Çiftçi yağış bekliyor

Çiftçi yağış bekliyor
Hububat tarımının önemli merkezlerinden bir tanesi olan Sarayönü'nde gelecek yıl için tarlalarını ekmeye hazırlanan çiftçiler dört gözle güz yağmurlarını bekliyor.Sarayönü'nde hububat ekim mesaisi yavaş yavaş başlıyor....

Hububat tarımının önemli merkezlerinden bir tanesi olan Sarayönü'nde gelecek yıl için tarlalarını ekmeye hazırlanan çiftçiler dört gözle güz yağmurlarını bekliyor.

Sarayönü'nde hububat ekim mesaisi yavaş yavaş başlıyor. Buğday ve arpa ekimleri için hazırlıklarını yapan çiftçiler, tohumunu nemli bir toprağa ekmek için yağış bekliyor. Eylül ayında ilçeye hiç yağmur düşmemesi ise çiftçiyi korkutuyor.

Özellikle ilçemizde olduğu gibi sulu tarımın az olduğu yerlerde çiftçilerin umudu, tohumu yeşertecek olan toprak nemi ve yağış. Bu dönemde yağacak yağışları alan tarlaların nem seviyesinin yüksek olması, atılan tohumun bir an önce çıkmasına ve iyi şekilde güzlemesine büyük katkı sağlayacak.

Ekinin yeşermesi için, ekilecek alanların bu dönemde yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden çiftçiler, ekinin güçlü olarak çıkması için bu dönemde yağışın gerekli olduğunu söyledi.

Çiftçiler, "Bölgemizde hububat ekimi başlıyor. Bu dönemde yağmur yağarsa bizde tohumu tavlı bir toprağa ekmiş oluruz. Ekinin çimlenmesi ve iyi bir çıkış yapması için bu dönemde yağış çok önemli. Bu dönemde yağış olursa ekeceğimiz tohumlar hızlı bir şekilde çimlenir, çıkar iyi şekilde güzleyerek kuvvetlenir ve kışın donlara karşı dirençli olur. Fakat toprağı nemlendirecek yağış olmazsa tohumlar çok geç çimlenebilir. O yüzden bu dönemde yağış vazgeçilmez bir nimettir. Bu dönemde gelecek bir yağış toprak hazırlığı açısından çok önemli." diye konuştu.