Diyabet hayatını zehir etmesin

Diyabet hayatını zehir etmesin
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir  Özkardaş, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle diyabet hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye nüfusunun yarıya yakınının...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir  Özkardaş, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle diyabet hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye nüfusunun yarıya yakınının diyabet hastası olduğunu hatırlatan Özkardaş, diyabet hakkında bilinç oluşturmanın ve farkındalık yaratmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Kan şekeri yüksekliğinin sürekli olarak devam etmesi neticesinde organ ve dokuların ciddi şekilde zarar göreceğini vurgulayan Dr. Özkardaş, "Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabet mücadele, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile, ilaçlar (ağızdan alınacak antidiyabetik) ve egzersiz ile, sağlıklı beslenme, insülin tedavisi ve egzersiz ile sağlanabilmektedir. Diyabet tedavisi, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir" dedi.

Diyabette egzersiz önemli

Diyabet ile mücadelede egzersizin önemine dikkat çeken Dr. Özkardaş şunları söyledi: "Fiziksel olarak aktif olmak kandaki glikoz seviyesini, kan basıncını ve kolesterolü düşürebilir. Aynı zamanda kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltır. Stresle başa çıkmaya yardım eder. Kalbi, kasları ve kemikleri güçlendirir. Bunlara ek olarak, düzenli aktivite insülinin daha iyi çalışmasına yardım eder. Kan dolaşımını artırır ve daha esnek kalmanızı sağlar. Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, fiziksel aktivitede bulunarak ve akıllıca yiyecekler seçerek istediğiniz kiloya erişebilir ve o kiloyu koruyabilirsiniz. Öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz.” diyerek sözlerini bitirdi."