Geçen yıldan akılda kalanlar

Geçen yıldan akılda kalanlar
Son yılların rekor kar yağışıSarayönü'nde iki hafta içerisinde üst üste yakan kar, ilçe merkezinde 1 metre 10 santimi, yüksek kesimlerde ise 1 metre 40 santimi buldu. Vatandaşlar son yılların en çetin geçen kışına şahit...

Son yılların rekor kar yağışı

Sarayönü'nde iki hafta içerisinde üst üste yakan kar, ilçe merkezinde 1 metre 10 santimi, yüksek kesimlerde ise 1 metre 40 santimi buldu. Vatandaşlar son yılların en çetin geçen kışına şahit oldu. Fırtınanın etkisiyle kapanan yollar birçok araç mahsur kaldı. Bir gün ilçeye elektrik verilemedi. İlçeden çıkamayan memurlar ve öğrenciler Sarayönü'nde otel ve pansiyonlarda kaldı. Mobil telefonların şarj probleminden dolayı iletişim çöktü.

Eğitimin belini büken özür!

Sarayönü eğitimine yine özür grubu tayinleri ile birlikte ağır bir darbe indi. FETÖ'den açığa alınan öğretmenler nedeniyle il merkezinde açıklar oluşması, çok sayıda öğretmenin Konya'ya tayin olmasına neden oldu. Şubatta atama yapmaması Sarayönü'nde büyük bir öğretmen açığının oluşmasına neden oldu. Sarayönü ikinci yarıyıla ilçeden ayrılan 42 öğretmen ve yerine atanan 8 öğretmenle girdi.

Nüfusta sevindirici tablo

Sarayönü göç veren bir ilçe olmaktan kurtulmaya başladı. Hızla eriyen Sarayönü nüfusu, 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da yükseldi. Artış istenen seviyede olmasa dışarıya göçün engellenmiş olması sevindirici olarak karşılandı. İlçe nüfusu 2015 yılına göre 2016'da 49 kişi artarak, 26 bin 499'a yükseldi. Taşra Mahallelerin yine bir kısmında yükseliş yaşanırken bir kısmının nüfusu geriledi.

Esnaf sorunlarına çözüm arandı

Sarayönü Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda, ilçede faaliyet gösteren esnaflar kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda halk pazarının günü, çarşı kaldırımlarının işgali ve çarşı merkezindeki araç parkı sorunu, metruk binalar, koku sorunu ve engelli rampaları konuşulan konular arasında yer aldı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Sarayönü'ne geldi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "kararım evet" programı kapsamında Sarayönü'ne geldi. Referandum çalışmaları için Ak Parti İlçe Teşkilatı tarafından oluşturulan Seçim Koordinasyon Merkezi'ni açan Lütfi Elvan, esnaf ziyaretlerinde bulundu. Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Bakan Lütfi Elvan, programın ardından ilçeye düğün salonu yaptırma sözü verdi.

Sarayönü'ne 500 kişilik KYK yurdu

Sarayönü Belediyesi'nin girişimleri sonucunda, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ilçeye 500 kişilik öğrenci yurdu yapılmasına karar verildi. Sosyal tesis ve yemekhane ile birlikte 250 kişilik kız, 250 kişilik erkek yurdu inşası, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırım programına alındı. Sarayönü Meslek Yüksekokulu bahçesine yapılacak olan yurt binaları ve sosyal tesis için 20 bin metrekare yer tahsis edildi.

Hayrettin Demirpolat hayatını kaybetti

Sarayönü'nün sevilen, sempatik iş adamlarından Hayrettin Demirpolat, geçirdiği ani kalp krizi sonucunda hayata gözlerini yumdu. Demirpolat'ın ani vefatı, sevenlerine ve yakınlarına büyük acı yaşattı. Demirpolat, 2017 yılının Mart ayında çok sayıda cemaatin katıldığı cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedildi.

Dini ve milli ödüllü proje

Sarayönü Belediyesi, lise öğrencilerine yönelik olarak hazırladığı "Geziyorum, Okuyorum, Öğreniyorum" projesi ile öğrencilere dini, maddi, manevi ve milli yönlerden destek sağladı. Öğrencileri temel dini bilgiler kitabından sınava tabi tutan Sarayönü Belediyesi, dereceye girenleri ödüllendirmesinin yanı sıra 120 öğrenciyi Çanakkale'ye götürdü.

Tokgöz yeniden başkan

Sadet Partisi Sarayönü İlçe Teşkilatı, olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurulda yeniden aday olan İlçe Başkanı Ziya Tokgöz, tek liste ile gidilen seçimde oyların tamamını alarak güven tazeledi.

Sarayönü "Evet" dedi

Sarayönü'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması 16 Nisan 2017 Pazar günü halkın sandık başına giderek oyunu kullanması ile gerçekleştirildi. Sayılan oylar neticesinde 13 bin 372 Evet, 3 bin 049 Hayır çıktı. 289 adet oy ise geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Sarayönü yüzde 81.43 ile yeni sisteme onay vermiş oldu.

Kaymakamlık'tan "Hoşgeldin Bebek projesi"

Sarayönü Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen "Hoşgeldin Bebek Projesi" kapsamında, hiçbir güvencesi olmayan muhtaç ailelerin yeni doğan bebekleri için hediye paketi yardımı yapıldı.

Sarayönü sıcaktan kavruldu

Sarayönü'nde yaz aylarında hava sıcaklığının 39 dereceye kadar yükselmesi hayatı olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde çöl sıcakları etkili oldu. Hava sıcaklığının 39 dereceyi bulması vatandaşları ağaç altları ve gölgeliklere yöneltirken, Sarayönü-Ankara karayolu aşırı sıcaklar ve nedeniyle eridi.

Çiftçi borca çalıştı

Sarayönü'nde, çiftçilerin umutla başladığı harman sezonu hayal kırıklığı ile kapandı. Harmanın sonuna doğru rekolte ve fiyat tabloları netleşirken, çiftçinin tarladan kaldırdığı mahsulün ancak geçen seneden kalan borçları ödemeye yeteceği ortaya çıktı. Önceki yıl yaşanan afet derecesindeki kuraklığın yaralarını bu sene sarmak isteyen çiftçiler, devletin fiyat ve alım politikaları nedeni ile umduğunu elde edemedi.

Demiryoluna büyük yatırım

Kadınhanı-Horozluhan arasındaki demiryolu hattı tamamen yenilenerek hızlı tren ray sistemiyle değiştirildi. Çalışmalarda aralarda ekler olmadan sonsuz ray sistemi kullanıldı. Demiryollarına yapılacak 100 milyar liralık yatırımla birlikte Sarayönü'nden geçen hattın tekrar eski cazibesine kavuşacağı, gelecekte yolcu ve yük taşımada hızlı tren kullanılacağı öğrenildi.

Şehidimizin oğluna coşkulu sünnet

Hakkari Çukurca'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Yunus Emre Uçar'ın üç yaşındaki oğluna sünnet düğünü yapıldı. Ladik mahallesindeki sünnet düğününe binlerce vatandaşın katıldı. Konya Valisi Yakup Canbolat makam aracını, sünnet arabası olarak tahsis etti.

Koku platformu kuruldu

Sarayönü'nün yıllardır çektiği koku problemlerini çözüme kavuşturmak için kurulan "Kokuya Hayır Platformu" ilçeyi rahatsız eden kokuların kaynağı olduğu tahmin edilen işletmelerde yerinde incelemelerde bulunarak tesis yetkilileriyle görüştü. Ceta Kompost ve Atak Tavukçuluk tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, kokunun kaynağını tespit etmeye çalıştı. Fakat mücadelenin devamı gelmedi.

İlçeye yeni düğün salonu

Sarayönü Belediyesi tarafından Saraç mahallesinde İmam Hatip Lisesi ile su deposu arasındaki arsaya yaptırılması planlanan düğün salonu için çalışmalar hız kazandı. Sarayönü, yakın bir zamanda 1.300 metrekare kapalı alana sahip nitelikli bir düğün salonuna kavuşacak. Projesi hazır olan yeni düğün salonu için, söz verilen 2 milyon 500 bin lira kaynak Sarayönü Belediyesine aktarıldı. İhale süreci başladı.

MYO'da mezuniyet heyecanı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda mezuniyet töreni düzenlendi. Sarayönü MYO, okul bahçesinde düzenlenen törenle 24. mezunlarını verdi. Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu 124 öğrencisini hazırlanan bir törenle uğurladı.

Sarayönü'ne bağımsız anaokulu

Sarayönü Kaymakamlığı, Sarayönü Belediyesi ve Sarayönü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ilçeye bağımsız bir anaokulu kazandırmak için çalışmalar başlatıldı. 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu'ndan boşalan, geçmişte Üniversite tarafından da kullanılan binanın bakım, onarım ve tadilatının tamamlanmasının ardından eğitim öğretim faaliyetlerinin başlayacağı öğrenildi.

Uzel'den büyük TEOG başarısı

Sarayönü'nde gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavının ikincisinde büyük bir başarı ya imza atan İsmail Kara Ortaokulu'ndan Enes Uzel, tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı. İlçede bir ilke imza atan Uzel, okulunun ve ailesinin gurur kaynağı oldu.

FAO, 30 ülkeyi Sarayönü’nde topladı

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Koruyucu Tarım Konferansı, Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika’dan 30'a yakın ülkenin 130'a yakın bilim insanını, uzman ve çiftçilerini bir araya getirdi. Etkinliğin bir ayağı da Sarayönü Ziraat Odası'nın katkıları ile ilçemizde gerçekleştirildi.

15 Temmuz coşkuyla kutlandı

Sarayönü'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü coşkuyla kutlandı. Hain kalkışmanın yıldönümünde yaklaşık 2 bin kişi 15 Temmuz nöbetinde bir araya geldi. Nöbet öncesinde Sarayönülüler caddelere çıkarak, ellerinde ay-yıldızlı Türk bayrakları ile büyük bir kortej oluşturdu.

Hasat bayramı yapıldı

2017 yılı Tarım İşletmeleri Müdürlüğü (TİGEM) 67. Geleneksel Hasat Bayramı Programı Gözlü Tarım İşletmesi’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımı ile gerçekleştirildi. Hasat bayramı tarlada kurban kesimi ve Çarşı Cami imamı Kasım Kılıç tarafından yaptırılan dua ile başladı. Kurban kesimi sonrası Bakan Faruk Çelik biçerdöverin direksiyonuna geçti.

Başkan Solak'tan çifte müjde

Ladik kavşağındaki üst geçit probleminin çözülmesi için çalışmalar devam etti. İhale aşamasına gelen transit üst geçidin olur yazısı yazıldı. Karayolları tarafından üst geçit için gerekli olan zemin etütleri yapıldı. Ladik kavşağına yapılacak transit üst geçidin yanı sıra Sarayönü-Ladik yolu duble yol olarak yeniden yapılacak.

Belediyenin kaba inşaatı tamamlandı

Sarayönü'nün yeni prestij binalarından bir tanesi olacak Sarayönü Belediyesi hizmet binasının temeli atıldı. Sarayönü Belediyesi'ne ait eski hizmet binasının yıkılmasının ardından, hafriyat çalışmaları ve demir işleri tamamlanarak binanın ilk harcı atıldı. Alp Planlama Peyzaj ve İnşaat San.Tic.Ltd.Şti. tarafından yapılan inşaatın kaba inşaat tamamlandı.

Tabak kırarak protesto ettiler

Sarayönü’nde Yukarı mahalle muhtarı İsa Öztürk’ün defalarca dile getirdiği çarpık düğün hediyesi geleneğine tüm mahalle muhtarlarından destek geldi. Tabak, tepsi, cam gibi eşyaların artık düğün hediyesi olarak götürülmemesi için bir kamuoyu oluşturmak istediklerini anlatan mahalle muhtarları, bu çarpık geleneği, tabak kırarak protesto etti.

Gözlü'de embriyo transferi

Türkiye'nin üçüncü en büyük tarım işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde, sığırlara embriyo transfer edilerek üstün vasıflı damızlık sığır sürüsü oluşturulması için Embriyo Transfer Merkezi kuruldu. Embriyo Transfer Merkezi'nde, en iyi dişi sığırların yumurtalarıyla, en iyi boğaların tohumları laboratuar ortamında birleştirilerek elde edilen embriyolar, üçüncü bir taşıyıcı sığır yardımıyla buzağı olarak dünyaya getiriliyor.

İlk hafızlar mezun oldu

Sarayönü Feyzi Fatma Demirpolat Kız Kur’an Kursu bünyesinde Sarimder önderliğinde açılan ve faaliyet gösteren hafızlık kursu, ilk hafızlarını mezun etti.

Şehir konağı tamamlandı

Sarayönü ilçe merkezine yapılan Şehir Konağı'nda çalışmalar sona erdi. Şehir Konağı’nın yeşillik ve ağaçların içerisinde çok güzel bir merkez oldu. Sarayönü hanımlarının ve gençlerin toplanıp etkinlik yapabileceği, çok amaçlı salonları bulunan, güzel bir mimariye sahip şehir konağı hizmete açıldı.

Halk pazarı tekrar Cuma'ya alındı

Sarayönü'nde halk pazarı gününde yeniden düzenlemeye gidildi. Daha önce Sarayönü Belediye Meclisi tarafından Cuma gününden Çarşamba gününe alınan halk pazarı, yeniden Cuma gününe çekildi.

Kinoa denemesi yapıldı

Sarayönü Ziraat Odası tarafından ilçede ilk kez ekilen ve astronotların yiyeceği olarak da bilinen "kinoa" bitkisinden olumlu sonuç alındı. Sarayönü Ziraat Odası, son dönemde popülerliğini arttıran bu tarım ürünün denemesini yaparak ilçeye uygunluğu inceledi.

Kaliforniyalı solucanlarla canlı gübre üretiyorlar

Sarayönü'nde son zamanlarda üretimi artan solucan gübresi sektörü büyümeye devam etti. Son dönemin en revaçta ek işlerinden biri haline gelen solucan gübresi üretim sektörüne her geçen gün yeni bir girişimci ekleniyor.

MYO'da kabus

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda işler kötüye gitmeye devam etti. İlk tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu 25 öğrenci tercih etmiş ve bunun sadece 21'i kayıt yaptırmıştı. Ek yerleştirmelerde de okulu sadece 2 öğrencinin tercih etmesinin ardından vahim tablo netleşti.

Beşgöz temizliği yarılandı

Yıllarca kaderine terk edilen ve kaybolmaya yüz tutan Beşgöz'de 3 yıl önce başlatılan temizleme çalışmaları sonuç vermeye başladı. Yüzey alanı 8 kilometre kare olan gölün doğu kıyısında temizleme çalışmaları tamamlandı. Batı kıyısında başlatılan çalışmaların da tamamlanmasıyla göl eski ihtişamına kavuşacak.

Bütçe 26 milyonu geçti

Sarayönü Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantısında bütçe görüşüldü. 2018 yılı bütçesi 26 milyon 227 bin TL olarak belirlenirken, bu bütçe 2017 yılı bütçesinin 6 milyon 797 lira üzerine çıktı. Bütçedeki bu rekor artış, 2018 yılında belediye hizmetlerinin daha da artacağı sinyallerini verdi.

Roma dönemine ait spor tesisi bulundu

Sarayönü'ne bağlı Ladik Mahallesi bir inşaat sahasında bulunan mozaiklerin, Roma döneminden kalma bir spor tesisine ait olduğu ortaya çıktı. Roma döneminin Anadolu'daki en önemli kentlerinden biri olan ve Laodikya olarak bilinen yerde yürütülen kazı ve temizleme çalışmasında ortaya çıkarılan 400 metrekarelik geometrik desenli mozaik ve yapı malzemeleri dikkatleri Ladik mahallesine çekti.

Konuklar, 2 bin yıl öncede çiftlikmiş

Sarayönü'nde faaliyet gösteren iki devlet üretme çiftliğinden biri olan Konuklar Tarım İşletmesinin bahçesinde bulunan kitabeli taştaki yazıyı çözen uzmanlar, çiftliğin Roma döneminde de devlet çiftliği olarak faaliyet gösterdiğini ortaya çıkardı.

Spor tesisleri tamamlandı

Sarayönü Belediyesi tarafından ilçenin 9 mahallesinde yaptırılan spor tesisleri tamamlandı. Toplam maliyeti 2 milyon lira olan tesisler, küçük düzenlemelerin ardından hizmete açıldı.

Ladik'e 800 bin liralık restorasyon

Sarayönü Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Ladik mahallesinde Selçuklu döneminden kalan Büyük Cami ve sit alanı içerisinde kalan Ahmet Hüdai'nin evinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 400'er bin liradan toplam 800 bin liraya restore edilecek olan iki yapı, bu şekilde korunmaya devam edecek.

OSB projesinde önemli gelişme

Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi için önemli bir aşama daha kat edilirken, proje kapsamındaki alanda bulunan meraların dönüşümü için onay çıktı. Şimdiden 83 yatırımcının yer talebinde bulunduğu OSB'de 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Kız meslek inşaatı başladı

Sarayönü Belediyesi’nin şehir meydanı projesini hayata geçirmesine bir adım kaldı. Şehir meydanına çevrilecek alanda bulunan kız meslek lisesinin, taşınmasının arından şehir meydanı projesi hızlı bir şekilde başlatılacak. Yeni kız meslek lisesi binasının inşaatı başladı.

