İstismarcılara ibretlik cezalar verilmeli

İstismarcılara ibretlik cezalar verilmeli
Cumhuriyet Halk Partisi Sarayönü İlçe Başkanı Bayram Yeşilkaya, çocuk istismarlarına sert tepki göstererek, istismarcılara en ağır cezaların verilmesi gerektiğini söyledi.Çocukluğun çok hassas bir dönem olduğuna işaret...

Cumhuriyet Halk Partisi Sarayönü İlçe Başkanı Bayram Yeşilkaya, çocuk istismarlarına sert tepki göstererek, istismarcılara en ağır cezaların verilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukluğun çok hassas bir dönem olduğuna işaret eden Yeşilkaya, "Çocukluk; hepimizin bir dönem olarak yaşadığı ve sadece doğum ile yetişkinlik arasındaki bir dönem olmasının ötesinde bir anlama sahiptir. Çocukluk dönemindeki yaşantılar bireyin ileriki yaşlardaki yaşantısını büyük ölçüde etkilemektedir. Çocuk istismarı ve her türlü cinsel istismar, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren sosyal bir hastalıktır." dedi.

Türkiye’de her 3 kız çocuktan 1’inin ve her 5 erkek çocuktan 1’inin tacize uğradığı söyleyen Yeşilkaya, " İstismarcıların yüzde 80’i çocuğun tanıdığı birisidir. Bu vakaların yalnızca yüzde 15’i adli mercilere ulaşmaktadır. Son 10 yılda istismar yüzde 125 artmıştır. Bunlar kayıtlara geçen vakalar, peki ya bilinmeyenler? Aile içinde gizli saklı kalanlar? Babası, amcası, dedesi, dayısı, abisi, kuzeni tarafından istismar edilen, susturulan ya da korkudan susmak zorunda kalan çocuklar? Ömürlerinin sonuna kadar bu travmayla yaşamak zorunda kalanlar? İnsanlardan korkma, güvensizlik, hayal kırıklığı, içe dönüklük ve ağır depresyon, belki de sonunda intihara varan tazecik hayatlar... Benim çocuğum senin çocuğun yok, hepsi bizim çocuklarımız ve onların çıkaramadığı sesi çıkarmak zorundayız. Çocuğun için susma! Konuşmak için kurban olmayı bekleme. Unutulmamalıdır ki örgütlü bir toplumun önünde hiçbir duvar sağlam kalamaz." şeklinde konuştu.

Yeşilkaya yasaların yetersizliğine vurgu yaparak şunları söyledi: Yasalar caydırıcı değil, eğer olsaydı bu vakalar artacağına azalırdı. Ülkemizde maalesef durum korkunç, eğitimle bu durumdan kurtulmak mümkün değildir. Çünkü bu sapkınlık her kesimden insanda mevcuttur. Dolayısıyla toplumun ahlak yapısı çökmüştür. Bazı onursuz kişilerin “babanın öz kızına şehvet duyması haram değildir” diye yayınladıkları fetvalar, bir kereden bir şey olmaz diyen zihniyet var oldukça çocuklar istismara uğramaya devam edecektir."

Devletin çocuk ve aile politikalarını eleştiren Yeşilkaya, "istismar eden kişilere verilen cezalar çok basit kalmaktadır. Bu cezalar, ciddi şekilde ağırlaştırılmalı, istismarcı bu vahşete kalkışacağında başına ne geleceğini bilmelidir. Yinede bu suç işlenirse, istismarcıya verilecek ceza topluma ibret olacak cinsten olmalıdır. Bunun yanında istismara uğrayan çocuğa yardım edecek yeterli sağlık hizmetleri yürütülmemektedir. Bu çocukların yaşadığı ağır travmayı atlatabilmesi için özel rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerekir. Bize düşen görev bir çocuğun çıkaramadığı ses olmaktır." dedi.