Konuklar "besi"ye dönüyor

Konuklar "besi"ye dönüyor
Sarayönü'nde büyük tedirginliğe yol açan Konuklar Tarım İşletmesi hayvancılık bölümünün kapanması konusu çözüme kavuşturuldu. Girişimler neticesinde, faaliyetleri sonlandırılan embriyo transferi çalışmalarının yerine...

Sarayönü'nde büyük tedirginliğe yol açan Konuklar Tarım İşletmesi hayvancılık bölümünün kapanması konusu çözüme kavuşturuldu. Girişimler neticesinde, faaliyetleri sonlandırılan embriyo transferi çalışmalarının yerine erkek damızlık ve besi hayvancılı faaliyetleri yürütülmesine karar verildi. Embriyo transferinde kullanılan ithal taşıyıcı büyükbaş hayvanların elden çıkarılmasının ardından işletmeye ilk etapta 400 hayvan gelecek. İşletmenin hayvan varlığı zaman içerisinde 1000 başa tamamlanacak. Hayvancılık bölümünde çalışan işçiler ise işine devam edecek.

Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen embriyo transfer çalışmalarının durdurulmasının ardından sonlandırılan hayvancılık faaliyetleri, ilçede büyük bir tedirginliğe yol açmıştı.

Başarılı girişimlerin sonuç vermesinin ardından işletme faaliyetlerinin, erkek damızlık hayvan ve besi faaliyetleri ile devam edeceği öğrenildi. Hafta içerisinde Konuklar Tarım İşletmesi'ne diğer işletmelerden 400 adet hayvan gelmesi bekleniyor.

Konuklar Tarım İşletmesi Müdürü Ali Odabaşı, yaptığı açıklamada, "2017 yılından 2018 yılı Ağustos ayına kadar işletmemizde embriyo transferi denemeleri yapıldı. Beklenen sonucun elde edilememesinin ardından embriyo transferi sonlandırılarak işletmemizdeki dişi hayvanlar satıldı. Sadece bizim işletmemizde değil, tüm işletmelerde embriyo transfer çalışmaları sonlandırıldı." dedi.

Elden çıkarılanlar taşıyıcı hayvanlar

Mevcutta bulunan 200 ithal taşıyıcı büyükbaşın da elden çıkarılacağını kaydeden Odabaşı, "Bu hayvanlar sadece taşıyıcı olarak kullanılan ithal dişi hayvanlardı. Elimizde kalan 200 ithal dişi hayvanda elden çıkarılacak. Bunun yerine işletmemiz 1000 başlık erkek damızlık ve besi hayvancılığı ile faaliyetlerine devam edecek. Diğer işletmelerimizden 4 aylık olarak gelen erkek buzağılar işletmemizde yetiştirilecek. Bir kısmı damızlık olarak kullanılacak, bir kısmı ise kesim için kullanılacak." şeklinde konuştu.

1000 hayvan gelecek

Yeni hayvanlar geleceğini anlatan Ali Odabaşı, şunları söyledi: "Bu hafta içerisinde diğer işletmelerimizden 400 hayvan işletmemize gelerek faaliyetler başlatılacak. Bu zaman içerisinde 1000 hayvana tamamlanacak. Bizim işletme kapasitemiz 1000 hayvanlık. Tarım ve hayvancılık birlikte yürütülen faaliyetlerdir. Biri olmadan diğeri olmaz. Bizim işletmemizde daha önce de erkek damızlık hayvancılık faaliyetleri yürütülüyordu. Bizim tesislerimiz erkek damızlık hayvan faaliyetlerine daha uygun olduğu için çalışmalar bu yönde devam edecek."

Milletvekilleri devreye girdi

Ak Parti Sarayönü İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu ise girişimlerinin olumlu şekilde sonuçlandığını ve tehlikenin atlatıldığını belirterek, "Konuklar çiftliğinde hayvancılığın kapanması konusu bize yaklaşık 1 ay önce iletilmişti. Bunun üzerine bölge milletvekillerimiz Hacı Ahmet Özdemir, Tigem'lerden sorumlu milletvekilimiz Halil Etyeme ile Ziya Altunyaldız, partimizin il teşkilatı  ve tarımdan sorumlu başkan yardımcılarımız ile görüştük. İçerisinde bulunduğumuz mevcut ekonomik sıkıntıları, Konuklar Tarım İşletmesi'nin stratejik önemini, ilçemizin istihdam alanları ile alakalı ayrıntı bilgileri verdik. Hayvancılık kapatılırsa o bölümde çalışan 14 kişinin işlerine son verilmesi durumunda yaşayabilecekleri sorunları ve sıkıntıları anlattık." ifadelerini kullandı.

Çabamız ilçemiz için

İlçenin menfaatine olan her konuda sonuna kadar mücadele vereceklerinin altını çizem Tayyiboğlu, "Girişimlerimiz sonucunda Konuklar Tarım İşletmesi'nde faaliyetleri sonlandırılan embriyo transferi bölümü yerine erkek damızlık ve besi hayvancılığına başlanacağı müjdesini aldık. Bu ve buna benzer konuların her zaman takipçisi olarak ilçemizin aleyhine olan durumlarda elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle başta milletvekillerimiz olmak üzere konuyla alakadar olan herkese şahsım ve hemşerilerimiz adına teşekkürü bir borç bilirim." dedi.

Milletvekili Kara'ya teşekkür

Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Mehmet Kozan, hayvancılık faaliyetlerine devam edileceği müjdesinin kendilerini sevindirdiğini ifade ederek şöyle konuştu: "İşletmede bulunan hayvanların elden çıkarılacağını ve faaliyetlerin sonlandırılacağını öğrendikten sonra milletvekilimiz Esin Kara hanımla görüşmeler gerçekleştirmiştik. Konunun takipçisi olacağını belirten milletvekilimiz Ankara'da çeşitli temaslarda bulunarak yaptığı görüşmeler neticesinde biz hayvancılık bölümünün kapanmayacağı müjdesini verdi. Kendisine ilçemiz adına teşekkür ediyoruz."