Kapasite ve üretimi arttırdık

Kapasite ve üretimi arttırdık
Sarayönü’nde, süt üretim kapasitesi artıyor. İlçede günlük 47 tondan fazla süt pazarlanırken, hayvan sayısı da sürekli çoğaltılıyor. Süt sektörü ise ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.Yaklaşık...

Sarayönü’nde, süt üretim kapasitesi artıyor. İlçede günlük 47 tondan fazla süt pazarlanırken, hayvan sayısı da sürekli çoğaltılıyor. Süt sektörü ise ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Yaklaşık 13 yıldır Sarayönü Süt Üreticileri Birliği'ne hizmet verdiğini söyleyen Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, şuan itibari ile 47 ton süt pazarladıklarını aktardı.

Süt sektörünün Sarayönü'nde ciddi yatırım aracı haline geldiğini belirten Başkan Erdoğdu, Özkent Mahallesi'ne soğuk tank koyduklarını dile getirdi. Nakliye araçlarının üzerine tank aldıklarını ifade eden Erdoğdu, “Özkent Mahallesi'nde 30 hayvan vardı. Bu sayıyı 900'e çıkardık. Gözlü kasabasında günlük 1 buçuk ton süt üretilirdi. Bu oranı da günlük 4 buçuk 5 tona çıkardık. Ayrıca Gözlü'ye yeni depo yaptırıyoruz. İlçede süt potansiyelini artırdık. 6 kişi ve 5 araçla çalışmalarımız sürüyor.” açıklamalarında bulundu.

Yeme ve süte zam geliyor

İlçede 650 üreticinin varlığına dikkat çeken Erdoğdu, bu üreticilerden 385'inin aktif üretim yaptığını aktardı. “27 ton toplama sütümüz var” diyen Erdoğdu, “22 ton ise çiftlik sütümüz var. Soğutma bedelini üretici alıyor. Bölgesel kilometre hesapları göz önüne alınarak, sıcak soğuk süt fiyat belirlemesi yapılıyor. Rampa teslim süt teslim edişimiz 1,44 lira. Uluslararası belirlenen fiyatın biraz daha üstünde teslim ediyoruz. Sütümüzün kalitesi çok yüksek” cümlelerini kullandı. Erdoğdu, mısır flake ve arpa flake satış fiyatlarında çuval bazında 2 TL artış olacağını söyledi. Süte de 10 kuruş zam beklediklerini vurgulayan Erdoğdu, “Ülkede tarım ve hayvancılık yapmak zorlaşıyor. Girdi maaliyetlerinin düşürülmesi lazım. Çiftçinin borcu çok. Yem fiyatı 57 buçuk liradan 59 buçuğa çıkacak.” diye konuştu.

Bin 500 hayvan daha getireceğiz

Hayvan almak için başka şehirlere gittiğini, gittiği şehirlere kıyasla Sarayönü'ndeki eksiklikleri daha iyi gördüğünü kaydetti. Erdoğdu, “Sarayönü'ndeki en büyük eksiklik, tarım market olmayışıydı. Bir ilke imza atarak birlikler arasında ilk kez tarım markete biz sahip olduk. Geçtiğimiz günlerde tarım marketin açılışını yaptık” diye konuştu. İlçede açılan Ziraat Tarım Market'in 42 farklı firmanın ürününü sattığını konuşmalarına ekleyen Başkan Erdoğdu, şunları kaydetti: “Traktör bayiliği aldık. İlçeye satışa sunmak için; balya, yonca, silajlık mısır ekme makineleri getirdik. Artık çiftçimizin fuarlara gitmesine gerek kalmadı. Süt üretimi noktasında bir projemiz daha var. İlçeye bin 500 hayvan daha getirmeyi düşünüyoruz. Üreticimizin kazanmasını istiyoruz. Yaptığımız tüm yatırımlar, ilçemizin daha iyi noktaya taşınması içindir. Sarayönü'nün süt kalitesi, yapılan tüm testlerden sonra kanıtlandı.”

Kaba yem satışına başlıyoruz

İlçede sertifikalı sözleşmeli mısır ektireceklerinin müjdesini veren Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birliğe Ziraat Mühendisi alımı yapıyoruz. Mısırı toprağın analizlerine göre ekeceğiz. Bilinçli üretim ile verimi artıracağız. Gübre değeri, toprağa ne kadar su verileceği hepsi hesaplanacak. Üreticiye mısır tohumu vereceğiz. Kendisi ekecek, ürün büyüyecek; birlik olarak gidip ürünü alacağız. Çiftçiye emeğinin karşılığını piyasa şartlarına göre ne ise onu vereceğiz. Mısırın biçimi ve paketlemesi de bize ait olacak. Paketleme araçlarımız hizmete sunulacak. Ürün kaybı yüzde 1 bile olmayacak. Süt birliği olarak kaba yem satışına da başlıyoruz. Sertifikalı yonca ekimine hız vereceğiz.”

Etiketler :