İç Anadolu†yu suyla buluştursak yeter…

İç Anadolu†yu suyla buluştursak yeter…
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İç Anadolu nun büyük tarım alanları barındırdığını ama su sorunu nedeniyle potansiyelini kullanamadığını belirterek, “tarım alanlarının üçte...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İç Anadolu nun büyük tarım alanları barındırdığını ama su sorunu nedeniyle potansiyelini kullanamadığını belirterek, “tarım alanlarının üçte birinden, nadas alanlarının beşte üçü, sebze bahçelerinin beşte birden fazlası İç Anadolu Bölgesi nde. Hollanda nın toplam alanının iki katından fazla, 80 milyon dekarın üzerinde tarım alanı olan İç Anadolu, susuzluktan bu alanın yüzde 29,5 u olan 23,6 milyon dekarını nadasa bırakmak zorunda kalıyor. Bu sorun çözülmeli, toprak suyla kavuşturulmalı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi nin 237,1 milyon dekar olan Türkiye tarım alanlarının 80,1 milyon dekarını barındırdığını ama bunun 52,6 milyon dekarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekimi, 1,8 milyon dekarının sebze bahçeleri, 2,1 milyon dekarının meyveler, içecekler ve baharat bitkileri için ayrılabildiğini, sulama yapılamadığı için her yıl 23,6 milyon dekarının nadas nedeniyle kullanılamadığını, İç Anadolu yu suyla buluşturmanın, ülkemize 23,6 milyon dekar tarım alanı kazandıracağını bildirdi.

Şemsi Bayraktar, tarım alanlarında İç Anadolu Bölgesi ni 28,4 milyon dekarla Güneydoğu Anadolu, 27,8 milyon dekarla Karadeniz, 27,7 milyon dekarla Ege, 25,2 milyon dekarla Doğu Anadolu, 24,1 milyon dekarla Akdeniz, 23,8 milyon dekarla Marmara bölgelerinin izlediği bilgisini verdi.

“21,5 milyon dekar alanın sulamaya açılmamasının izahı yoktur”-

Başta GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama projeleri olmak üzere sulama yatırımlarının hızla tamamlanması, nadas alanlarının en aza indirilmesi gerekir. İşlenebilecek araziyi sulama yatırımları tamamlanamadığı için işleyememek büyük bir israftır. Gelişmiş ülkeler toprağın metrekaresini bile değerlendirmeye çalışırken, Türkiye nin hala 21,5 milyon dekar alanı sulamaya açılamamasının izahı yoktur.”

Etiketler :