Hayvancılık destekleri açıklandı

Hayvancılık destekleri açıklandı
Hayvancılıkla ilgili olara 2017 yılında üreticilere verilecek olan destek miktarları belirlendi. Açıklanan destekleme miktarlarıyla ilgili olarak Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, bilgi verdi.Sarayönülü çiftçilere...

Hayvancılıkla ilgili olara 2017 yılında üreticilere verilecek olan destek miktarları belirlendi. Açıklanan destekleme miktarlarıyla ilgili olarak Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, bilgi verdi.

Sarayönülü çiftçilere yönelik açıklamada bulunan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğdu, "hayvancılık alanında, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı için 350 lira, malak için 150 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 lira, malak için 400 lira, yurt içinde üretilen ve döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına 50 lira, anaç mandalara 250 lira, soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara 400 lira destek ödenecek. Bakanlıkça Yetiştirici Bölgesi olarak belirlenen illerde buzağı ve malaklara 200 lira ilave destek verilecek." dedi.

Silajlık mısıra 100 lira

Yem bitkisi desteklerinden bahseden Mustafa Erdoğdu, "Yem bitkileri üretim desteği, çok yıllıklar için dekar başına yıllık 90 lira, tek yıllıklar için dekar başına 60 lira, silajlık mısır için dekar başına 100 lira, kuru şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için dekar başına yıllık 40 lira, Bakanlıkça belirlenen Hayvancılık Yetiştirici Bölgesi'nde yer alan illerde yem bitkisi ekilişine, aldığı desteğe ilave yüzde 25 destek sağlanacak. Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2018'de ekilen fiğ, macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave yüzde 50 destek verilecek." şeklinde konuştu.

Birliğe üye olmak önemli

Birliğe üye olmanın süt destekleri için önemli olduğunu vurgulayan Erdoğdu, şunları söyledi: "Ürettiği çiğ sütü kayıtlı süt işleme tesislerine satan ve bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü, soğutulmuş inek sütü ve üretici örgütleri kanalıyla pazarlanan soğutulmuş inek sütüne farklı olmak üzere, Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yapılacak. Ürettiği çiğ sütü üretici örgütleri aracılığı ile süt tozu olarak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne (ESK) satan üreticilerin çiğ süt desteklemeleri devam edecek."

Hastalıktan ari işletmelere büyük destek

Erdoğdu, hastalıktan ari işletmelere büyük destekler olduğuna değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hastalıklardan ari işletme desteği hayvan başına 450 lira, hastalıklardan ari ve onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olanlara ilave destek de 80 lira olarak belirlendi. Çoban istihdamı desteği, 200 ve üzeri küçükbaş anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira olarak ödenecek. Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde anaç hayvan başına 25 lira ödeme yapılacak. Hayvan hastalıklarıyla mücadele çerçevesinde uygulayıcılara ödenen aşı ve küpe desteği hayvan başına 1 ila 1,5 lira arasında tespit edildi. Yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, 1-200 baş için (200 dahil), hayvan başına 250 liraya kadar Bakanlıkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi yapılacak."