YAŞLILIK VE ZATÜRRE

Yaşlılarda Zatürre, Zatürre akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan son derece ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık virüs ve bakteri parazitlerinin akciğerlere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Zatürreye neden olan virüs ve bakteriler insan vücuduna girdiklerinde alveollerin çevresine yerleşerek o bölgede iltihaplanmaya yol açmaktadır.Yaşlılarda zatürre yakalanma riski gençlere göre çok daha fazladır.

Yaşlılarda zatürre riskini artıran en önemli nedenler, sigara kullanımı ve grip, yetersiz beslenme önemli etkenlerdendir. Özellikle kış mevsiminde grip çok önemli  sorunlardan biridir. Yaşlılarda zatürre gibi diğer önemli sağlık sorunlarına da yol açar.

Bu sebeple yaşlılar grip oldukları zaman aktif olarak en azından aile hekimlerine  kontrollere gitmeleri, iyileşirken tekrar kötüleşme görüldüğünde mutlaka uzman bir doktora başvurmaları gerekir.

Gribin bu yüksek riskli yan etkileri sebebiyle 65 yaş üstünün her yıl grip aşısı olmaları ve zatürrenin önem önlenmesinde fayda sağlayacaktır zatürre yaşlı bir kişide Ateş yüksekliğinde rahatsız edici öksürük ve kokulu veya iltihaplı balgam Nefes nefes almayla Vatan yan ağrıları önceden olmayan nefes darlığı genel durum bozukluğu keyifsizlik iştahsızlık günlük keyifle yapılan meşguliyetleri yapamama ilk akla zatürreyi getirmelidir.

Bu sebeple yaşlı birisinde günlük aktiviteler bozulursa, halsizlik, isteksizlik, keyifsizlik iştahsızlık durumu olur ise ateş, öksürük,ağrı, nefes darlığı, balgam gibi şikayetleri beklenmeden hemen doktora başvurulmalıdır.Yaşlılarda beslenmenin çok önemli olduğunu unutmamamız gerekir.

Her yıl Ekim ayında grip aşısı hava akciğer yanlarına karşı korunma terliyken açık havada cereyan'dan korunmaları aşırı terleme iç ve dış ortam arasında yer değiştirirken giyinmeye dikkat etmeli. Pamuklu veya yünlü giysiler kullanılmalıdır.

Sigara içilmemeli ve beslenmeye çok dikkat edilmesi yaşlılarda zatürre riskini azaltacağından yaşlılarda beslenmenin çok çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Normal günlük beslenmeye ilaveten her gün evde yapılmış komposto, bir tabak yeşil salata, iki bardak ayran, bir tabak meyve salatası, meyve suyu, iki bardak ayran ve bir bardak süt yaşlılar için çok önemli temel beslenme desteklemelidir.

Tabii ki bütün bunlar sigara kullanılmadığı takdirde yararlı olacaktır. Kanser tedavisi olanlar kortizon türü ilaçlar kullanan yaşlılar zatürre riskine karşı çok dikkatli olmaları gerekir. Yaşlılar doktor önerisi olmadan kesinlikle antibiyotik ilaçlarını kullanmamaları gerekir. Çünkü önceden antibiyotik kullanırken zatürre olan yaşlı hastalarda ölüm riski  yüksek olabiliyor.

Zatürre beslenme sırasında sebze ve meyve içerikli doğal beslenme önemlidir. Sebze ve meyvelerde hastanın bağışıklık sistemini güçlendirecek, enfeksiyonlara karşı direncini artıracak çok önemli vitamin, mineral ve diğer doğal mineraller bulunmaktadır. Özellikle biber, domates, ıspanak, elma, kiraz, üzüm gibi sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi, zatürre tedavisinde beslenme için çok büyük önemi vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi