Haber Sitelerinin Çoğalmasının Olumsuz Sonuçları

Haber Sitelerinin Çoğalmasının Olumsuz Sonuçları
Haber sitesi açmanın kolaylığı bazı olumsuzlukları da peşinden sürükledi.Yakın zamanda bir haber yayınlandı ‘Evlilik programları Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile kaldırıldı başlığıyla. KHK nın yayınlanması ile...

Haber sitesi açmanın kolaylığı bazı olumsuzlukları da peşinden sürükledi.

Yakın zamanda bir haber yayınlandı ‘Evlilik programları Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile kaldırıldı başlığıyla. KHK nın yayınlanması ile birlikte KHK nın maddeleri detaylarını inceleyen haber editörleri aslında farklı programlarla ilgili olan düzenlemenin evlilik programlarını da kapsadığını sanması, yeterli araştırmayı yapmadan haberi teyit etmeden ‘Evlilik programları kaldırıldı şeklinde sunmasıyla Türkiye genelinde başta en büyük haber siteleri-platformları olmak üzere binlerce haber sitesi okuyucularını istemeden yanlış bilgilendirdi. Oysaki haber atlatma, son dakika haberlerini en hızlı biçimde okuyuculara sunma gayreti içerisinde olunmasaydı bu maddede evlilik programlarının değil de uydu kanallarında yayınlanan arkadaşlık programları ve benzeri yayınları kapsadığını anlayabilirlerdi. Habercilik tarihinin son dönemdeki büyük ‘hatalı haberlerinin arasında yer edinen bu olay internet haber sitelerinin çoğalmasından doğan olumsuz sonuçlara çok güzel bir örnek oluşturdu.

Bir diğer olumsuz sonuç ise basit bir şekilde açılabilen haber sitelerinden dolayı önüne gelen herkesin gerekli niteliklere sahip olsun ya da olmasın bu işe soyunması oldu. Gazetecilik ahlakına sahip olmayan kişilerin açtığı bu haber siteleri sosyal medya mecralarındaki beğeni sayfalarından yaptıkları haber paylaşımları tamamen tık tuzağı üzerine kurulu durumda. ‘Ünlü oyuncu dayak yedi başlıklı bir haberde ünlü oyuncu Dünyanın her hangi bir ülkesinde ünlü olan ama ülkemizde 100 kişi tarafından tanınmayan oyuncular, ‘o futbolcu kimle yakalandı başlıklı haberlerde ise 3. Lig topçuları sanki Süper Lig futbolcusuymuş gibi haber yapıldığı görülüyor. İftira haberlerinde arttığı günümüzde teyit edilmeden duyulan her bilgi hızlı olabilmek bahanesiyle yayınlanıyor. Daha sonra ise bu haberlerin tekzip edildiği ya da kaldırıldığı görülüyor. Yayıncılığın dijital medyaya geçiş ile çok basite inmesi bu durumu tabiri caizse ‘ayaklara düşürdü . Bir domain ve basit bir hosting kiralaması gerçekleştirebilen kişiler kendilerini gazeteci ilan ettiler. Hatta bunun daha da vahim olan versiyonu Facebook haberciliği. Sağdan soldan aldığı görüntüleri ve yazıları 40 yılın başı da kendi kaydettiği görüntüler ya da yazılarla yayınlayan kişiler Facebook üzerinden 50 kişiye ulaşınca gazeteci moduna girmeye başladı.

Evet gazeteci sadece gazete çıkaran kişi manasında kullanılmaz ama bu işinde belli standartlara oturtulabilmesi gerekiyor. Yoksa bir taraftan harcanan maddiyat ve verilen yoğun emekler diğer tarafta ise kopyala yapıştır yaparak facebook ya da twitter gibi sosyal medya uygulamalarında habercilik yaptığı sananlar var. Bu iki tarafı bir tutan güruh ise en sıkıntılı topluluk olarak görülmelidir. Emeği yok sayarak hırsızlığı emekle bir tutmak acizlikten başka bir şey değildir. Bu acizliğe düşmemek içi emek veren kişi ve grupların farkında olup her daim onlardan yana olmak gerekir. Örneğin haber365.com.trinternet haber sitesi. Bu işin profesyonel bir şekilde emek vererek gerçekleştiren oluşumların başında yer alıyor. Gerek son dakika haberlerini gerekse güncel haberleri hızlı ve güvenilir bir şekilde bizlere sunan Haber 365, göz zevkine hitap eden site tasarımı, kolay kullanılabilen mobil versiyonuve mobil uygulaması ile ilk tercihlerimizden biri olarak kendine yer ediniyor. Özgün içeriklerin yer aldığı, gündemi yakından takip ederek en son haberleri bizlere anıda ulaştıran Haber 365, Türkiye nin önemli haber platformu olmaya konumunda yer alıyor.

İnternet haberciliğinin basitleşmesinin olumsuz yanlarından bahsederken şunu da eklemek gerekir: eskiden işin ehli gazeteciler belirli gazetelerde uzun yıllar çalışarak alanında uzman teriminin içini doldurabilirken, şimdilerde yeni nesil gazetecilerde çeşitli haber platformlarında genelde kısa kısa çalışılmasından kaynaklı olarak uzmanlık tam manasıyla sağlanamıyor. Bu kısa süreli çalışmalar genelde birbirinin tekrarı şeklinde olduğu için, gazeteci ilerleme kaydetmek yerine yerinden saymış oluyor.

Etiketler :