Ilgın Şeker'i kapatmak değil kapasiteyi arttırmak gerekli

Ilgın Şeker'i kapatmak değil kapasiteyi arttırmak gerekli
Şeker-İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, özelleştirilmesi planlanan şeker fabrikaları arasında yer alan Ilgın Şeker Fabrikası'nın '2017-218 Pancar Alım ve Pancar İşleme Kampanyası'nda 33 milyon lira kar elde ettiğini...

Şeker-İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, özelleştirilmesi planlanan şeker fabrikaları arasında yer alan Ilgın Şeker Fabrikası'nın '2017-218 Pancar Alım ve Pancar İşleme Kampanyası'nda 33 milyon lira kar elde ettiğini belirtti.

Yazır, kar elde eden bir fabrikanın özelleştirilmemesi, aksine kapasite artırımına gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait 25 şeker fabrikasından 14'ünün özelleştirilmesine ilişkin ilan Resmi Gazete'de yayınlandı. Bunun üzerine de tepkiler gelmeye başladı. Şeker-İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, özelleştirilecek fabrikalar arasında Konya'nın Ilgın ilçesinde bulunan Ilgın Şeker Fabrikası'nın da yer aldığını belirtti.

ÖZELLEŞTİRMEK YERİNE, KAPASİTESİ ARTIRILMALI

Ilgın Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi yerine üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade eden Yazır, ''Fabrikanın kurulu kapasitesi, günlük 8 bin 500 tondur. Biz, bu fabrikanın kapasite artırımına gitmemişiz. Örneğin 15 bin ton olabilir. Bunu yapmamışız, mevcut yapı içinde kıt kanat tamiratlarla, pansumanlarla fabrikaları kampanyalara hazırlıyoruz. Örneğin Konya ve Çumra Şeker Fabrikasının gün ton kapasitesi 18 ile 20 bin ton civarındadır. Pancar tarımını, rasyonel olarak işleyebilmeniz, verimli ve kaliteli bir şeker elde edebilmeniz, maksimum seviyede karlılığınızı ortaya çıkarmak için de buna ihtiyaç var. Şimdi siz bunu yapmıyorsunuz? Bu yapı içinde fabrikalar zarar ediyor, fabrikalarda şu kadar insan çalışıyor, deniliyor. Bunlar doğru değil. '' diye konuştu.

BU ÖZELLEŞTİRME NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİCİLERİN ÖNÜNÜ AÇAR

Yusuf Yazır, şeker fabrikalarının özelleşmesinin, nişasta bazlı şeker üreten firmaların piyasadan daha çok pay alabilmeleri için pancar tarımını çökertmeye çalışan bir proje olduğunu ileri sürdü. Yazır, ''Bu özelleştirme Türkiye'de nişasta bazlı şeker üreticilerin önünü açar, pazar alanını genişletir. Başka bir şeye yaramaz. Nişasta bazlı şekerden çok kar elde ediyorlar. Bize göre yüzde 50 maliyetleri düşük. Özelleştirmenin doğru olmadığına inanıyorum'' dedi.

ŞEHRE GÖÇ BAŞLAYACAK

Yazır, Ilgın Şeker Fabrikası'nın pancar üretiminde Konya'daki 8 ilçeye hitap ettiğini, özelleştiği takdirde de pancar üreticisinin zarar edeceğini ve büyük şehirlere göçlerin önünün açılacağını belirtti. Fabrikanın sadece pancardan şeker elde eden bir fabrika olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Yazır, kaba yem de ürettiğini ve bölgede 40 bin büyükbaş hayvanla süt sığırcılığı yapıldığın kaydetti.