Konya'nın milletvekili sayısı artacak!

Konya'nın milletvekili sayısı artacak!
Milletvekili sayısını 550 den 600 e çıkaran anayasa değişikliği, referandumda kabul edilirse, açıklanan son nüfus verilerine göre illerin vekil sayısı da değişecek. 50 milletvekilinin 9 u İstanbul a gidecek, kalan 41 milletvekilliği...

Milletvekili sayısını 550 den 600 e çıkaran anayasa değişikliği, referandumda kabul edilirse, açıklanan son nüfus verilerine göre illerin vekil sayısı da değişecek. 50 milletvekilinin 9 u İstanbul a gidecek, kalan 41 milletvekilliği ise nüfusu artan illere dağıtılacak. Konya nın 14 olan milletvekili sayısı bir sonraki seçimde 15 olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye nüfusunu yaklaşık 1 milyon artışla 79 milyon 814 bin 871 olarak açıkladı. Bu nüfus sayımı verileri ışığında milletvekili sayısı 600 e çıkarılırsa bazı illeri vekil sayısı artacak. Milletvekili sayısındaki artışa temsil oranını yükseltmek gerekçe gösterilmişti. Ancak değişikliğin illere nasıl yansıyacağına bakıldığında 50 yeni milletvekili sadece 32 ile dağıtılabiliyor. Milletvekili artışında aslan payını İstanbul alacak. 50 milletvekilinin 9 u İstanbul a düşecek. Bu durumda 3 seçim çevresinden oluşan İstanbul un toplam 88 olan milletvekili sayısı 97 ye yükselecek.

Milletvekili sayısının 600 e çıkarılması Türkiye nin 2. büyük seçim bölgesi olan Ankara da önemli bir değişime yol açacak. Ankara da 32 olan milletvekili sayısı 4 artışla 36 ya çıkacak.

KONYA'NIN VEKİL SAYISI ARTACAK

İstanbul, Ankara ve Bursa da önemli değişikliğe yol açacak yeni düzenleme ile Kocaeli, Gaziantep, Urfa, Mersin, İzmir ve Antalya nın milletvekili sayısı 2 şer artacak. Konya, Aydın, Ordu, Diyarbakır, Kayseri, Balıkesir, Elazığ, Batman, Kütahya, Afyon, Muş, Edirne, Karaman, Aksaray, Karabük, Yalova, Denizli, Ağrı, Tekirdağ, Adana, Hatay, Manisa ve Muğla nın milletvekili sayısı ise 1 er yükselecek.

Yani Konya nın 14 olan milletvekili sayısı bir sonraki seçimde 15 olacak.