Güneş Enerji Santrali kurulacak

Güneş Enerji Santrali kurulacak
Sarayönü Belediyesi tarafından çalışmaları 2 yıl önce başlayan ve AB hibe desteği ve İller Bankası aracılığıyla hayata geçirilmesi planlanan ‘Güneş Enerjisi Santrali Kurulması projesi yeniden gündemde.AB hibe desteği...

Sarayönü Belediyesi tarafından çalışmaları 2 yıl önce başlayan ve AB hibe desteği ve İller Bankası aracılığıyla hayata geçirilmesi planlanan ‘Güneş Enerjisi Santrali Kurulması projesi yeniden gündemde.

AB hibe desteği ile gerçekleştirilecek olan proje geçtiğimiz yıl kabul edilmesine rağmen TEDAŞ ın ilçede revizyon yapması ve kapasite artırımına gidememesi nedeniyle askıya alınmış ve çağrı mektubu alınamamıştı. Proje düzenlenerek ve revize edilerek AB hibe destekleri için başvuruya yeniden hazırlandı. Yapılan proje ile mülkiyeti kapatılan Ladik Belediyesi nden Sarayönü Belediyesi ne geçen Kurşunlu daki Etibank Tesisleri üzerine Güneş enerji santrali kurulacak.

İlk aşamada 1,5 megavat gücünde elektrik üretimi sağlayacak olan güneş enerjisi santrali tamamen dış kaynaklı AB hibe desteği ile yapılacak. Ongrid olan bu sistem ile sağlanacak enerji direk şehir şebekesine verilecek. Proje bedeli 5,5 milyon TL olan güneş elektrik santrali ile Sarayönü nün köy ve mahalleleri ile birlikte sokak lambalarının tamamının aydınlatılması sağlanabilecek. Şu anda 60-70 bin TL olan elektrik masrafından kurtulmanın yanı sıra belediyeye ek 40-50 bin TL de gelir getirmesi öngörülüyor.

5 megavata kadar lisanssız olarak elektrik üretebilecek olan proje ile ilgili detaylı çalışmalar yapıldı. Ekim veya Kasım ayında serbest bırakılması beklenen AB hibeleri için başvuru yapılması planlanıyor. Bu kapsamda proje başvurusu için Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak a geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirilen meclis toplantısında yetki verildi.

Güneş enerji sistemleri ile elektrik üretiminde ve güneş ışınlarının kullanılması açısından Sarayönü, Karapınar ilçesi en uygun bölge olarak öngörülüyor.