Gelişim iyi ama zararlılara dikkat

Gelişim iyi ama zararlılara dikkat
Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, hububat ekili alanların kontrolü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Ilıman giden havaların hububat üzerinde olumlu bir etki yarattığını...

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, hububat ekili alanların kontrolü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ilıman giden havaların hububat üzerinde olumlu bir etki yarattığını anlatan Ziraat Mühendisi Mesut Solak, yaptığı açıklamada, "Tarla kontrollerinde hububat gelişiminin çok güzel olduğunu tespit ettik. Çok iyi bir çıkış gerçekleşmiş. Kardeşleme de çok güzel. Havaların iyi gitmesi bitkilerin kök sisteminin çalışmasına ve gelişmesine olumlu katkıda bulunmuş. Önümüzdeki aylarda yağışların iyi olması halinde yüksek verim elde edileceğini umuyoruz. Yaptığımız kontrollerde hububat çıkışlarında kayıp yaşanmadığını tespit ettik." dedi.

Gübreleme için yağışların takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Solak, "Üre gübresi kullanacak çiftçilerimizin hava durumunu takip ederek yağış öncesi tarlalarına gübreyi atmasını tavsiye ediyoruz. Gübrenin çok erken kullanılmaması gerekiyor. Bu haftadan itibaren gübreler atılabilir." şeklinde konuştu.

Ilıman giden havaların hububat zararlıları açısından bir dezavantaj oluşturabileceğini vurgulayan Solak, şöyle konuştu: "Havaların ılıman gitmesi sebebiyle hububatta tarla faresi mücadelesi mutlaka yapılmalıdır. Yine mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle hububatta zabrus zararlısının çalışmasına uygun şartlar oluştuğundan hububat tarlalarında incelemelerde bulunularak görülen boşluklar dikkatle incelenmelidir. Kök kısımlarından kesilmiş ve kurumuş hububat gözlemlendiğinde zabrus zararlısı olabileceği göz önüne alınmalı. Gerektiği takdirde yüzey ilaçlaması yapılmalıdır."