Hicri yeni yıl başladı

Hicri yeni yıl başladı
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, 21 Eylül Perşembe günü girdiğimiz Muharrem Ayı'nın iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirerek, Hicri Yılbaşı ve Aşure Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Topcu, ayrıca geride bırakılan...

Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, 21 Eylül Perşembe günü girdiğimiz Muharrem Ayı'nın iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirerek, Hicri Yılbaşı ve Aşure Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Topcu, ayrıca geride bırakılan bir yılın muhasebesinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Muharrem ayı ve aşure hakkında bilgiler veren Mustafa Topcu, 'Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicreti esas alınarak Hz. Ömer döneminde hicri takvim uygulaması başlamış ve Muharrem Ayı'nın özelliklerinden dolayı Hicri birinci ay olarak kabul edilmiştir. Her dinin ve her milletin kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği kendine özgü belirli gün, gece ve ayları vardır. Dinimizde de Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları mübarek kabul ettiğimiz aylardır. Muharrem kelimesi haram kılınmış, hürmete layık anlamına gelir. Muharrem Ayı tarih boyunca insanlık için dönüm sayılabilecek olaylara sahne olmuştur. Muharremin 10. gününe Aşure Günü denilir. Hz. Muhammed (s.a.v) de Muharrem ayının 9.,10.,11. günlerinde oruç tutmayı ashabına tavsiye etmiş, 'Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise gece kılınan namazdır' buyurmuştur" dedi.

İkram sahibine sevap vardır

Topcu konuşmasının devamında "Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde de şöyle buyuruyor: "Ey insanlar! Aranıza iki şey bıraktım ki onlara tutunduğunuz sürece asla sapıklığa düşmezsiniz; birisi Allah'ın kitabı, ikincisi de benim ehli beytim" buyurmaktadır. 30 Eylül Cumartesi günü ise aşure günüdür. Bu gün aşure adıyla bilinen tatlının dağıtıldığı güzel bir geleneğin oluşturulduğu gündür. Bu geleneğin büyük faydaları vardır. Yapılan ikramlardan dolayı ikram sahibine ecir ve sevap vardır.  Cenab-ı Allah bizleri birlikten beraberlikten iyilikten güzellikten ayırmasın. Muharrem ayı herkese hayırlı olsun. Tüm İslam âleminin ve Sarayönü halkının Muharrem Ayı'nı tebrik ediyorum. Hz. Hüseyin Efendimizin şahsında bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum" şeklinde konuştu.

Kardeşliğimizi koruyalım

Bu ayın İslam tarihinde de ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Topcu, "Hz. Hüseyin Efendimizin şehadeti ile sona eren ve bütün Müslümanları üzen Kerbela olayı meydana gelmiştir. Bize düşen bu üzücü olayı iyi düşünmek ve bundan ders çıkarmaktır. Birlik beraberlik ve kardeşliğimizi korumak için gerekli tedbirleri almaktır. Bu olaylar bize Cenab-ı Allah'ın şu ayetini her zaman hatırlatmalıdır: "Hepiniz birlikte Allah'ın ipine yani Kur'an'a sarılın, bölünüp parçalanmayın yoksa kuvvetiniz ve devletiniz gider." ayetlerini iyi düşünmeliyiz" ifadelerini kullandı.