Hıdrellez hafta sonu kutlanacak

Hıdrellez hafta sonu kutlanacak
Baharın müjdecisi olarak görülen ve kültürümüzde önemli bir yeri olan Hıdrellez Bahar Bayramının, Pazar günü Sarayönü'nde coşkuyla kutlanması bekleniyor. Herhangi bir programın planlanmadığı ancak ailelerin bireysel olarak...

Baharın müjdecisi olarak görülen ve kültürümüzde önemli bir yeri olan Hıdrellez Bahar Bayramının, Pazar günü Sarayönü'nde coşkuyla kutlanması bekleniyor. Herhangi bir programın planlanmadığı ancak ailelerin bireysel olarak kutladığı Hıdrellez'de, piknik alanlarının dolup taşacağı tahmin ediliyor.

Sarayönü dışından misafirleri de ağırlayan ve özellikle Hıdrellez günü tıklım tıklım dolan Büyükzengi, Evcekaya, Beşgöz, Değirmenli, Konar, Bağlar gibi mesire alanları, havaların elverişli olmasıyla yoğun ilgi görecek gibi görünüyor. Meteorolojiden alınan bilgiye göre yarın havanın az bulutlu ve 21 derece olması bekleniyor. Güzel havayı fırsat bilen ve mesire alanlarını dolduran vatandaşlar yazın gelişini kutlayacak.

Hıdrellez nedir?

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında zamanla Hıdrellez şeklini almış.

Halk arasında 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Hızır ve Hıdrellez'in kökeni hakkında çeşitli görüşler var. Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğunu savunanların yanında, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu söyleyenler de bulunuyor.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk, bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamber. Hızır'ın kimliği, yaşadığı yer ve zaman belli değil. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolü. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.