Konuklar gün geçtikçe eriyor!

Konuklar gün geçtikçe eriyor!
Sarayönü'nde bulunan iki devlet üretme çiftliğinden bir tanesi olan Konuklar Tarım İşletmesi, kan kaybetmeye devam ediyor. Uygulanan yanlış icraatlar sonucunda iyice küçülen işletme bünyesindeki damızlık hayvancılık bölümü...

Sarayönü'nde bulunan iki devlet üretme çiftliğinden bir tanesi olan Konuklar Tarım İşletmesi, kan kaybetmeye devam ediyor. Uygulanan yanlış icraatlar sonucunda iyice küçülen işletme bünyesindeki damızlık hayvancılık bölümü de kapatıldı.

2010 yılında İşletmenin hayvancılık bölümünün başka bir işletmeye sevk edilmesi ile birlikte yine kapanması gündeme gelmişti.  O dönemde gösterilen tepkiler ve dönemin AK Parti ilçe başkanı Nafiz Solak ve diğer siyasilerin girişimleri ile 2011 yılında tekrar hayvancılık faaliyetleri başlatılmış ve günümüze kadar çalışmalar devam etmişti.

Bugün gelinen noktada ise işletmede bulunan damızlık hayvanlar elden çıkarılırken, damızlık hayvancılık faaliyetleri için 2019 yılına ödenek ayrılmadı. Bunun yanı sıra işletmenin elinde bulunan yemler de ihale ile satışa çıkarıldı. Bu durum karşısında harekete geçen ilçe siyasetçileri gerekli girişimlerin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda büyük bir işletme olan ve ilçenin zenginlik kaynaklarından biri kabul edilen Konuklar Tarım İşletmesi'nden damızlık hayvancılık bölümü kaldırıldı. Embriyo transferinde yaşanan başarısızlıklar ve son yıllarda işletmenin bu bölüme uygun olmadığı yönünde tutulan raporlar, damızlık hayvancılık bölümünün kapatılmasına neden oldu.

Büyük bir işletmeyken, sessiz sedasız Ziraat Okulu'nun Çumra'ya, Fidancılık'ın Ilgın'a kaydırılması, Su Ürünleri'nin özelleştirilmesi, tavukçuluk ve meyveciliğin kapatılması ile küçülen Konuklar Tarım İşletmesi'nin elde kalan iki faaliyet kolundan biri olan Damızlık Hayvan bölümü de başarısızlıklardan dolayı kapatıldı. Bu durum halk arasında büyük tepkilere neden oldu.

Tayyiboğlu "Sorumluluğumuzun bilincindeyiz"

Damızlık hayvancılık bölümünün kapanmasıyla alakalı olarak tüm girişimlerde bulunduklarını kaydeden Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu, "Konuklar Tarım İşletmesi için sonradan öğrendiğimiz üzere maalesef damızlık hayvancılığı bitirme kararı alınmış. Bununla bağlantılı olarak hayvancılıkta çalışan 14 kişinin de işlerine son verileceği durumunu öğrendiğimiz andan itibaren konuyla ilgili devlet büyüklerimizi ve milletvekillerimizi haberdar ettik. Konuyu paylaştık. İnşallah en kısa zamanda olumlu bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum. İşlerine son verilen arkadaşlarımızın, mevcut ekonomik şartlarda, kış dönemi de olması nedeniyle iş bulma şansı olmadığından mağdur olmamaları için konuyu üstüne basa basa tekrarladık. Ak Parti olarak halkımızın rahatlığı ve refahından sorumlu olduğumuzun bilincindeyiz. Elimizden geleni, yapılması en mümkün şekilde yapmaya gayret edeceğiz." dedi.

Kalaycı ve Kara devreye girdi

MHP İlçe Başkanı Av. Mehmet Kozan ise Milletvekilleri Mustafa Kalaycı ve Esin Kara'nın konu ile alakalı olarak devrede olduğunu belirtti.

MHP İlçe Başkanı Mehmet Kozan, yaptığı açıklamada, "Bugün sürekli olarak hayvan varlığı, et, et ürünleri, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarından şikayet etmemize rağmen bir tarım işletmesi bünyesinde bulunan damızlık hayvancılık faaliyetlerini bitiriyoruz. Yaşanan sorunları nasıl çözebiliriz, bu işi verimli hale nasıl getirebilir diye düşüneceğimize ilk fırsatta kapatıp geçmeye bakıyoruz. Konuklar Tarım İşletmesi'nin zaten çok fazla bir arazisi yok. Esas faaliyet alanının hayvancılık olması gerekirken, hayvancılığın bitirilmesi demek işletmenin kapatılması anlamına gelir. Bu konuyu milletvekilimiz Esin Kara ile tep telefonda, hem de çeşitli toplantılarda yüz yüze görüşerek ilettik. Bu konunun ısrarla takipçisi olacağını söyledi. Bunun yanı sıra konuyla alakalı olarak bir soya hazırlanarak diğer bir milletvekilimiz Mustafa Kalaycı'ya sunuldu. Konuklar Tarım İşletmesi'nin daha da küçülmesine engel olmak için her türlü çabayı vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Başarısızlığın nedeni taşeron"

İşletmede 25 yıl çalışan ve sendika temsilcisi görevinde de bulunan Mehmet Büyükbayram, elde edilen başarısızlıklara taşeron uygulamasının neden olduğunu belirterek, taşeron sistemiyle hangi iş yapılırsa yapılsın başarısızlığın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Büyükbayram, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İşletmelerde gelinen noktanın en büyük nedeni taşeron işçi uygulamasıdır. Bizim zamanımızda usta çırak ilişkisi olurdu. Ustanın yanına bir yardımcı verilir, usta emekli olduktan sonra yerine yardımcısı geçerdi. Bu silsile yoluyla bütün iş kollarında devam ederdi.

Şimdi ise, hayatında hayvan görmemiş, hayvancılıktan anlamayan, normal hayatta iki hayvana bakamayacak durumda olan insanları işe alıp yüzlerce hayvanı bu insanlara teslim ediyoruz. Bu işten başarı beklemek sadece hayalperestlik olur. Bu işler uzmanlık isteyen hassas işler. Liyakat ve ehliyet kişiler tarafından yapılmadığı sürece hangi işi denerlerse denesinler başarı elde edemezler."