Güney, "Krizi içimizdeki fırsatçılar körüklüyor"

Güney, "Krizi içimizdeki fırsatçılar körüklüyor"
Güneyler Un Yem ve Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güney, ülkede yaşanan ekonomik krizi, fırsatçı sanayicilerin ve aracıların körüklediğini söyledi. Kur farkından dolayı yükselen ithal hammadde fiyatlarının,...

Güneyler Un Yem ve Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güney, ülkede yaşanan ekonomik krizi, fırsatçı sanayicilerin ve aracıların körüklediğini söyledi. Kur farkından dolayı yükselen ithal hammadde fiyatlarının, zamları cüzi bir oranda tetikleyeceğini belirten Güney, ortaya çıkan yüksek enflasyonun nedenini, yerli ham maddeleri, ithal hammadde fiyatları üzerinden fiyatlandıran sanayicilere bağladı.

Un ve yem fiyatlarının aşırı yükselişi hakkında değerlendirmede bulunan Güneyler Un Yem ve Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güney, yaptığı açıklamada, "Un fiyatlarındaki artışın sebeplerinden bir kısmı, bazı ürünlerde ithal buğday kullanılmasından kaynaklanıyor. Yalnız ithal buğdaydan dolayı yaşanan artışların afaki bir seviyeye gelmesinin imkanı yok. Bir çuval un 65 kilo buğdaydan üretilir. Türkiye ortalamasında fiyatlara bakıldığında bir çuval unun fabrika çıkış fiyatı 75-85 lira aralığında seyretmektedir. Baklavalık böreklik unların fabrika çıkışı ise 100-110 liradır. Baklavalık böreklik unlarda yüzde 30-40 civarında ithal buğday kullanılmasından dolayı bu fiyatlar oluşmuştur. Ekmeklik unun afaki derecede zam almasının tek sebebi ise çıkarcı ve fırsatçı sanayicilerin fahiş fiyat uygulamasıdır." dedi.

Ekmeklik unda fiyat oyunu

Ekmeklik un üretiminde, yerli buğdayın, ithal buğday gibi fiyatlandırıldığını kaydeden Güney, "Ekmeklik unda yüzde 10-15 oranında ithal buğday kullanılabileceği gibi hiç ithal buğday kullanılmadan da yapılabilir. Ekmeklik unda yüzde 10 ithal buğday kullanıldığında fiyat, çuval bazında yüzde 3-4 civarında etkilenir. Mazot ve elektrik zamları da yüzde 2 oranında etkiler. Makul bir zammın en fazla yüzde 10 oranında gelmesi lazım iken piyasaya bakıldığında yüzde 40'lara varan zamlar görüyoruz. İthal buğday kullanılmadan da ülkemizde rahatlıkla ekmeklik un üretilebilir. İthal buğday bugünün şartlarında 1650 lira. Sanayiciler harman döneminde ekmeklik buğdayı 1 liradan alarak stokladı. Şu anda yerli ekmeklik buğdayın satışı 1100 lira. Ancak, fırsatçı sanayiciler yerli buğdayı da ithal buğday gibi 1650 liradan işliyor. Biz sanayici olarak bir çuval ekmeklik unu 85 liraya satıyoruz. Fahiş fiyat uygulayan sanayicilere devletimizin acil bir şekilde önlem alması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yemde de durum aynı

Fırsatçıların yemdeki fiyat oyununa da değinen Güney, "Yemde de ithal hammadde kullanımı yüzde 10-15 civarındadır. Ama yem sektöründe de fabrikalar yerli hammaddelere, ithal ürünlere gelen döviz cinsinden artışı uyguladıklarından yem fiyatları afaki seviyelere çıkmıştır. En nitelikli 18 protein 2600 enerjili bir yemin içerisinde yüzde 15 civarında ithal hammadde vardır. Geriye kalanı yerli hammaddedir. Kur farkı yüzde 10 oranında etkiler. Yerli ürünlerinde buna istinaden yüzde 10 civarında artması ile çuvalda en fazla yüzde 20 fiyat artışı yaşanması gerekirken, yem sanayicileri yüzde 50'yi bulan zamlar yaparak krizi fırsata çevirmektedirler." ifadelerini kullandı.

Ateşe benzin döküyorlar

Sanayicilerin kriz ateşini körüklediklerini vurgulayan Ali Güney şunları söyledi: "ABD ile bir ekonomik savaş içerisindeyiz. Bu ülkenin ekonomisini etkiliyor ama bizim kendi sanayicilerimizin bu krize etkisi daha büyük. Yaptıkları, ateşe benzin dökmekten başka bir şey değil. Yüksek enflasyon hiç kimsenin işine yaramaz. Bir gemi battığında içerisindekilerle birlikte batar. Fiyatlar makul olacak ki piyasada hareketlilik olacak. İki ay önce 55 lira olan yem şu anda 90 lira. Bu fiyatın 60 lira bandında olması gerekiyor. Çiftçinin ürünü para etmiyor ama tüketici çok büyük zamların altında eziliyor. Devletin çiftçinin üzerinden elini çekip sanayicilere müdahale etmesi gerekiyor. Devletin ya sanayicilere bir düzenleme getirmesi gerekiyor ya da çiftçilerin fiyatlarını yükseltmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 40 liraya yem alıp yediren üretici, hayvanını 27 liraya kestiriyordu. Bu sene yem 90 lira oldu ama kesim yine 27 lira. Çiftçi bu işin içinden nasıl çıksın. Süt üreticisi için de durum aynı."