Hasat dualarla başladı

Hasat dualarla başladı
2017 yılı Tarım İşletmeleri Müdürlüğü (TİGEM) 67. Geleneksel Hasat Bayramı Programı geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Gözlü Tarım İşletmesi nde gerçekleştirildi.Programa; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,...

2017 yılı Tarım İşletmeleri Müdürlüğü (TİGEM) 67. Geleneksel Hasat Bayramı Programı geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Gözlü Tarım İşletmesi nde gerçekleştirildi.

Programa; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Vali Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri Dr. Hüsnüye Erdoğan, M. Uğur Kaleli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Müsteşar Yardımcıları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan, Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın ve ilgili kuruluşların genel müdürleri, kamu kurum müdürleri, ilçe ziraat oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Bakan Çelik tesisleri gezdi

Hasat bayramı tarlada kurban kesimi ve Çarşı Cami imamı Kasım Kılıç tarafından yaptırılan dua ile başladı. Kurban kesimi sonrası Bakan Faruk Çelik biçerdöverin direksiyonuna geçerek poz verdi. Ardından Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü ne ait tohum üretim alanları gezildi, Bakan Çelik tohumlar hakkında tek tek bilgi aldı.

Orta Anadolu Bölgesi nde verim ve kalite yönü ile öne çıkacak hububat çeşitlerinin Gözlü İşletmesinde kurulan hububat deneme ve demonstrasyon parselinde; AR-GE faaliyetleri sonucunda yeni ıslah çalışmaları devam eden çeşitlerle birlikte yurtiçi ve yurtdışı kurum ve kuruluşlarından tedarik edilen 234 adet ekmeklik buğday, 5 çeşit makarnalık buğday, 12 çeşit arpa ve 10 çeşit tritikale olmak üzere toplam 261 çeşit Bakan ve misafirler tarafından incelenerek yetkililer tarafından çeşit bazında bilgi verildi.

Arazide yapılan programın tamamlanmasının ardından işletme içerisnde bulunan hasat şenliğinin yapıldığı alana geçildi.

Şenlikler Sarayönü Belediyespor bünyesindeki Kafkas Halk Dansları Topluluğu nun gösterileri ile devam etti. Büyük alkış alan gösterilerin ardından etkinlik Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter takımının gösterileri ile devam etti.

Programa TİGEM ve Gözlü Tarım İşletmeleri ile ilgili hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından protokol konuşmaları ile devam edildi.

 

23 yeni buğday çeşidi tescil denemesine alındı

İlk olarak mikrofunun başına geçen TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan verimli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı yeni hububat çeşitlerinin elde dilmesi adına genel müdürlük bünyesinde sürdürülen AR-GE faaliyetleri sonucunda bu yıl 23 yeni buğday çeşidinin tescil denemesine alındığını söyledi. TİGEM bünyesinde hayvancılık ve atçılık konusunda da önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Taşan TİGEM in 2017 yılının önemli projelerinden olan “Yerli Sebze Tohumculuğunu Geliştirme Projesi” ve “Embriyo Transferi ile Kombine Irk Damızlık Sığır Üretim Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

 

15 yıldır çiftçiye her türlü destek veriliyor

Ardından söz alan Ak Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan da hizmetin başında cumhurbaşkanı olunca kendilerinin de cumhurbaşkanına tabi olarak en güzel hizmetleri yapmaya çalıştıklarını belirterek, AK Parti hükümetleri zamanında 15 yıldır tarım alanında çiftçiye her türlü desteğin verildiğini dile getirdi

 

‘Milletimiz meydanları tanklara dar etti

Törende son olarak kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada geçen yıl kutlanan hasat bayramını hatırlattı. 15 Temmuz günü Polatlı daki hasat bayramına katıldığını buradan dönüşte de FETÖ nün darbe girişimine şahit olduklarını belirten Çelik; “Milletin gücü tankın gücünü birkaç saat içerisinde yendi. 249 şehit, binlerce gazi. Allah bu millete, bu ülkeye böyle kalleşlik yapmak isteyenlere bir daha fırsat vermesin" dedi.

Tarım, gıda, su ve enerjin ön planda olduğu 21. yüzyılın çiftçilerin yüzyılı olacağını aktaran Bakan Çelik, tarımın önemini kavrayamayan toplumların önümüzdeki süreçte çok ciddi sıkıntılarla karşılaşacağını vurguladı. Geçen yıla göre bereketli bir yıl yaşandığını ve hububat üretimi için iki güzel gelişmenin yaşandığına işaret eden Çelik, üretimin ve kalitenin arttığını, geçen yıla göre hububatta yüzde 4,5'lik artışla toplamda 37 milyon ton hububat üretimi beklediklerini ve bu yıl kalitede yüzde 10'luk bir artış olduğunu dile getirdi.

‘Anız yakmak tarlayı öldürmek demektir

Bakan Çelik, tarım ve hayvancılığı geliştirmek adına Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. “Toprağı koruyacağız ama ekilmedik toprak da bırakmayacağız” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasal düzenleme getiriyoruz. İster ekerim ister ekmem diye bir şey yok. Bu toprak 80 milyonun toprağı. Bu toprak ekilecek. Bu topraklar ekilsin verime dönüşsün diye yasal düzenleme yapacağız. Gübre rehberini bastık her havzanın gübre rehberi var, hangi gübrenin kullanılacağını çiftçimiz görecek. Bütün uyarılarımıza rağmen anız yakmalar devam ediyor. Anız yakarak tarlayı temizlemek değil tarlayı öldürmek demektir. Tohumda kat ettiğimiz mesafeler iyi durumda. Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Biz Ar-Ge yi 10 kat artırdık. Tohumda kendimize yeter duruma geleceğiz. Sigortacılık konusunda önemli adımlar attık. 2018 den itibaren bütünüyle kuraklık sigorta kapsamına alınmış olacak. İş forumları düzenliyoruz dünyadaki Pazar çeşitliliğimizi gerçekleştirmek için yeni bir bakış açısını kazandırmış bulunuyoruz.”

 

Çelik, 2017 buğday fiyatını Gözlü de açıkladı

Sözlerine bu yılın buğday fiyatlarını açıklayarak devam eden Çelik, “Bazı bölgelerde ekmeklik buğday 980 liranın üzerinde işlem görmektedir. Bazı bölgelerde de 850 ila 900 lira arasında işlem görmeye başladığını müşahede etmiş bulunuyoruz. Bunu dikkate alarak Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın fiyatı tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyat üzerinde değer bulacak, buna inanıyoruz. 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5'e kadar da ilave artış uygulanacaktır. Bu durumda üreticimiz kalitesine göre buğdaylarını 990 liraya kadar TMO'ya satabileceklerdir." dedi.

Buğday fiyatında yüzde 5'lik artış yapıldı

Açıkladığı buğday alım fiyatının yüzde 12,5 protein değerindeki buğdayın fiyatı olduğuna değinen Çelik, şunları kaydetti: "Kalitede çok ciddi bir artış var. Bu çerçevede 940 ila 990 lira arasında bir fiyatı alımı TMO gerçekleştirecektir. Bu yıl aldığımız yeni bir kararla da en düşük vasıflı buğday fiyatı ton başına 800 lira olarak belirlenmiştir. Böylelikle en alt grup buğday fiyatında üreticilerimizin lehine yüzde 5'lik artış yapılmış bulunmaktadır. Aldığımız bir kararla TMO'nun ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği 6,5 liralık boşaltma ücreti de bundan sonra alınmayacaktır. Açıklanan fiyat ile üretici maliyetine göre prim ve destekler dâhil yüzde 55'lik bir artış sağlandığını da bu vesileyle belirtmek istiyorum. Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden böyle bir eşik, taban fiyatı açıklamaya gerek olmadığını bu yıl da aynı şekilde ifade etmek istiyorum."

Programın ardından vatandaşlarla birlikte yemeğe geçen Çelik bir yandan da kendisine iletilen talepleri dinledi.

Sarayönü Ziraat Odası Teknikerleri tarafından hazırlanan çiftçi sorunlarını içeren raporu aldı ve okuyup değerlendireceğini söyledi.

Gözlü de yapılan çalışmalar diğer çiftçilere zarar verdi

Özkent Tarımsal Sulama Kooperatifi Metin Çobanoğlu ise Gözlü tarım İşletmeleri tarafından açılan derin kuyular nedeniyle sulama kooperatifine ait kuyuların kuruduğunu belirterek â€œİşletme tarafından açılan ve 220 metreyi bulan kuyular nedeniyle kooperatifimize ait 150 metrelik kuyularda sular çekildi 5 kuyumuz kurudu bölge çiftçimiz mağdur durumda. İşletme elbette ki yüz akımız ama yapılan çalışmalar diğer çiftçilere zarar vermiştir. Bu konu ile ilgilenmenizi istiyoruz” dedi.

Muhtarlar Bakan Çelik e dert yandı

Bakan ile irtibata geçenler arasında Sarayönü mahalle muhtarları da yer aldı. Yukarı Mahalle Muhtarı İsa Öztürk ile Hatıp Mahallesi Muhtarı Talat Kestek Sarayönü nün en büyük sorunlarından biri haline gelen koku meselesini gündeme getirerek “Tavuk çiftliğinden kaynaklanan koku yüzünden huzurumuz kalmadı. Sarayönü nde temiz hava soluyamaz, kapı pencerelerimizi açamaz olduk. İlgilenmenizi istiyoruz bakanım” diyerek konu ile ilgili hazırladıkları notları bakanın danışmanlarına ilettiler.

Gözlü de gerçekleştirilen Hasat Bayramı misafirlere verilen yemek ile sona ererken  Bakan Faruk Çelik te Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü ne ait hayvancılık tesislerinde yaptığı incelemelerin ardından ilçemizden ayrıldı.