Haberiniz olmadan faturanız şişebilir

Haberiniz olmadan faturanız şişebilir
Sanal dolandırıcılar bu kez de vatandaşın cep telefonuna göz dikti. GSM şirketlerinin aracılık ettiği dolandırıcılık firmaları, yasal faaliyet yaptıkları iddiasıyla vatandaşın izni ve bilgisi dışında cep telefonu faturalarından...

Sanal dolandırıcılar bu kez de vatandaşın cep telefonuna göz dikti. GSM şirketlerinin aracılık ettiği dolandırıcılık firmaları, yasal faaliyet yaptıkları iddiasıyla vatandaşın izni ve bilgisi dışında cep telefonu faturalarından her ay 56 TL haksız kazanç sağlıyor.

Facebook sayfalarında paylaştıkları “Türkiye bu çocuğu konuşuyor”, “Dünya bu kızı konuşuyor” başlıklı paylaşımlarla cep telefonu kullanıcılarının tıklaması isteniyor. Linke tıklandığında “Videoyu izlemek için tıklayın” yazılı bir butona tıklanılması isteniyor. Söz konusu sayfada bu işlemin bir abonelik işlemi olduğu ve cep telefonu faturasına yansıyacağına dair hiçbir uyarı ve bilgilendirme yapılmıyor.

GSM şirketleri müdahele etmiyor

Vatandaş merakla cep telefonu operatörünün müşteri hizmetlerini arıyor. Kendisine abonelikle ilgili bir mesajın geldiğini söyleyerek bilgi istiyor. Müşteri Temsilcisi 4349 isimli bir içerik servisine abonelik yapıldığını ve her ay 56 TL'nin faturaya yansıtılacağını söylüyor. Vatandaş duruma itiraz ediyor ve işlemin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştiğini ve bunun bir dolandırıcılık olduğunu dile getiriyor. Müşteri Hizmetleri görevlisi ise bu içerik servisinin kendilerine ait olmadığını ve vatandaşın onayı dışında abonelik işlemi gerçekleştiren firma tarafından iptal edilebileceğini söylüyor.

GSM şirketi 4349 aboneliğini iptal etmiyor

Cep telefonu üzerinden internete bağlanıldığı için dolandırıcı içerik servisi firmasının yönlendirdiği video linkine tıklandığında, GSM operatörü size herhangi bir onay teyidinde bulunmadan paralı bir servise aboneliğinizi gerçekleştiriyor. Vatandaşın faturasına aylık 56 TL ücret yansımasını sağlayan 4349 isimli içerik servisi firmasının şirket bilgileri sorulduğunda, bu bilgileri verme yetkilerinin olmadığı söyleniyor. Bilginiz dışında gerçekleşen bu dolandırıcılık işleminin iptal edilmesini talep ettiğinizde ise “Bu aboneliği biz iptal edemeyiz. İlgili içerik servisini arayarak ancak oradan iptal ettirebilirsiniz.” cevabı veriliyor.

Tüketici haklarına başvurun

Bu şekilde paralarını kaptıran vatandaşlar, hakkını aramak için Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Hakları birimine başvurabilir. Başvuru ile vatandaşlar nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda bilgi edinebilir.