Kadına şiddet konferansı verildi

Kadına şiddet konferansı verildi
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü kapsamında "aile içi sağlıklı iletişim ve iyi ebeveyn olmak" konulu bir konferans düzenlendi.Sarayönü Belediye Düğün...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü kapsamında "aile içi sağlıklı iletişim ve iyi ebeveyn olmak" konulu bir konferans düzenlendi.

Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, CHP İlçe Başkanı Bayram Yeşilkaya ve bazı daire amirleriyle az sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programda Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş açılış konuşması gerçekleştirdi.

Aile toplumun çekirdeği ve temelidir. Her toplum kendini oluşturan ailelere dayanır. Sağlam ve güçlü bir toplum ancak güçlü ve düzenli ailelerden oluşur. Aileye sağlam bir düzen vermek aynı zamanda toplumu düzenlemek demektir. Bu yüzdendir ki anayasamızın ailenin korunması başlıklı 41'nci maddesinde aile Türk toplumunun temelidir, devlet ailenin huzur ve ferahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirler alır, teşkilatı kurar hükmü yer almıştır. Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü kapsamında düzenlemiş olduğumuz bu konferansta aile için iletişim problemlerini aşmanın ve iyi ebeveyn olmanın yollarını konuşmak istedik." dedi.

"Aile içi sağlıklı iletişim ve iyi ebeveyn olmak" konulu konferansı ise Psikolog İhsan Şanlı gerekleştirdi. Psikolog Şanlı konferansında şunları söyledi:

"Çatışma, ilişkideki gerçeğin ortaya serildiği an olarak tanımlanmaktadır. Bu anda ilişkinin sağlığı sınanır. İlişki güçlenir ya da zayıflar, sürekli bir kırgınlık, gizli kalmış düşmanlık ve psikolojik yaralar su yüzüne çıkar. Çatışmalar insanları ya birbirinden uzaklaştırır ya da çok yakınlaştırır.

Evlilikte, iletişim çok önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre eşler tarafından en sık belirtilen ilişki sorunu iletişim problemleridir. İletişim becerileri ile evlilikteki memnuniyet arasındaki ilişkiye bakıldığında, eşlerin iletişim becerilerinin evlilikteki memnuniyeti belirleyen en önemli etken olduğu belirlenmiştir.

Araştırmalara göre, iletişim becerilerinin yetersiz olması, istismar ve şiddet içeren birçok ciddi evlilik problemlerine sebep olmaktadır. İletişim; çatışmaları yumuşatabilir, engelleyebilir, çözebilir veya devam ettirebilir.

Araştırma sonuçları, saldırgan evliliklerdeki eşlerin, hem duygu ve düşüncelerini ifade etmede hem de olumlu ve olumsuz duyguları paylaşmada yetersiz olabileceklerini göstermiştir. Bu bireyler gönderdikleri mesajların, eşleri üzerinde yarattığı etkinin farkında olmayabilirler.

Özellikle ilk bebek ebeveynin yaşamında önemli bir kilometre taşıdır. Her ikisi de ebeveynlik karşısında karmaşık duygular yaşar. Yaşanan heyecanın yanı sıra çocuğun bakım sorumluluğu ebeveyne kaygı yüklediği gibi enerji ve zaman harcamasını da gerekli kılar. Ancak çocuğun doğumundan önce sağlıklı olan evlilik ilişkileri, doğum sonrası ilişkilerin de en güçlü belirleyicisidir.

Evlilikteki başarı, büyük ölçüde eşlerin karar verme süreciyle ve çatışma durumunda birbirleriyle iletişim kurma biçimleriyle yakından ilgilidir.

Sağlıklı ailenin bazı özellikleri var. Aile içinde karşılıklı sevgi, saygı, dayanışma,bağlılık ve işbölümü esastır. Çok az çatışma vardır, gelişimsel değişikliklere kolay ve başarılı bir şekilde uyum sağlarlar. Aile üyeleri kendi fikirlerini, beklentilerini, korkularını serbestçe ve kaygı duymadan ifade edebilirler. Diğerlerinin duygu ve düşüncelerine saygı duyarlar. Aile kuralları esnektir ve kişinin kendini gerçekleştirmesine engel değildir. Roller açıktır ve birbirini tamamlar. Yaşa, cinsiyete, kültürel değer ve beklentilere uygundur Tüm aile üyeleri cinsel kimliklerini kabul ederler, karşı cinsiyete saygı duyarlar. Cinsiyetler arasında üstünlük yoktur."