Migreniniz varsa kalbinize dikkat

Migreniniz varsa kalbinize dikkat
Dayanılmaz ağrılara yol açan migren, kalp düşmanı çıktı. Migrenden muzdarip olanların kalpdamar hastalıklarına yakalanma, felç ve kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu anlaşıldı. İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan...

Dayanılmaz ağrılara yol açan migren, kalp düşmanı çıktı. Migrenden muzdarip olanların kalpdamar hastalıklarına yakalanma, felç ve kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu anlaşıldı. İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, kalp krizi, inme, kan pıhtılaşması ve düzensiz kalp hızları dahil olmak üzere kardiyovasküler problemlerin birçoğu migrene bağlı olabilir.

Danimarka‘da 19 yıl süren araştırmada yaklaşık 500 bin kişi üzerinde değerlendirme yapılmış ve 51bin migren hastasının takiplerinde kalp krizi riskinin ve kalp ritim bozukluğu oluşma riskinin 1.5 kat daha fazla olduğu saptanmıştır.

Yine aynı araştırmada inme riskinin migreni olan kişilerde iki misli fazla olduğu belirtilmektedir. LIV Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Özkara araştırma ile ilgili şunları söyledi; ‘’Migren baş ağrısı nedenleri arasında dünyada ilk sırada yer almaktadır. Araştırmalarda Amerika’da her 100 kişiden 12’sinin migren hastası olduğu saptanmıştır. Araştırmalar migreni olan kişilerin inme geçirme ihtimalinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Bunun nedenleri konusunda net bir sonuç bulunmasa da, migreni olanlarda kanın pıhtılaşma oranının artmış olması, beynin kan akımının azalmış olması ve damar yapısının bozulmuş olmasının bu sonucu doğurduğunu düşünmekteyiz. Tüm bu bulgular ışığında, sigara, stres ve kötü beslenme gibi diğer faktörler de eklendiğinde migreni olan kişilerin kalp krizi riskinin yüksek olduğunu ve bu riskten uzaklaşmak kalp damar kontrollerini aksatmamaları gerektiğini özellikle vurgulamak isterim’’.