Merkez Bankası süt fiyatlarına müdahale etti!

Merkez Bankası süt fiyatlarına müdahale etti!
Merkez Bankası, döviz kurlarının yükselmesine engel olamazken, süt fiyatlarına müdahale etti.Ulusal Süt Konseyi'nde belirlenen yeni fiyat daha uygulanmadan 10 kuruş düşürülmesi üreticinin tepkisini çekti. Yem başta olmak üzere...

Merkez Bankası, döviz kurlarının yükselmesine engel olamazken, süt fiyatlarına müdahale etti.

Ulusal Süt Konseyi'nde belirlenen yeni fiyat daha uygulanmadan 10 kuruş düşürülmesi üreticinin tepkisini çekti. Yem başta olmak üzere girdi maliyetleri yüzde 40 oranında artarken, Merkez Bankası'nın maliyet artışlarının altında belirlenen süt fiyatlarına müdahale etmesi dikkat çekti.

SÜT FİYATLARINA MÜDAHALE SKANDAL DUYURU İLE ORTAYA ÇIKTI

Merkez Bankası'nın süt fiyatlarına müdahalesi, Ulusal Süt Konseyi'nin skandal duyurusu ile ortaya çıktı. Skandal duyuru şöyle:

“15.08.2018 – 31.12.2018 dönemine ait %3.6 yağ ve %3.2 proteinli soğutulmuş çiğ sütün bir önceki dönemde 1.53 TL/Litre olan tavsiye fiyatı, Merkez Bankası'nın uyarısıyla 15 Ağustos 2018'den geçerli olacak şekilde 1.70 TL/Litreye yükseltilmiştir."

Bilindiği üzere Cuma günü yapılan toplantıda üreticinin eline geçecek çiğ süt referans fiyatı 01 Ağustos – 31 Aralık 2018 tarihlerinde geçerli olmak üzere soğutma ve nakliye bedelleri hariç 1,70 TL olarak belirlenmişti. Soğutma ve nakliye bedelleriyle birlikte bu fiyat 1.80 lira olarak açıklanmıştı. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesiyle birlikte çiğ süt referans fiyatı 1.70 TL'ye düşürüldü.

Müdahalenin hayvancılığa faturası ağır olacak!

Merkez Bankası'nın müdahalesi süt fiyatlarının düşürülmesi, dişi hayvan kesimlerini artırmasından endişe edilirken, bunun ülke hayvancılığına faturası ise ağır olacak. Üreticinin girdi maliyetleri konusunda bir adım atılmazken, Merkez Bankası'nın süt fiyatlarına müdahale etmesi manidar bulundu.

Yem fiyatlarına da müdahale edecek mi?

Süt fiyatlarına yapılan müdahalenin ardından şimdi üretici bu sorunun cevabını merak ediyor. Yem fiyatlarına da müdahale edilecek mi? Süt üreticisi, Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda gerçekten samimi ise yem fiyatlarına da müdahale etmesini bekliyor.