Kömür cep yakıyor

Kömür cep yakıyor
Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte odun ve kömür satışları hız kazanırken, vatandaşlar kömür fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade etti. Bir evin ortalama kömür gideri 5 bin lirayı buldu.Sarayönü'nde her yıl yaklaşan...

Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte odun ve kömür satışları hız kazanırken, vatandaşlar kömür fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade etti. Bir evin ortalama kömür gideri 5 bin lirayı buldu.

Sarayönü'nde her yıl yaklaşan kış mevsimiyle birlikte kışlık yakacak temin etme telaşına giren vatandaşlar bu sene yine aynı telaşı yaşamaya başladı. Sarayönü'nde kış mevsiminin çok çetin geçmesi sebebiyle vatandaşlar odun ve kömürün en iyisini almak istiyor. Odun ve kömür fiyatlarının geçen yıllara oranla yüksek olduğunu kaydeden vatandaşlar, odun ve kömür fiyatlarının cep yaktığını ifade ettiler. Geçtiğimiz yıllara oranla bu sene bir hayli yüksek olan yakacak fiyatları vatandaşların cebini yakıyor.

Neredeyse ikiye katladı

Sarayönü'nde kömür sektöründe faaliyet gösteren Hikmet Başar, bu yıl alışılmışın dışında kömüre çok ciddi zamlar geldiğini söyledi. Kömür piyasasının allak bullak olduğunu ifade eden Başar, "Kömür fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 70'lik bir fark var. Dolardaki kur artışı fiyatları direk olarak etkiledi. Çünkü bir kaloriferlik kömürün tamamını yurtdışından ithal ediyoruz. Kur farkının dışında firmalar da 10 dolarlık bir artış yaptı. Kaloriferli olarak piyasa genel olara ceviz ve karpuz yakılıyor. Geçtiğimiz yıl 900 liraya sattığımız fındık kömür bu yıl 1600 lira civarında. İthal kömür fiyatları şu anda 1500 ile 1700 lira arasında değişiyor. Yerli sobalık kömürlerde 1000 lira civarında. Müstakil evler yaklaşık 3 ton kaloriferlik kömür alıyor. Bu insanları ciddi şekilde zorluyor. Fırsatçılık yapan bazı yerli kömür firmaları da dolar üzerinden fiyatlandırma yapıyor. Bu yıl kalorisi düşük kömür yönelen çok. Satışlarımız da yüzde 40 oranında düştü. Bunu fiyatların yanında doğalgaz da etkiledi tabi."

Artık elden taksit yapamıyoruz

Kurdaki dalgalanma ve zamların satış yöntemlerini değiştirmeye zorladığını kaydeden Hikmet Başar, "Geçen yıl biz elde 6 taksite kadar satış yapabiliyorduk. Kredi kartı ile yaptığımız satışlarda komisyon almıyorduk. Bu yıl defter satışı yapamıyoruz. Kredi kartı satışlarında da firmalar bize komisyon yansıttığı için bizde müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu yıla kadar hiç komisyon almamıştık. Yukarıdan aşağıya kadar herkes birbirini sıkıyor. Tabi burada en büyük mağduriyeti yaşayan müşteri oluyor. Biz de büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Dolar yükselse de zara ediyoruz düşse de. Çünkü kömür işi uzun vadeli bir iş ve stoklu çalışmak zorundayız. 7 liralık kur üzerinden aldığımız kömürü 6 liralık kur üzerinden satmak zorunda kalabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Kömür dolardan çıkmalı

Gerektiği noktada kendilerinden taviz vererek işleri yürütmeye çalıştıklarını anlatan Başar, şunları söyledi: "Aslında kömürün Ağustos ayında temin edilmesi gerekir. Tüketicinin kafasında bu şekilde yer ederse müşterinin menfaatine olur. Yaz döneminde iş yoğunluğu az olduğu için elemeden kaynaklı hem kalite daha iyi olur hem de fiyat daha uygun olur. İlçemizde 9-10 bin tonluk bir satış potansiyeli var. 19 yıldır kömür sektöründe hizmet veriyoruz. Piyasada ne olursa olsun esnaflar olarak bazen kendimizden taviz vererek bu işi yürütebiliyoruz. Kömürün artık dolardan çıkmasını istiyoruz. Sonuçta biz kömürü ABD'den değil, Rusya'dan alıyoruz."