İlçeyi bayram heyecanı sardı

İlçeyi bayram heyecanı sardı
Sarayönü'nde Ramazan bayramına özel hazırlıklar başladı. Ramazan ayının huşusu, bayram yaklaştıkça yerini heyecana bırakmaya başladı. Bayram şekerleri marketlerde tezgahları süsleyeme başladı. Bayram alışverişine çıkmaya...

Sarayönü'nde Ramazan bayramına özel hazırlıklar başladı. Ramazan ayının huşusu, bayram yaklaştıkça yerini heyecana bırakmaya başladı. Bayram şekerleri marketlerde tezgahları süsleyeme başladı. Bayram alışverişine çıkmaya hazırlanan vatandaşlara birbirinden güzel bayramlıklar sunmak isteyen elbise ve ayakkabı mağazaları eksiklerini gidererek çeşitlerini arttırdı. Bir yandan da bayram temizliği için ev hanımları kolları sıvadı.

Bayramın yaklaşması nedeniyle halı yıkama hizmeti veren işyerlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Fırınlarda da bayram hazırlıkları başladı. Halkın talebi doğrultusunda, baklava, güdük, su böreği gibi bayramın olmazsa olmaz lezzetlerini yapacak olan fırınlar siparişlerini almaya başladı. Bu lezzetleri kendi evinde yapmak isteyen ev hanımlarının mutfaklarında da hareketlilik yaşanıyor. Sarayönü Belediyesi, bayram için cadde, sokak ve park alanlarını temizlerken, Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, ilçe mezarlıklarını temizledi.

Bayram yaklaştıkça yediden yetmişe herkesi tatlı bir alışveriş telaşı sarmaya başladı. Kıyafetten şekerlemeye kadar vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama imkanı buldukları çarşı ve pazardaki hareketlilik dikkat çekiyor. Ev hanımları için de yoğun bir mesai başladı. Arife gününe kadar sürecek olan bu hummalı telaş içerisinde ev hanımları bayram temizliği yapıp bayram sofralarını süsleyecek özel lezzetleri hazırlayacak.

Halı yıkamada yoğunluk

Ramazan Bayramı için evlerde bayram temizliği de başladı. Evlerde bayram temizliğinin en önemli unsurlarından olan halı temizliği telaşı yaşanıyor. Eskiden bahçelerde ve sokak aralarında ev hanımlarının yıkadığı halılar artık profesyonel ellerde yıkanıyor. Profesyonel halı yıkama işletmeleri yılın en yoğun günlerini yaşıyor. Vatandaşlar kirlenen halılarını bayrama kadar temizletmek için halı yıkamacılarına yoğun ilgi gösteriyor. Halı yıkama işletmeleri ise yoğunluk karşısında iş yetiştirmeye çalışıyor.

Kahraman Halı Yıkama Sahibi Yusuf Kahraman, bayrama sayılı günler kala sektördeki durumu değerlendirdi. Halı yıkama işletmelerinde son günlerde yoğunluk yaşandığını ifade eden Kahraman, "Ramazan öncesi de yoğunluk yaşanıyor. Bayramın yaklaşması ile işlerimiz iyice sıkılaştı" dedi.

Mutfaklarda tatlı telaş

Ramazan ayının son günleri idrak edilirken evlerde de tatlı bir bayram telaşı başladı. Bir yandan ev temizliği yapılırken diğer yandan da bayramda sofraları süsleyecek ve ziyarete gelenlere ikram edilecek tatlı ve yöresel yemekler hazırlanıyor. Su böreği, yaprak sarmaları, baklava, sütlaç, bayram çorbası, güdük gibi lezzetler için kazanlar kaynamaya başladı. Su böreği, baklava ve güdük gibi lezzetleri evinde yapmak istemeyenler için ise fırınlar siparişleri almaya başladı. Sevdikleriyle güzel bir bayram geçirmek isteyen vatandaşlar, her şeyin eksiksiz olması için Cumartesi gününe kadar bu hummalı hazırlığa devam edecek.

Şeker tezgahları şenlendi

Bayramların başrol oyuncusu olan bayram şekerleri tezgahlardaki yerini aldı. Lokum ve diğer şeker fiyatlarında geçen Ramazan bayramına göre önemli bir artış olmazken, çikolata fiyatları yüzde 5 ila 10 oranında arttı.

Ramazan Bayramı'nın kutlanmasına sayılı günler kala, şeker ve çikolata satışları canlandı. Birçok market şeker ve çikolata satışlarının yapıldığı özel stantlarını kurarak müşteri beklemeye başladı. Sarayönü'nde şeker ve lokum ihtiyacına geniş bir ürün çeşitliliğiyle cevap veren alışveriş merkezleri, bayramın yaklaşmasıyla birlikte satış ve siparişlerin arttığını belirterek "Ramazan Bayramı'na az bir süre kalınca şeker, lokum ve çikolata satışlarımız her geçen gün artıyor. Lokum ve diğer şeker fiyatlarında bu yıl önemli bir artış yok. Çikolata fiyatlarında ise kakao ve diğer giderlerin yükselmesi nedeniyle yüzde 5 ile 10 oranında artış oldu. Alışverişini son günlere bırakmamak isteyenler bayram şekerlerini şimdiden almaya başladı. Bayram yaklaştıkça satışlar daha da artacak" dedi.

Şeker satıcıları ve marketlerde sade lokumlar kilosu 7 liradan, güllü ve meyveli lokumların kilosu 11 liradan, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokumlar ise kilosu 25-35 liradan satılıyor. Yaprak çikolatalar kilosu 20-30 liradan, ambalajlı çikolatalar kilosu 20 ila 45 liradan, meyveli şekerler 7-12 liradan, badem şekerleri ve çikolatalı drajeler ise kilosu 10 ile 30 liradan satışa sunuluyor. Çocukları sevindirmek için alınan balon, çiklet ve küçük gofretlerin fiyatları ise marka ve çeşitlerine göre değişiyor.

Mağazalarda bayram telaşı

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşı bayram telaşı sararken çarşı pazar hareketlenmeye başladı. Bir süredir durgunluk yaşayan esnaf, yaşadığı kaybı bayram arifesindeki yoğunlukla telefi etmeyi planlıyor. Giyim mağazalarında özellikle çocuklar için tatlı bir telaş yaşanırken, yetişkinler alışverişte kendisini ikinci planda tutma gayreti içerisindeler. Daha çok yetişkin giyiminde değil de bebe ve çocuk giyiminde yaşanan hareketlilik konfeksiyoncuların yüzünü güldürüyor.

Artan satışlarla ilgili açıklama yapan konfeksiyoncular, "Bayram mesaisine başladık. Günler öncesinden hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Alanda rekabet de çok fazla. Küçük esnaflar büyük alışveriş merkezleriyle yarışmak zorunda kalıyor. İşimiz daha da zor. Ancak elimizdeki ürünlerle beklentileri karşılıyoruz. Ürün çeşitliliği çok fazla. Bu bayram yaklaşık bir çocuk 60, bir bayan 120, bir erkek ise 130 TL arasında değişen fiyatlarda tepeden tırnağa giyinebilir." şeklinde konuştu Vatandaşların alışverişte önceliği çocuklara ve bebelere tanıdığını belirten konfeksiyoncular, "Vatandaşlar, ağırlıklı olarak çocukları için alışveriş yapıyor. Bayanların önceliği ise çocuklardan daha sonra geliyor. En sonra ise erkekler var. Eşi ve çocuğu için alışveriş yapan vatandaşlar en son kendisi için de bir şeyler alıyorsa alıyor veya da kendini es geçiyor" şeklinde konuştu.