Doğalgaz'da çifte standart

Doğalgaz'da çifte standart
Sarayönü'nde kullanıma sunulan doğalgaz için müracaatta bulunan işyerleri, münferit bağlantı sürpriziyle karşılaştı. Münferit bağlantı bedellerinin, konut bağlantı bedellerinden kat kat fazla çıkması, mağduriyete neden...

Sarayönü'nde kullanıma sunulan doğalgaz için müracaatta bulunan işyerleri, münferit bağlantı sürpriziyle karşılaştı. Münferit bağlantı bedellerinin, konut bağlantı bedellerinden kat kat fazla çıkması, mağduriyete neden oldu. Münferit bağlantı bedeli adı altında fahiş fiyat uygulandığı ifade edildi. Enerya Gaz Dağıtım Şirketi yetkilileri tarafından konu hakkında yapılan açıklamada ise "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilen yetki ile bu iş ve işlemler yürütülüyor. Tarifeler EPDK tarafından belirlenerek yine EPDK kontrolü ve denetimi altında uygulanıyor. Enerya'nın tasarrufunda olan bir durum değil." denildi.

Doğalgazda işyerlerinin bağlantı bedelleriyle konut bağlantı bedelleri arasındaki makasın bir hayli fazla olması, çifte standart olarak değerlendirildi. Enerya'nın işyerlerine bağlantı bedeli olarak 10-15 bin lira gibi teklifler vermesi, müracaatta bulunanların tepkisini çekti.

Fiyat çok yüksek

Sarayönü Ziraat Odası'nın ısınma ihtiyacı için doğalgaz başvurusunda bulunduklarını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, "Bize münferit bağlantı bedeli olarak 10 bin liralık bir teklif verildi. Bu fiyat gerçekten çok fazla. Konutlara ayrı, bize ayrı fiyat uygulanmasının mantıklı bir izahı da yok. Sonuçta biz sanayi kuruluşu değiliz. Bu doğalgazı ısınma amaçlı olarak kullanacak. Mecbur olduğumuz için alacağız ama Enerya'nın bu bölgede tekel olması ve bizim başka şirketten teklif alamamamız adil olmayan bir durum." dedi.

Konutlardan ne farkımız var

Marketi için ısıma amaçlı olarak Enerya Gaz Dağıtım Şirketi'ne doğalgaz müracaatında bulunduğunu belirten Hikmet Eritici, "Çarşının göbeğinde bulunan işyerime doğalgaz almak için müracaatta bulunduğumda, münferit bağlantı kapsamında girdiğim söylenerek bana 10 bin lira civarında bir teklif sunuldu. Müstakil evlere için bağlantı bedeli 1000 lira civarında. Müstakil ev ile benim alacağım yatırım arasında hiç bir fark yok. Hatta evlerden daha çok gaz kullanarak bu şirkete daha fazla para kazandıracağım. Bu çifte standardın nedenini anlayamadım. Ben de Medaş'ta mühendislik yaptım. Bizde biliyoruz münferit hattın ne olduğunu. Yerleşim yerinin dışına hat çekildiğinde bu münferit bağlantı olur ve ekstra yatırımın maliyeti aboneden karşılanır. Ama biz yanımızdan geçen şebekeden yararlanamıyoruz." şeklinde konuştu.

Fahiş fiyat uygulanıyor

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu ise "Doğalgaz müracaatında çok fahiş bir fiyatla karşılaştık. Enerya 13 bin liralık bir abone bağlantı teklifi verdi. Bizim aylık gaz harcamamız normal bir konuttan fazla olacağı için depozitonun fazla çıkmasını anlayabiliriz ama münferit bağlantı parası sadece hava parası. Kabul edilebilir bir fiyat değil. Daha kötüsü başka bir alternatifimiz de yok." dedi.

Tarifeler EPDK tarafından belirleniyor

Münferit bağlantılar hakkında Enerya yetkilileri tarafından verilen bilgi ise şu şekilde: "Enerya, Türkiye'nin ikinci büyük gaz dağıtım şirketidir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilen yetki ile bu iş ve işlemler yürütülüyor. Tarifeler EPDK tarafından belirlenerek yine EPDK kontrolü ve denetimi altında uygulanıyor. Enerya'nın tasarrufunda olan bir durum değil. Konut harici abonelik işlemleri, münferit bağlantı oluyor. Okullar, sağlık kuruluşları, STK binaları, işletmeler ve benzeri yerler münferit bağlantı kapsamında. İşyerleri, konutlarla aynı binada bulunması halinde münferit bağlantı kapsamı dışında kalıyor. Konut dışı kullanıma yönelik aboneliklerde bağlantı bedeli; bağlantı ve regülatör sayaç seti bedelleri toplamından oluşur. Abone bağlantı bedeli KDV hariç olarak; bağlantı tipi, mesafe ve regülatör sayaç seti kapasitesine göre hesaplanacak olan bağlantı maliyetine % 10 ilave edilerek bulunur."