Hububat iyi, yangınlara dikkat!

Hububat iyi, yangınlara dikkat!
Konya ovasındaki hububatta yüksek verim, üreticinin yüzünü güldürürken, uzmanlar vatandaşları ve çiftçileri yangınlara karşı uyarıyor.Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya ovasında arpa ve buğday hasadı...

Konya ovasındaki hububatta yüksek verim, üreticinin yüzünü güldürürken, uzmanlar vatandaşları ve çiftçileri yangınlara karşı uyarıyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya ovasında arpa ve buğday hasadı başladı. Hububat’ın başlaması ile birlikte arazilerde yangınlar da meydana geliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu Konya ovasında hasadın güzel olduğunu ifade ederek, vatandaşlara ve çiftçilere yaşanabilecek yangınlara karşı uyardı.

Konya Ovası'nda hasadın güzel olduğunu ifade eden Soylu , “Konya’da Nisan ayında son 38 yılın en kurak dönemi yaşandı. Buna rağmen Ova'da hasat oldukça güzel.

Tarlada çıkan yangınlar ile ilgili çiftçilerimizin dikkatli olması gerekiyor. Bu yıl yağmur ile birlikte Konya Ovası'nda  hasat gecikti.  Çiftçilerimiz  tarlarında oluşabilecek yangınlar konusunda hassas olmaya davet ediyorum. Çiftçilerimiz ekili arazilerin yanında bulunan trafolar ve boş arazilere karşı dikkatli olmaları gerekiyor.  Tarların etrafındaki boş arazilerin bağlantı yerleri sürülerek kesilebilir. Bu da yangınların tarlarına sıçramasını önler. Özellikle bu dönemde trafo yangınlarını görebiliyoruz.  Bunun sebebi de trafolardan ateş atması ve şase atmasından meydana geliyor. Yoldan geçen vatandaşlarımızın arazilere doğru sigara izmariti vb atmamalarını önemle rica ediyoruz” diye konuştu

Çiftçilerimiz tarlarında yangınlara karşı önlem almaları gerekiyor

Özellikle hububat hasat zamanında yapılan basit ihmal ve dikkatsizlikler hububat ekim alanlarında yangın riskini ve buna bağlı üretici mağduriyetlerini yaşadığını ifade eden Soylu, “Özellikle sigara izmaritleri ve kontrolsüz yakılan ateşler yol kenarına yakın tarlalarda en büyük tehdit oluşturmaktadır. O yüzden yol kenarına yakın veya sıkıntı olabilecek bölgelerde çiftçilerimiz tarların etrafını en az bir –iki sıra pullukla sürmeleri durumda en azından çevreden gelen bir ateşin tarlalarına sıçramanın önüne geçebilir.

Bölgemizde hasat sonrası anız yakımı yok denecek kadar azalmıştır. Fakat az sayıda da olsa anız yakmadan kaynaklı ateşlerin hasat edilecek tarlalara sıçraması, Cam Kırıkları, söndürülmeden bırakılan ateşler, sigara izmaritleri vb. Hususlar ciddi tehlike oluşturmaktadır. Tarla içerisinde bulunan cam şişeler ve cam kırıkların temizlenmesi gerekiyor.

Burada en büyük sorumluluk tarla sahibi ile tarlada çalışan kişilere ait.  Her yıl sınırlı da olsa yangınlardan dolayı sıkıntı çeken çiftçilerimiz olabiliyor.  Vatandaşlarımız  şehirlerarası yollarda seyahat ederken araçlarından dışarıya sigara izmariti, cam şişe vb atmamaları konusunda özellikle uyarıyoruz. Vatandaşlarımızı çiftçilerimizin emeklerine zarar vermeme konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.