Belediye ilçenin elektriğini üretecek

Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan "Güneş Enerjisi Santrali" (Sages) projesi Tedaş tarafından onaylandı. Ladik mahallesi cıva tesislerine yapılacak olan 1 milyon dolarlık proje, Konya'da ilçe belediyeleri tarafından yapılmış santrallerin en büyüğü olacak. Saatte 1 megawat elektrik üretecek olan Güneş Enerjisi Santrali, sokak aydınlatmalarının ve tüm belediye tesislerinin elektrik enerjisini karşılayacak.

TOKİ'de kaba inşaatlar tamamlandı

Sarayönü'ne inşa edilen 3'ncü etap Toki konutlarında çalışmalar hızla devam ediyor. 12 günde 2 bina iskeletinin tamamlandığı inşaatta müteahhit firma gününden önce dairelerin teslimatını yapmayı hedefliyor. Toplam 45 bloktan oluşan 3'ncü etap Toki konutlarında, 45 binanın da kaba inşaatı tamamlandı.

Sarayönü doğalgaza kavuştu

Sarayönü, bir dönem gelmesi hayal gibi görünen doğalgaza nihayet kavuştu. İlçe şebekesine doğalgaz verildi. Abonelik işlemlerini yerine getiren ve şartları tamamlayan vatandaşlar doğalgazı kullanmaya başladı. Şu ana kadar 110 vatandaşın, abonelik bedeli olan 537 lirayı ödeyerek abone olduğu öğrenildi.

Ak Parti Tayyiboğlu'na emanet

Ak Parti Sarayönü İlçe Teşkilatı 6'ncı olağan genel kurulu, günü delegelerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. 115 delegenin katıldığı genel kurulda, partililer sandık başına gitti. Tek liste ile gidilen seçimli genel kurulda Adnan Tayyiboğlu, Sarayönü Ak Parti İlçe Teşkilatı'nın yeni başkanı oldu.

Türkiye'ye örnek oldu

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği, Türkiye'de bir ilke imza atarak; ilk kez Süt Üreticileri Birliği bünyesine bir tarım market kazandırdı. Markette 42 farklı firmanın tarım ürünleri satışa sunuldu.

Kudüs için birlik oldular

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan kararın açıklanması tüm Türkiye'de olduğu Sarayönü'nde de büyük tepkilere neden oldu. Sarayönü'ndeki ilçe yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sarayönü'ne bağımsız adliye binası

Sarayönü'nde Adliye'nin bağımsız bir binaya kavuşması için çalışmalar başlatıldı. Adalet Bakanlığı'nın Sarayönü'ne bir adliye binası yapılmasına sıcak baktığı öğrenildi. Çalışmaların ilk adımı olarak Sarayönü Belediye Meclisi tarafından Adalet Bakanlığı'na bağımsız adliye binası yapımı için arsa tahsis edildi.

Yeşilkaya güven tazeledi

Cumhuriyet Halk Partisi Sarayönü İlçe Başkanlığı, 36'ncı olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Mevcut İlçe Başkanı Bayram Yeşilkaya, seçimli genel kurulda yeniden seçilerek güven tazeledi.

Kurşunlu ve Ladik TOKİ ihalesi yapıldı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, Sarayönü nün Ladik ve Kurşunlu mahallelerine inşa edilecek konutların ihalesi 12 Aralık ve 14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi.

Esnaflara 40. yıl plaketi

Sarayönü'nde kırk yılı aşkın süreden beri faaliyet gösteren emektar esnaflara, Sarayönü Platformu tarafından plaket takdim edildi.

Hastane yönetiminde kısmi değişim

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün birleştirilmesinin ardından Sarayönü Devlet Hastanesi'nde yeni yapılan sözleşmelerle yönetimde kısmi olarak değişime gidildi. İdari ve Mali İşler Müdürlüğüne Erdal Potuk, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne ise Dilek Kart getirildi.

Başhüyük'te yaprak dökümü

Sarayönü'ne bağlı Başhüyük mahallesi için geride bıraktığımız 2017 yılı, acıların ve üzüntülerin yılı oldu. Adeta yaprak dökümünün yaşandığı Başhüyük mahallesinde 47 kişi hayata gözlerini yumdu.

İyi Parti kuruldu

2017 yılının son günlerinde Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Müdürlerinden Mehmet Karlı tarafından İyi Parti'nin İlçe Teşkilatı kuruldu. Yönetimini oluşturan Karlı, İyi Parti'nin İlçe Başkanı oldu.

Etiketler :