KIŞ

Hadisi Şerifte ‘ Kış, mü ‘minin miracıdır. buyruluyor. Bu hadisi şeriften anlıyoruz ki kışta maddi ve manevi esrarlar var.

Güneş ışınlarının daha küçük açıyla gelmesiyle oluşan mevsimdir, kış. Kış, havaların soğuması demektir. Kar demektir. Şehirlerimiz yıl boyu bütün kirlerle, isyanla yıkanmışken o bembeyaz kar örtüsüyle bürünerek kusurlarımızı örtüverir. Hadis i Şerifin de işaret ettiği üzere günah çukurları o beyaz örtüyle kapanır. İnsanların günaha meyletmesi azalır.

Kış demek, gündüzlerin kısalması ve gecelerin uzaması demektir. İnsanlar umumi işlerini gündüz hallettikten sonra kendileri için daha çok zaman bulur kış gecelerinde. Yani o uzun ve soğuk kış geceleri nice şehirleri fethetmek için birer fırsattır. Soba çıtırtıları eşliğinde sıcacık çay ile birlikte ilim ve fikir fethine çıkmak…

Kışın duraklamaktır. Yazın yapacağımız işleri düşünmek için durmak. Sadece yazın değil, tüm hayatımız boyunca izleyeceğimiz yolu tetkik etme fırsatıdır.

Atalarımız Osmanlıyı kurmadan evvel, Söğüt ü kışlak; Domaniç i yaylak edinmişlerdi. Yani kışın farklı bir mekâna çekiliyorlardı. Burada yazın yapılacak fetihler için hazırlanıyorlardı.

Yazın yapılacak büyük fetihlerin anahtarı, kışın yapılan tefekkürdür.

Kış herkes için berekettir. Kar yağdığı zaman çiftçilerin yüzü güler. Çünkü kar, mahsulün fazla olacağının alametidir. Çocuklar için neşe kaynağıdır kar. Hatta büyükler için de. Kartopu savaşları bir yandan bizi üşütürken diğer yandan yüreğimizi ısıtır. Yer altı kaynaklarımız kar sularıyla dolup taşıverir adeta.

Kış, sıcağın ehemmiyetini anlamaktır. Kış olmasaydı yazın kıymetini anlayabilir miydik acaba?

Ve şehirlerimiz… Kimisi egzoz dumanıyla kaplı, yüksek ve kimliksiz binalarla kaplı bahtsız ve harabe olsa da o bembeyaz tabaka üzerine örtülünce bir sevimlilik, bir ferahlık kazanıyor. Kış onlara da bir huzur katıyor.

Bünyesinde birçok manaları barındıran kış mevsimi son asırda farklı anlamlar da kazandı. Endüstri devrimiyle birlikte sadece yazın çalışan birçok insan kışın da çalışmak durumunda kaldı. Çünkü daha fazla üretmek gerekiyordu, haliyle ihtiyaçlar da artıyordu.

Bunlara rağmen kendisinden ders çıkartanlar için kış, bir miraç oldu.

Kar her seferinde yeni bir başlangıcın müjdecisi olarak yağar. Çünkü erirken kirlerimizi ve kötü hatıralarımızı da peşinden götürüverir. Ve bize baharın kapılarını açar.

Acısıyla, tatlısıyla geçirmekte olduğumuz bu kış günlerinin hepimiz için hayırlı başlangıçlara vesile olması dileğiyle… İyi günler efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi