DOMATES GÜVESİYLE MÜCADELE İÇİN MİLLİ PROJE

DOMATES GÜVESİYLE MÜCADELE İÇİN MİLLİ PROJE
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİNDEN DOMATES GÜVESİYLE MÜCADELE İÇİN MİLLİ PROJEKısa bir süre önce kurulmasına rağmen yürüttüğü bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başaran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi,...

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİNDEN DOMATES GÜVESİYLE MÜCADELE İÇİN MİLLİ PROJE

Kısa bir süre önce kurulmasına rağmen yürüttüğü bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başaran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türk tarımına ivme kazandıracak yeni bir proje yürütecek. Konya Şeker ve PANKOBİRLİK ile birlikte yürütülecek proje ile domates üretimini olumsuz etkileyen organizmaların, kimyasal madde kullanılmadan ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

PROJENİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından yürütülecek “Domates Güvesi ile Biyolojik Mücadelede Kullanılan HD73 Irkının Üretim Koşullarının Ticari Formülasyonunun Hazırlanarak Üretiminin Yapılması” adlı projenin açılış töreni Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin konferans salonunda gerçekleştirildi.  Programa, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) Dr. Suat Kaymak ve Aydan Alev Burçak, Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

DOMATES ZARARLISIYLA MİLLİ BİR MÜCADELE YAPILMADI

Programda kürsüye ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. Suat Kaynak geldi. Kaynak, “bizim projelerimize herkes başvurabilir. Bizim istediğimiz, projeyi özel sektör ile birlikte yürütmektir. Bütçenin, yüzde yetmişini bakanlık olarak biz veriyoruz ama projelerin yüzde otuzunu da diğer ortakların karşılamasını istiyoruz. Böylece yapılan araştırma geliştirme projelerinin tarafları da projenin bir parçası olmuş oluyor. Bu projeleri desteklemekteki amacımız, Türkiye de tarımın ihtiyaç duyduğu üretime direk destek olabilecek yerli ürünler üretebilmektir. Ne yazık ki şu ana kadar milli imkânlarla domates zararlılarıyla mücadele edecek bakteriler üretilmemiş, bu projeyle de bunu başarmak istiyoruz. Türkiye de zararlılarla mücadele için yurt dışına 600 milyon dolar ödeniyor. Büyük bir sektör ve bu sektörde milli ürünler üretmek istiyoruz, bu alandaki eksikliğimizi tamamlamak istiyoruz” dedi.

DOMATES ZARARLISI, KİMYASAL KULLANMADAN YOK EDİLECEK

Proje hakkında bilgi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de “Kit ArGem dediğimiz, toplamda 25 milyon TL ile desteklenen, Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiş projemiz var. Ülkemizde üretilmeyen, yurt dışından ithal ettiğimiz, özellikle gıda alanında daha sonra sağlık alanına da geçecek, kimyasal kullanmadan, bakterilerle domates güvesini öldüren kit üreteceğiz. Dolayısıyla ülkemizde üretilmeyen, dışarıdan ithal ettiğimiz bu kitleri kendi imkânlarımızla üretmenin altyapısını kuracağız. Bu daha sonra özel sektöre de açılacak. İstenen kitler milli olarak üretilmiş olacak. Bu projemiz, en büyük projelerimizin başında geliyor. Domates güvesi ile mücadelenin yapılacağı bakterilerden üretilerek formülasyonun oluşturulacağı kitler, Konya Şeker ve PANKOBİRLİK ortaklığı ile üretilecek. Bu kitleri, Konya Şeker in seralarında uygulayacağız, Pankobirlik ile Türkiye de ticari olarak satılmasını sağlamış olacağız. Proje, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin yürütücülüğünde, Konya Şeker, PANKOBİRLİK ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü nün ortaklığında yürütülecek” şeklinde konuştu.

“RECEP KONUK UN VİZYONU BU PROJELERLE DAHA İYİ ANLAŞILDI”

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk un vizyonunun bu projelerle daha iyi anlaşıldığını ifade eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da bu tür projelerde çiftçinin milli olarak kendi ihtiyaçlarına çare olabildiğini kaydetti. Mikdat Çakır, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İnsanlar kimyasallarla doğayı bozuyorlar. Önce ticari kaygılarla bozdular ve tekrar düzene sokmak için de bizim paramızı alıyorlar. Bu parayı dışarı göndermemek için yapılabilecek iş bu ürünleri kendi imkânlarınızla üretmenizdir. İşte bu projenin amacı budur. Dünyada herkes tarım ve gıda isminden kaçarken Recep Konuk, Gıda ve Tarım Üniversitesi kurdu, bunun ne demek olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu büyük bir vizyondur. Türkiye de hiçbir üniversitenin arkasında üretici güç yok. Üretici gücün kurduğu bir üniversite yok. Topraktan çatala kadar gelen alanda hakimsiniz. Çünkü sizi kuran çiftçiler sizin altyapınız. Bakanlık için de şu önemli ben tarladan sofraya kontrol edeceğim bir alana girmek istiyorsam pancar ekimi sistemini iyi görmem, iyi okumam lazım Türkiye çapında uygulayacağım zaman bu sistemi kullanma becerisini göstermem lazım. O zaman milli güç oluyor.”

PROJENİN, 3 YIL İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün, 2017 TAGEM Ar-Ge Destek Programı kapsamında Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin yürütücülüğünde, Konya Şeker, PANKOBİRLİK ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü nün de proje ortağı olarak yer aldığı, “Domates Güvesi ile Biyolojik Mücadelede Kullanılan HD73 Irkının Üretim Koşullarının Ticari Formülasyonunun Hazırlanarak Kitle Üretiminin Yapılması” projesi üç yıl içinde hayat geçirilmesi planlanıyor.

Programın sonunda T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) Dr. Suat Kaymak ve Aydan Alev Burçak a birer plaket takdim edildi.