Küçük esnafı ezdirmeyiz

Küçük esnafı ezdirmeyiz
Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, küçük esnafın artan maliyetler altında ezildiğini, birde bunun üzerine küçük esnaf üzerinde algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Devletin sanayiciler...

Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, küçük esnafın artan maliyetler altında ezildiğini, birde bunun üzerine küçük esnaf üzerinde algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Devletin sanayiciler üzerinde hiçbir yaptırımda bulunmadığını, buna karşılık herkesin küçük esnafın üzerine gitmesini eleştiren Koçaş, "küçük esnafımızı ezdirmeyiz" ifadesini kullandı.

Tüketiciler da dahil olmak üzere herkesin küçük esnafın üzerine gittiğini ifade eden Hasan Koçaş, yaptığı açıklamada, "Son haftalarda üst üste gelen zamlar küçük esnafa çok büyük maliyet yükü yüklemiştir. Tüketicilerde, hammaddeyi üreten sanayiciler ve aracılar yerine küçük esnafla muhatap oldukları için tepkilerini küçük esnafa göstermektedirler. Mesela buna örnek olarak son haftalardaki ekmekçilerin durumunu ele alalım. Sanayici harman döneminde toplayıp stokladığı buğdayı şimdi fahiş fiyattan işleyip piyasaya sürüyor. Elektriğe, suya, en basitinden ekmeğin konduğu poşete, sarıldığı kağıda, mayaya durmadan zam geliyor. Bu durumda söyleyin, fırıncı ne yapsın? Şimdi devlet ekmeğe zam gelmesin diye fırıncılarla uğraşıyor." dedi.

Devlet maliyetleri frenlemeli

Devletin girdi maliyetlerini kontrol altına alması gerektiğini savunan Koçaş, "Devletin üç kuruş kazanan küçük esnaf yerine sanayici ile uğraşması gerekiyor. Ekmek fiyat artışına karşı çıkmak yerine un fiyat artışına, elektrik ve su fiyat artışına, stokçuluk yapana karşı çıkmak daha doğru değil midir? Maliyet düşürme hesaplarına gidilmesi kanaatinde olduğumuzu belirtmek isteriz." şeklinde konuştu.

Esnafa haksızlık yapılıyor

Koçaş, konuşmasına şu şekilde devam etti: "piyasalarda yaşanan ekonomik krizin sebebi ve sorumlusu küçük esnafmış gibi bir algı oluşturmak haksızlıktır. Böyle bir şey olmadığı gibi esnafımız veresiye defteri tutarak kredi açmakta ve bir nevi  sosyal yardımlaşma yapmaktadır. Hangi küçük esnafa girerseniz gidin alacak defteri doludur. Her esnafın minimum 30 bin lira alacağı veresiye vardır. Çay parasını, ekmek parasını, pazar parasını veresiye defterine yazan arkadaşlarımız var. Artan maliyetler karşısında tabii ki esnafımızda raftaki ürünlerini toptancısından malı aldığı fiyat üzerinden güncellemek zorunda kalacaktır."

Esnafımızı korumak görevimiz

Küçük esnafı korumak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Hasan Koçaş, "Fiyat tarifeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odamız tarafından belirlenen ürünler için zam kararı alacağız. Esnafımızı korumak bizim asli görevimizdir. Üreticinin süt fiyatı aynı dururken, fabrika pastörize süt fiyatlarına yüzde 70 varan zam yapmış, çiftçinin buğday fiyatı değişmezken una zam gelmiş, elektriğe ve suya zam gelmiştir. Burada perakende satanın ne kabahati var. Televizyon ekranlarında küçük esnafa fırsatçı gibi algı oluşturmak, zam kararını durdurmak, şovmenlikten başka bir şey değildir." ifadelerini kullandı.