Hayvancılığa büyük destek

Hayvancılığa büyük destek
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için çok cazip destekler sağlanacağını söyledi. Küçük aile işletmelerine 10'ar adet büyükbaş hayvan kazandırma projesinin...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için çok cazip destekler sağlanacağını söyledi. Küçük aile işletmelerine 10'ar adet büyükbaş hayvan kazandırma projesinin devam ettiğini anlatan Mustafa Erdoğdu, "2 yıl ödemesiz, 0 faizsiz 7 yılda geri ödeme imkanı ile üreticilerimize büyük kolaylık sağlanacak. İlçeye 5 bin hayvan getirme projemizi bu şekilde devam ettireceğiz. Şu ana kadar 2 bin 630 hayvan getirdik. 2020 yılına kadar 5 bin hedefini gerçekleştireceğiz. Küçükbaş hayvancılıkta şartları yerine getiren üreticilerin köyüne dönmesi için 300 adet koyun verilecek ve her türlü imkan tanınacak. IPARD yatırımları için çalışmalar devam ediyor. Bölgemize büyük yatırımlar gelecek." dedi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Sarayönü'nü hayvancılıkta ve süt üretiminde merkez haline getirmek için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

Çalışmalar ile ilgili olarak bilgi veren Başkan Erdoğdu, yaptığı açıklamada, "Sarayönü Süt Üreticileri Birliği olarak Ziraat Bankası ile ilçeye 5 bin hayvan kazandırma projesini, dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in onayı ile Türkiye'de ilk defa biz yapmıştık. Yılbaşından önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Eşref Fakıbaba'nın Süt Üreticileri Birliği Genel Merkezi ile yaptığı toplantıya, Türkiye genelinden gelen 13 bölge temsilcisinden birisi olarak bizde katıldık. Bu toplantıda küçük aile işletmelerine 10 hayvan desteğinin devam etmesi gerektiğini söyledik. Uygulama kapsamında ise vadenin daha uzun tutulması gerektiğini söyledik. Çünkü üreticiler vadenin kısa olmasından dolayı dişi ve erkek buzağılarını satarak borcunu ödeme yoluna gidiyordu. Bu yüzden işletmelerdeki hayvan varlığı artmıyordu. Bakanlığımız bunun düzenlemesini yaptı." dedi.

İki ödeme yok, faizler sıfırlandı

Hayvan alımında şartların daha da iyileştiğini kaydeden Erdoğdu, "Bakanımız çok güzel yatırımlar olacağı haberini vermişti. 2018 yılı içerisinde ufak işletmelere 10'ar hayvan desteklemesinin devam edeceğini dile getirmişti. Bu uygulanmaya başladı. Daha önce 8 ay ödemesiz yüzde 4,5 faizle ve 7 yılda geri ödeme imkanı ile verilen hayvanlar artık çok daha güzel imkanlarla verilecek. Yeni dönemde 2 yıl geri ödemesiz 0 faizle 7 yılda geri ödeme imkanı ile daha iyi bir imkan sunulmaya başladı." şeklinde konuştu.

Hedef 5 bin hayvan

2020 yılına kadar 5 bin hayvan getireceklerini aktaran Mustafa Erdoğdu, şunları söyledi: "Sarayönü'nde 2014-2018 yılları arasında birçok mahallemize ve ilçe merkezimize 2 bin 630 hayvan getirdik. Şu anda 70 dosya hazır bekliyor. Bu dosyalarla birlikte Burdur ve Edirne'den 700 hayvanı daha ilçemize kazandıracağız. 2020 yılına kadar 5 bin hayvan getirme hedefimizi gerçekleştireceğiz. 2014 yılında biz bu projeyi açıkladığımızda kimse bunu yapacağımıza inanmıyordu. Bugün 2 bin 630 hayvan getirdik. Birlik olarak süt üretim miktarını 8,5 tondan 37 tona kadar çıkardık. Mahallelerimizde de önemli bir yol kat ettik. Mesela daha önce Özkent mahallemizde 2,5 ton süt üretimi vardı. Bugün üretim miktarı 6 tona çıktı."

Hayali hayvanlar silindi

Erdoğdu, işletmelerdeki hayli hayvanların tüm üreticilere zarar verdiğini dile getirerek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın komisyon toplantısına katıldığımızda işletmelerde olmadığı halde kayıtlı görünen hayvan varlıklarının üzerinde durulmuştu. İlçemizde 8 bin civarında, olmadığı halde kayıtlı görünen hayvan sayısı kontrol edilerek silindi. Fazla görünen hayvan sayılarının silinmesinin ardından 26 bin 200 baş büyükbaş hayvanımız olduğu ortaya çıktı. Veriler yüksek olduğu için destekler yeterli seviyede olmuyordu. Bu hayali hayvancılıktan sonra büyük sıkıntılar yaşandı. İnşallah 2018 yılı içerisinde bu desteklerin yeniden yükselmesini bekliyoruz. 80 kuruş olan destekler, hayali hayvanlar yüzünden 40 kuruşa düşmüştü." ifadelerini kullandı.

Büyük yatırımlar gelecek

"İlçemizdeki çiftlik projeleri IPARD projeleri ile yine yükselmeye devam edecek." diyen başkan Erdoğdu, "Dubai'den gelen yatırımcılar birliğimize incelemeye geldiler. 500 hayvanlık bir yatırım yapmayı planlıyorlar. Sulu tarım alanı istedikleri için Beşgöz bölgesini gezdirdik. IPARD'ın desteği bu bölgeye çok olacağı için burayı istiyorlar. Kafalarının en çok yattığı bu bölge. Daha bunun gibi birçok yatırımcı araştırmalarına devam ediyor." şeklinde konuştu.

300 koyun iyi olacak

Kentten köye dönüş için 300 koyun projesinin çok iyi olacağını belirten Erdoğdu, sözlerine şu şekilde devam etti: "İlçemiz koyunculukta daha önce önemli bir merkezdi. Bu yüzden şartları kolaylıkla sağlayacaktır. Şartları sağlayanlara bu verilecek. Bu küçükbaş hayvancılığı ve ilçeye dönüşü arttıracaktır. Uygun yeri olana ipotek karşılığında verilecek. Hayvanlar sigortalı olacak. Üretici kuzuyu yetiştirince devlet erkek kuzuları alıp kestirerek üreticinin hesabından düşecek. Türkiye'de yeterli küçükbaş olmadığı için ilk başta çiftliklerden ve yeterli olmadığı noktalarda Romanya'dan getirilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz."