacak, tarla ekecek. Borç katmerlendikten sonra seneye Allah göstermesin yine bir kuraklık olursa çiftçi elindeki avucundaki her şeyini kaybeder" diye konuştu.

Tarla satmak zorunda kaldıklarını kaydeden çiftçiler, "Kan ağlıyoruz ama bizi gören yok. Mazot 5 liraya doğru gidiyor. Bir yıl için neredeyse mazota 1 lira zam geldi. Borcumuzu ödeyip tohum alabilmek için mecbur tarla satmak zorunda kalıyoruz. Kimi 5 dönüm, kimi 10 dönüm tarla satıp tohumluk parasını çıkarmanın derdinde. Bu böyle nereye kadar gidecek bilmiyoruz. Sonunda bütün çiftçiler ellerindeki tarlayı, traktörü bankalara kaptıracak, her şey olup bitecek" dedi.