Eğitimin belini büken özür!

Eğitimin belini büken özür!
Sarayönü eğitimine yine özür grubu tayinleri ile birlikte ağır bir darbe indi. FETÖ'den açığa alınan öğretmenler nedeniyle il merkezinde açıklar oluşması, çok sayıda öğretmenin Konya'ya tayin olmasına neden oldu. İlçemizin...

Sarayönü eğitimine yine özür grubu tayinleri ile birlikte ağır bir darbe indi. FETÖ'den açığa alınan öğretmenler nedeniyle il merkezinde açıklar oluşması, çok sayıda öğretmenin Konya'ya tayin olmasına neden oldu. İlçemizin ilk atamaya açık olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eylül atamalarının tamamını doğuya yapması ve şubatta atama yapmaması Sarayönü'nde büyük bir öğretmen açığının oluşmasına neden oldu. Sarayönü ikinci yarıyıla ilçeden ayrılan 42 öğretmen ve yerine atanan 8 öğretmenle girdi. Yetkililer, oluşan öğretmen açığının okullardaki öğretmenlerin fedakarlığı ve ücretli öğretmenle kapatacaklarını söyledi.

Ocak ayı özür grubu atama döneminde, il içi özür durumu bulunan öğretmenlere başvuru hakkı verildi. Sarayönü'nde eğitim veren öğretmenlerin de bu haklarını kullanmasıyla, 42 öğretmen tayin olarak Sarayönü'nden giderken, giden bu öğretmenlerin yerine sadece 8 öğretmen atandı. Bu tayinlerin ardından ilçemizde eğitim veren okullarda büyük bir öğretmen açığı meydana gelirken, yıl ortasında yapılan bu zamansız atamalar büyük tepkiye neden oldu.

Giden öğretmenler arasında branşlarına göre 2 Arapça, 3 Biyoloji, 1 Coğrafya, 1 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 2 Fen ve Teknoloji, 1 Fizik, 2 meslek dersleri, 4 ilköğretim matematik, 2 İngilizce, 3 Kimya, 5 Matematik, 1 mobilya ve iç mekan tasarımı, 1 Müzik, 1 Okul Öncesi, 1 Rehberlik, 1 Sınıf, 4 Sosyal Bilgiler, 1 Tarih, 3 Türk Dili ve Edebiyatı, 3 Türkçe öğretmeni bulunuyor.

Çare ücretli öğretmen

Sarayönü'nden görev yapmaya devam edecek olan öğretmenlerin büyük gayretine ve özverisine ihtiyaç duyduklarını ifade eden yetkililer, "Türkiye genelinde yapılan bir atama olduğu için karara uymaktan başka çaremiz yoktu. Yaşadığımız sıkıntının nedeni atamaların yıl ortasına denk gelmesi. Yılsonunda olsa daha iyi olabilirdi. İlçemizde görev yapmaya devam edecek öğretmenlerimizin yükü kalan süreçte biraz daha artabilir. Bu anlamda karşılıklı anlayış, özveri ve gayretle ilçemizdeki eğitimin aksamasına izin veremeyiz. Bu atamaların ardından yaşanacak boşluğu, mevcut öğretmenlerimizden maksimum derecede faydalanarak ve ücretli öğretmenler görevlendirerek gidermeye çalışacağız. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın derslerinden geri kalmamaları için hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" dedi.

Velilerden büyük tepki

Tayinlerin ardından büyük tepki gösteren birçok veli ise tepkilerini, "Daha önceki senelerde de aynı şey oldu. Devlet buna neden bir çözüm üretmiyor? Bu atamalar niye yılın tam ortasında yapılıyor? Tam çocuklarımız kendini derse vermeye başlamışken, her şey bir düzene yeni yeni otururken, şimdi yine her şey allak bullak oldu. Şimdi senenin ortasında yapılan bu tayinlerin adı ne? Bu atamaları yapanlar birçok çocuğun öğretmensiz kalacağını, derslerinin aksayacağını bilmiyor mu? Bunun adı milli eğitim değil, milli felaket. Devlet 42 öğretmenin rahatını düşünürken, bizim yüzlerce çocuğumuzu bir kenara atıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu tayinler üç ay sonra yapılsa ne olurdu sanki. Tam çocuklarımız öğretmenlerine alıştı, derslerine ısındı derken şimdi yılın ortasında öylece ortada kaldı. Gidenlerin yerine öğretmen gelecek mi, bunu da bilmiyoruz" şeklinde ifade etti.

"Eğitimde ticaret olmaz"

Devletin eğitime ticari mantıkla baktığından dert yanan veliler, "Çocuklarımızın hayatı birilerinin ellerinde oyuncak oluyor. Yetkililer sorunun ücretli öğretmenle giderilebileceğini söylüyor. Giden öğretmenlerin çoğunluğu branş öğretmeni, sınavlara girecek çocuklarımız var. Bir tarafta atanamadığı için intihar eden öğretmenler var; bir tarafta öğretmensiz öğrenciler. Devlet eğitime ticari mantıkla bakıyor. Ucuza kaçmak için öğretmen ataması yapmıyor. Maliyeti daha düşük olduğu için ücretli öğretmen kullanıyor. Bu şekilde ne bizim çocuklarımız, ne de bu ülke hiçbir yere gidemez. Bu sorumsuzluğun hesabını kim verecek? Bu vebali kim ödeyecek?" dedi.

"En büyük engel"

Geçmiş yıllarda ilçenin özür grubu tayinlerine kapatılması ve ilk atamaya açılması için ciddi çalışmalar gerçekleştiren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, "İlçemizi daha önce ilk atamaya açtırmıştık fakat Şubat ayında atama yapılmamasından dolayı tayini çıkan öğretmenlerimizin yeri boş kaldı. Giden öğretmenlerimizin büyük bölümünün branş öğretmeni olması iyi olmadı. Bu durum Sarayönü'nde eğitim seviyesinin istenen düzeye çıkmasına en büyük engeldir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın atama yapması durumunda ilçemizdeki öğretmen açığı kapanacaktır. Bununla ilgili gerek milletvekillerimizle, gerekse Milli Eğitim ile görüşmeler yaptık. Mağduriyetin en aza indirilmesi için çalışıyoruz" dedi.