Ladikli kursiyerler sertifikalarını aldı

Ladikli kursiyerler sertifikalarını aldı
Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi tarafından Ladik Mahallesinde yürütülen Bağ Fidanı Üretimi Kursu tamamlandı.Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İşkur, ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın...

Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi tarafından Ladik Mahallesinde yürütülen Bağ Fidanı Üretimi Kursu tamamlandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İşkur, ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak protokolü ile yürütülen Bağ fidanı Üretimi Kursununa katılan ve başarılı olan 12 kursiyere sertifikaları düzenlenen tören ile verildi.

Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi tarafından yürütülen İŞKUR destekli ikinci kursta tamamlandı. Geçtiğimiz aylarda Gözlü Mahallesinde uygulanan bahçecilik ve fidan üretimi kursunun ardından Ladik Mahallesinde yürütülen Bağ fidanı Üretimi kursu da tamamlanarak kursa katılan kursiyerlere sertifikaları törenle teslim edildi.

Geçtiğimi Salı günü ladik kültür merkezinde düzenlenen törene Kaymakam Tarık Bahadır, Konya İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, Sarayönü Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yardımcısı Fevzi Tosun ve şube müdürleri, Sarayönü Ziraat odası Genel Sekreteri Mahpeyker Karça ile kursiyerler ve yakınları katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan tören kurs ile ilgili hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Kurs boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerin görüntüleri ile oluşturulan sinevizyon gösterisinin ardından Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, bayanların üretime katılmasının önemine vurgu yapan bir konuşma gerçekleştirdi.

Tarım sektöründe genelde erkeklerin ağırlıklı olarak çalıştığını ifade eden Keleş; "Ancak son yıllarda bayanlarda tarımda aktif rol almaktadır. Bayanların hem de bilinçli ve eğitimli olarak tarım sektöründe yer almaları takdire değerdir.

İşkur olarak geçtiğimiz yıl 1305 kadın kursiyere belgelerini verdik. 3750 hanım kardeşimize iş bulmalarında aracılık ettik. Kadın ve genç girişimcilere son yıllarda önemli destek ve hibeler verilmektedir. Bayanlarımızın bu desteklerden  faydalanmaları bizleri de memnun etmektedir.

Ayrıca KOSGEP üzerinde yüzde 50 engelli ve eski hükümlülere 50 bin TL hibe verilmektedir. Bu durumda olanların kurumumuza başvurmaları durumunda yardımcı olacağız. Bu kursa katılan değerli hanım arkadaşlarımızı da kutluyorum" dedi

Daha sonra kürsüye gelen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürü Seyfettin Baydar Ladikte açılan Bağ Fidanı Üretimi kursunu organize eden ve eğitimler veren Sarayönü Ziraat Odası ve çalışanlarını tebrik ederek; "Sarayönü'nde hanım çiftçiler çok gayretli ve becerikli. Bu kursa katılan hanım arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve kurum olarak kendilerine her türlü desteği vereceğimizi bilmelerini istiyoruz. Bu kursa katılan ve başarılı olan kursiyerlerimizi de Ziraat Odamızın ile birlikte organize ederek özellikle bağcılığın yoğun olduğu Manisa ve diğer bölgeleri gezdireceğimizi müjdelemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Tarım Bakanlığımız aynı zamanda eğitimci bir bakanlık olduğunun altını çizen Baydar

İl yayım çalışmaları kapsamında 55,853 çiftçinin çeşitli konularda eğitimlere tabi tutulduğunu, diğer kurumlarla yapılan işbirliği ile kış eğitim programları çerçevesinde 1300 çiftçiye eğitim verildiğini, yine aynı kursun açıldığı kapsamda 144 çiftçiye eğitim verildiğini, Konya'da bölgesel ve tarım bakanlığının destekleriyle bir çok eğitim projesinin devam ettiğini ve uluslararası çalışmalarda çiftçi tarla okulları gibi model uygulamaların ilimizde uygulandığını belirtti.

Son konuşmayı gerçekleştiren Kaymakam Tarık Bahadır ise konuşmasında, "Günümüzde artık ülkelerin günü belirleyen en önemli unsurlardan birisi tarım, gıda ve hayvancılığın üretimi. Çünkü insanların karnı bu unsurlarla doyuyor.

Yuvayı dişi kuş yapar anlayışıyla kadının üretime katılması çok önemli. Bir bayanı yetiştirmekle bir aileyi ve toplumu da yetiştirmiş oluyorsunuz. Bayanlarımızın burada öğrendikleri bilgileri en güzel şekilde kullanmalarını temenni ediyorum.

Tarım ve hayvancılıkta artık çıtayı yükseltmek gerekiyor. Bu sektörde teknolojiyi çok iyi kullanmalı ve gerekli eğitimleri vermeliyiz.

Sarayönü'nde tarım ve hayvancılık oldukça yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu nedenle yeni eğitim yılı için bazı okullarımızda hayvancılıkla ilgili bölümler açtık.

Tarımda Ziraat Odaları çok etkin. Bizde odamız ve ilgili diğer kurumlarla birlikte bölgede tarım ve hayvancılık sorunları ve nasıl geliştirilebileceği konusunda bir anket çalışması yaparak bir yol haritası çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki kursiyerlerimizden ve tüm bölge halkından katkı sağlamalarını bekliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Kursiyerlerden Büşra Kendir, Hatice Genç, Elife Kendir, Rabia Arabacı, Esra Tos, Rabia Karayer, Esma Ateş, Seda Çokur, Ayşegül Külahlı, Sıddıka Külahlı, Melek Külahlı, Habibe Külahlı, sertifikalarına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Program kursiyerler tarafından hazırlanan ikramların sunulması ile sona erdi.