Hem emzirin hem kilo verin!

Hamilelik süresince sağlıklı beslenmeye dikkat ettiniz; arada bir ipin ucunu kaçırdığınız da oldu. Heyecanla beklediğiniz 9 aylık sürecin ardından bebeğinize kucağınıza aldığınızda ise ‘sütüm yetecek mi, hamilelik kilolarından kurtulabilecek miyim?’ endişeleri sırayla sizi ziyaret etmeye mi başladı?

 

Hamilelik sürecinde beslenme elbette ki çok önemli. Bu dönemdeki beslenmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ne kadar önemliyse doğum sonrası süreç de bir o kadar önemlidir.

Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde aslında iki hedefiniz vardır; birincisi ve en önemlisi bebeğinizi en iyi şekilde beslemek; ikincisi ise hamilelik süresince aldığınız kilolarınızdan bir an önce kurtulmak… Aslında bunu yapmanız mümkün. Sütünüzün kalitesini artıracak besinleri düzenli bir şekilde tüketirken aynı zamanda emzirdiğiniz için daha hızlı ve fazla kilo verebilirsiniz. Çünkü emzirme sırasında vücudunuzun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazladır. Emzirdiğiniz her gün fazladan 500 kalori harcarsınız. Ayrıca düzenli beslenirseniz sağlığınızı da korumuş olursunuz.

 

Sütünüzü Artırmak İstiyorsanız…

  • Zayıflamak için uğraşmayın. Günlük en az 1800 kalori almalısınız.
  • Günlük 3-4 litre sıvı tüketin. Böylece sütünüzün miktarı ve kalitesi artar.
  • Süt, su, ıhlamur, bitki çayları, meyve suyu, az şekerli kompostoları tercih edin. Özellikle de, hem kabızlığa iyi gelen hem de sıvı gıda tüketimi açısından önemli olan üzüm, erik, kayısı kompostolarının tüketin.
  • Artan protein ve demir ihtiyacınızı her gün bir adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, peynir ve yoğurtla karşılayın.

 

Bu Besinlerden Uzak Durun!

  • Demir emilimini engelleyen çay ve kahveden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Çay yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
  • Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de aşırı tuz tüketiminden kaçının.

Hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi