MEAAL öğretmenleri Litvanya'dan döndü

MEAAL öğretmenleri Litvanya'dan döndü
Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi öğretmenleri, "Okulu Erken Terki En Aza İndirmek İçin Bilgi İletişim Teknolojileri” adlı Erasmus Plus projesinin beşinci toplantısını 1-5 Ekim tarihleri arasında Litvanya’da gerçekleştirdi.Projenin...

Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi öğretmenleri, "Okulu Erken Terki En Aza İndirmek İçin Bilgi İletişim Teknolojileri” adlı Erasmus Plus projesinin beşinci toplantısını 1-5 Ekim tarihleri arasında Litvanya’da gerçekleştirdi.

Projenin Litvanya ayağı ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Hacı Kerpiç, yaptığı açıklamada: "Türkiye’den 6 öğretmen, toplamda ise 20 öğretmenin katıldığı Litvanya çalışmalarını başarıyla tamamlayarak yurdumuza döndük. Beş günlük proje toplantılarında çeşitli faaliyetler ve etkinliklere yer aldık. Katıldığımız konferanslar ve doğrudan gözlem yoluyla Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerinde ki farklılıkları öğrenme ve gözlemleme fırsatı bulduk. Bizler de Türkiye’mizi ve eğitim sistemimizi katılımcılara tanıttık. Ülkemizde devam eden FATİH projesi ve Bir Milyon Öğretmen, Bir Milyon Fikir” projeleri katılımcıların en çok dikkatini çeken projelerdi." dedi.

Önemli edinimlerimiz oldu

Her katıldığımız yurtdışı toplantısında iyi uygulamaları doğrudan gözlemleme, ülkemizin, ilimizin, ilçemizin ve okulumuzun tanıtılması, yeni yaklaşım ve yöntemler öğrenme gibi birçok konuda bizlere fırsatlar sunuyor. Koordinatör veya ortak olarak katıldığımız her proje toplantısının yeni bir ülkeyi görmekten ziyade, bizlere ve öğretmenlerimize eğitimde farklı bakış açıları kazandırarak okulumuzda daha kaliteli ve yenilikçi bir eğitim ortamı oluşturmamıza  katkı sağladığını düşünüyorum. Meslektaşlarımla birlikte ülkemizi başarılı bir şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. " dedi

"Litvanya'nın eğitim sistemini inceledik"

Litvanya'da birçok verimli faaliyette bulunduklarını anlatan proje koordinatörü Mustafa Kozan ise şunları söyledi: "1-5 Ekim tarihleri arasında Litvanya’nın Vilnius ve Taurage şehirlerinde düzenlenen kısa dönemli öğretmen eğitimi hareketliliğine okul müdürümüz Hacı Kerpiç, İngilizce öğretmenimiz Seda Alakay, Edebiyat öğretmenimiz Uğur Burak Karataş, Kimya öğretmenimiz Mehmet Toraman ve Almanca öğretmenimiz Hatice Ark Yakalı ile birlikte toplamda 6 öğretmen katıldı. Toplantı programına göre her gün farklı  faaliyetlere katıldık. Hareketliliğin ilk gününde Litvanya parlamentosunu ziyaret ettik.  Litvanya Eğitim ve Bilim komitesinde bir milletvekili bizleri Litvanya eğitim sistemi hakkında bilgilendirdi. Genel olarak eğitim sistemi ve okulu erken terk ile ilgili katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantının ikinci gününde Vilnius’tan yaklaşık 400 km uzaklıktaki Taurage kentine hareket ettik. Yol üzerinde Trakai kalesini ziyaret etme fırsatı bulduk. Karaçay ve Karaim Türklerine ait eserlerinde kale içindeki müzede sergilenmesi bizler için hoş bir sürpriz oldu."

Verimli bir hafta geçirdik

Kozan, programın diğer günlerinde farklı konferans, çalıştay ve toplantılara katıldıklarını belirterek, "Litvanya’nın farklı şehirlerinden ve Etwinning canlı yayınına katılan yaklaşık 60 eğitimci ile birlikte büyük çaplı konferans gerçekleştirdik. Proje ortakları kendi eğitim sistemlerini tanıtan sunumlar yaptı. Ayrıca, şehir dışından katılan uzman ve eğitimciler okulu erken terki önlemeye yönelik dersleri daha eğlenceli hale getirmemizi sağlayacak öğretim yöntem ve teknikleri ile Web 2.0 araçları hakkında sunumlar yaptılar. Programın son gününde AB destekli bir kütüphaneyi ziyaret etme fırsatı bulduk. Burada da 3D yazıcının özellikleri hakkında bilgilendirildik. Asıl ilgimizi çeken şey ise 3 eğitimci/uzmanın kütüphanede halka farklı konularda eğitim vermesi idi. Gerçek manada verimli ve faydalı bir hafta geçirdiğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.