Kış lastiklerinin değişim zamanı

Kış lastiklerinin değişim zamanı
Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, araçların kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık tarihinde başladığını bildirdi. Kurala uymayan araçların sahiplerine 715 lira para cezası uygulanacak.Tüm araçlarda,...

Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, araçların kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık tarihinde başladığını bildirdi. Kurala uymayan araçların sahiplerine 715 lira para cezası uygulanacak.

Tüm araçlarda, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 715 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacak. Uygulama ile kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olmasını önlemek ve karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yol tutuş farkı çok fazla

Kış lastiklerinin zorunluluktan değil güvenlik açısından takılması gerektiğini vurgulayan Karataş, "Zorunluluk olmasa bile kış lastiği kullanmak vatandaşın yararına olur. Çünkü kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Kış lastiklerinin vakumlu bir özelliğe sahip olması da zincir takmadan karlı havada gidebilmeyi sağlıyor" dedi.

Ceza 715 lira oldu

Kış lastiği bulunmayan araçların para cezası alacaklarını dile getiren Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, "Yetkili ekipler, tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları denetleyecek ve kış şartlarına uygun olmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyecek. Eğer kış lastiğiniz yoksa 715 lira para cezası ödemek zorunda kalacaksınız. Söz konusu ceza, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2018 itibariyle daha da zamlanacak." ifadelerini kullandı.

Can güvenliğiniz için

Kışın meydana gelen trafik kazalarının çoğunluğunun lastik hatalarından kaynaklandığına dikkati çeken Karataş, trafik kazalarını önleme adına kış lastiğinin öncelikle ticari araçlar, ardından da tüm araçları kapsayacak şekilde olmasını hep savunduklarını hatırlattı. Karataş, trafik kazalarındaki araç kusurlarının yüzde 58.76'sının lastiklerden kaynaklandığını açıklayarak, "Trafik kazalarında lastik faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve bu konuya önem verdiğimizde trafik kazalarının ne kadar azalacağını görmekteyiz" diye konuştu.