"Hastalıklara dikkat, yağış gerekli"

"Hastalıklara dikkat, yağış gerekli"
Sarayönü Teknik Tarım Ticaret Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı. Kıraç...

Sarayönü Teknik Tarım Ticaret Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı. Kıraç arazilerin ise zor durumda bulunduğunu kaydeden Turan, yağışlara ciddi şekilde ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sarayönü'nde yaşanan ılıman kış aylarında atılan tohumların tamamının kayıpsız olarak çıkması ve don zararının yaşamamasından dolayı, bu yıl hububat tarlalarında kök sayısı metrekarede olması gerekenden çok daha fazla yer aldı. Bu durum hububat tabanının ve köklerin havalanmasını zorlaştırırken, son günlerde düşen yağışlarla beraber hastalık riski de arttı.

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan yaptığı açıklamada; " Hububat ekiminden sonra hava sıcaklığı ve yağış normal olduğu için hububat çıkışları normal bir şekilde gerçekleşti. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında havaların sıcak gitmesinden dolayı hububat çalıştı ve gelişti. Hububatlar şu anda normal gelişme seviyesinden en az bir ay önde bahar sezonuna girdi. Yağışlı ve rutubetli ortamda bölge bölge septorya çürüklüğü tespit ettik. Bunun yanı sıra belirli aralıklarla eden şiddetli rüzgarlar topraklardaki tavı kuruttu.Ürünlerde kalite ve verimde ciddi kayıpların yaşanmaması için üreticilerin tarlalarını dikkatle kontrol etmeleri, olumsuz bir durum gördüklerinde ise zaman kaybetmeden mücadeleye başlamaları gerekiyor. Septoria yaprak lekesi, pas, kök çürüklüğü ve külleme gibi hastalıkların ortaya çıkması durumunda mücadelesinin yapılması gerekiyor." dedi.

Kıraçlarda kuraklık bariz

Ekolojik şartlar çok olumsuz geliştiğini kaydeden Turan, "Gece 0 dereceye düşen sıcaklık gündüz 20 dereceleri gördü. Günlük ısı değişiminin fazla olması tüm bitkilerde strese neden olduğu. Stresli bir ortamda soğuk ve rutubetli ortamda mantarın gelmesi normaldir. İnşallah hava ısısı ve yağışların gelmesiyle bu olumsuz durumdan çıkılabilir. Yaptığımız arazi kontrollerinde kök kısmında hiç tav olmadığını tespit ettik. 10 santime kadar yok. Sulama imkanı olmayan kıraç arazilerde kuraklık bariz bir şekilde görülmektedir. Kardeşlenme normalin üzerinde gerçekleştiği için bu dönemde hem başak çıkarma hem de dane teşekkülünden dolayı yağışa çok ihtiyaç duyulur. Bugünlerde ve önümüzdeki günlerde 10-15 santim tav yapacak bir yağış alınması bilhassa hububatta olumsuz gelişmeyi ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte rekoltenin artmasına doğrudan etki edecektir." şeklinde konuştu.

Nohutlar takip edilmeli

Nohut ekilişlerinde çıkışların iyi olduğunu fakat bazı hastalıklar yönünden kontroller yapılması gerektiğini açıklayan Turan şunları söyledi: "Bu yıl nohut ekilişi çok fazla oldu. Nohutlarda çıkışlar gayet güzel ve normal. Çıkıştan sonraki dönemde bu ekolojik şartlar devam ederse nohutlar da antraknoz hastalığı yani bulut vurgunu veya ülger çıkma ihtimali çok yüksek. Bu riski düşürmek için hem tohum ilaçlaması, hem de satıh ilaçlaması ile yabancı ot mücadelesi birlikte yapılmalıdır."