İthal hayvana yüzde 30 hibe

İthal hayvana yüzde 30 hibe
İthalat gümrük vergilerini sıfırlayan hükümet, şimdi de ithal hayvana yüzde 30 hibe desteği veriyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak destek ile yetiştirici yerli üretime değil ithalata teşvik ediliyor.İthalatın önü her geçen gün...

İthalat gümrük vergilerini sıfırlayan hükümet, şimdi de ithal hayvana yüzde 30 hibe desteği veriyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak destek ile yetiştirici yerli üretime değil ithalata teşvik ediliyor.

İthalatın önü her geçen gün açılıyor. Yerli hayvan üreticisi, tedirginlik yaşıyor. Hükümet, yerli üreticiyi zora sokacak bir karara daha imza attı. İthalat gümrük vergilerinin sıfırlanmasının ardından şimdi de ithal hayvana yüzde 30 hibe desteği vereceğini açıkladı. Üreticilere darbe vuracak bu karar, geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlandı.  Yüzde 30 ithal hayvan hibe desteği uygulamasına ilk kez bu yıl başlanacak. Ayrıca 2017 yılında tarım destekleri içinde düve desteğine 250 milyon lira kaynak ayrıldı. Bu fiyat ise yaklaşık 140 bin ithal düve alımına denk geliyor.

Denge tutturulamıyor

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ithal hayvana yüzde 30 hibe desteğinin beraberinde neler getireceğine değindi. Erdoğdu, birlik olarak zarar verici ithalata karşı olduklarını dile getirdi. Üreticinin borcunun varlığına dikkat çeken Erdoğdu, “Bir ara fırsatçılık yapıldı. Hükümet, bu fırsatçılıktan korkarak, panikledi. Hayvan bulunmadığı zaman fiyatlar, yükseliyor. Oysa ülkemizdeki hayvan sayısı bize yetebilecek kadar. Hükümet dengeyi tutturamadı. Yerli üretici de destek alıyor ama istenilen oranda değil” açıklamalarında bulundu.

Yerli üreticiye ihtiyacımız var

İthal hayvanın yaygınlaşmasının, yüksek et fiyatlarını düşüreceğini ifade eden Başkan Erdoğdu, gümrük vergilerinin sıfırlanması ile birlikte hayvan üreticilerinin psikolojik olarak çok olumsuz etkilendiğini kaydetti. Alınan yüzde 30 ithal hibe desteğinin hayvan yatırımcılarını korkutacağını söyleyen Erdoğdu, “Yatırım yapacak insanlar, bu kararla ciddi huzursuzluk yaşar. Korku olursa, insanlar yatırımdan uzaklaşır” şeklinde konuştu. Erdoğdu, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İhtiyacımızı bu yıl ithal hayvan ile karşıladık diyelim. Sonraki yıllarda mal aldığımız ülkeler hayvan vermeyi kestiği zaman ne olacak?  Dışa bağımlı hale gelmeye gerek yok. Biz yerli üreticiye muhtacız.”