Embriyo transferiyle üstün vasıflı sığırlar üretiliyor

Embriyo transferiyle üstün vasıflı sığırlar üretiliyor
Türkiye'nin üçüncü en büyük tarım işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde, sığırlara embriyo transfer edilerek üstün vasıflı damızlık sığır sürüsü oluşturulması için Embriyo Transfer Merkezi kuruldu....

Türkiye'nin üçüncü en büyük tarım işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde, sığırlara embriyo transfer edilerek üstün vasıflı damızlık sığır sürüsü oluşturulması için Embriyo Transfer Merkezi kuruldu. Embriyo Transfer Merkezi'nde, en iyi dişi sığırların yumurtalarıyla, en iyi boğaların tohumları laboratuar ortamında birleştirilerek elde edilen embriyolar, üçüncü bir taşıyıcı sığır yardımıyla buzağı olarak dünyaya getiriliyor. "Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi" kapsamında, işletmede üstün verimli hayvan popülasyonunun artırılması hedefleniyor. Bunun sonucunda, çok yüksek genetik materyal taşıyan bir elit sürü elde edilmesi bekleniyor. Üstün vasıflı sağır üretiminin yanı sıra yüksek genetik kapasiteye sahip hayvanlardan tüm yaşamında alınabilecek yavru sayısının birkaç katını, bir yıl içinde almak mümkün olacak. İhtiyaca göre cinsiyeti daha önceden belirlenmiş embriyoların transferiyle damızlıkta kullanılacak dişi yavru üretimi arttırılabilecek.

Sarayönü Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde, üstün vasıflı sığır üretimi için Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi açıldı. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığını temin etmek amacıyla yürütülen embriyo transferiyle, kombine ırk damızlık üretim çalışmaları başladı. Proje, ülkemizin hem süt, hem de et yönünden değişebilen ihtiyaçlarına göre, istenilen ırk ve cinsiyette hayvan elde etme imkanı sunuyor. Yürütülen çalışmalarla, üstün niteliklere sahip kombine verimli ineklerden elde edilecek yavru sayısının arttırılması, hayvan ıslahat çalışmalarına hız kazandırılması, ihtiyaca göre cinsiyeti daha önceden belirlenmiş embriyoların transferiyle damızlıkta kullanılacak dişi yavru üretiminin arttırılması amaçlanıyor.

Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde 1.800 baş ana olmak üzere toplam 4 bin baş sığır bulunuyor. Bunun yüzde otuz beşini simental ırkı, yüzde altmış beşini ise esmer ırk oluşturuyor. Bunun yanı sıra Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi'nde kullanılmak üzere embriyo sağımı için üstün vasıflara sahip 72 baş donör simental ve taşıyıcı annelik yapmak üzere 500 baş angus bulunuyor.

Irk ıslahının en kestirme yolu

Gözlü Tarım İşletmesi Müdürü Faruk Erkan, bu yıl içerisinde faaliyetlerine başlayan Embriyo Transfer Merkezi hakkında bilgi verdi. Embriyo transferi çalışmalarının önemine dikkat çeken Erkan, yaptığı açıklamada, "Embriyo transferi, hayvan ıslahı ve genetik ilerlemenin hızla yapılabilmesi için önemli bir uygulama olup, yüksek et ve süt verimli hayvanların sayılarının kısa zamanda artmasını sağlayan bir yöntemdir. Yüksek verimli bir hayvandan senede bir, hayatı boyunca en fazla 8-10 yavru alınabiliyor. Embriyo transferi ile yüksek verimli bir hayvandan tüm hayatı boyunca alınabilecek yavru sayısının birkaç katı, bir yılda alınabiliyor. Embriyo transferi ırk ıslahının en kestirme, en çabuk, en güvenilir yoludur. " dedi.

Angus anneden simental dana

Embriyo üretim ve transfer süreci hakkında bilgi veren Erkan şöyle konuştu: "Çok üstün verim özelliklerine sahip ineklerin, hormonlarla çok yumurta üretmesi sağlanıyor. Böylece bir defada sadece bir yavru elde edilebilecek yüksek verimli inekten, bir çok yavru elde etme olanağı elde ediliyor. Çok yumurtlatılan inekler yine yüksek verimi belirlenmiş boğa spermalarıyla tohumlanıyor. Bu işlemi takip eden yedinci günde rahim özel sıvılarla yıkanıyor. Rahimden alınan yıkantı sularının içinde embriyolar aranıp bulunuyor. Bu sırada taşıyıcı anneler hazır hale getirilerek embriyolar taze olarak naklediliyor. Embriyo üretimi için simental ırkını kullanıyoruz. Taşıyıcı anne olarak ise angus ırkını kullanıyoruz. Normal gebelik süresi sonunda taşıyıcı inekler doğuruyor. Ancak doğurdukları simental yavrular, genetik olarak anguslardan etkilenmiyor. Doğan yavrular çok üstün verimli simental buzağılar oluyor."

Etiketler :