İnler tekrar gündeme geldi

İnler tekrar gündeme geldi
Sarayönü'nde bulunan 2 bin yıl öncesine ait inler tekrar gündeme geldi. Anadoluda Bugün gazetesinin Sarayönülü muhabiri Halil Yılmazer tarafından gündeme getirilen inler hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi...

Sarayönü'nde bulunan 2 bin yıl öncesine ait inler tekrar gündeme geldi. Anadoluda Bugün gazetesinin Sarayönülü muhabiri Halil Yılmazer tarafından gündeme getirilen inler hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, ilçeden tarih kokan bir bölge olarak bahsetti. İnlerin ortaya çıkarılmasının çok zor olduğunu anlatan Bahar, ilçenin yerüstü zenginliklerine dikkat çekti.

“Tarih kokan bir bölge”

Haberde, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, “Sarayönü, özellikle kanal boyu çevresinde görülen kitabeleri, Evcekaya bölgesinde toplanmış mimari ve mezar siteleri ve Romalılar zamanında yeraltında bulunan oda mezar olarak kullanılan yerler ile tamamen tarih kokan bir bölge” diye konuştu. Sarayönü nün beşgöz olarak bilinen bölgesinde insanlara ait olduğu ortaya çıkan kaya mezarları bu bilgileri tamamen doğrular nitelikte.

Ortaya çıkartmak zor

Bundan 2000 yıl önce kullanılan inlerin ortaya çıkarılmasının zor olduğu belirten Bahar, “Şu anda ilçenin o bölgesinde halk yerleşmiş durumda. Orada evler, mezarlıklar, camiler yapılmış durumda bu bölgenin hadi biz kazı yapacağız diyerek oradaki halkı başka yere taşımak oldukça zor durumda. Halkın orada yıllardır kurduğu bir düzen var ve bu düzenin bozmak o kadar kolay olmayacaktır” dedi. Göreve gelen her belediye başkanının bununla ilgili proje yapma isteği olduğunu belirten Bahar, “Göreve gelen her belediye başkanın bununla ilgili araştırma yapıyor uzmanlarla görüşülüyor ama oraları gün yüzüne çıkarmak tehlikeli ve zor”dedi

Önemli olan yerüstü zenginliklerimiz

Konya merkez bölgesinin artık çok sıkıcı olduğunu ve Konya halkının hafta sonu vakit geçireceği bölgelerin sınırlı olması çevre ilçeler açısından çok büyük bir nimet durumunda. Sarayönü ve çevre ilçelerinin doğa ve orman bölgesi olarak Konya için bir cennet olduğunu belirten Bahar, “Önemli olan yerüstü zenginliklerimiz. O bölgede eğer bir yatırım yapılmak isteniyorsa çok farklı, güzel projeler ortaya çıkarılabilir. Sarayönü ne bağlı olan Beşgöz Gölü şu anda temizleme aşamasında oradaki çalışmalar bittiğinde çok güzel bir ortam oluşturulabilir, aynı zamanda Büyük Zengi de kurulan alabalık çiftliği de düzenlenirse yerli ve yabancı turistlerin ziyareti oldukça artacaktır” ifadelerini kullandı.