Ne olmak lazım

Bu hayatta insan ne olmalı ki, para kazanabilsin ve itibar sahibi olabilsin? Nasıl davranmalı ki övgüler alabilsin, yükselsin. Dünya bizden ne olmamızı istiyor, hangi insanlar, diğerlerinden ne bekliyor?

Dürüstlük, doğruluk vakar sahibi olmak insanda olması gereken başlıca huylardır. Fakat dış dünya insandan bunları mı bekliyor? Açıkçası dostlar, doğru erdem ve davranışlar kısa vadede fazla işe yaramıyor.

Makam ve mevki sahiplerine yaranabilmek için birazcık dönek olmak gerekir. Övgüler alabilmek için kaypak olmalıdır. İtibar sahibi olabilmek için de birazcık şerefsiz olmak lazım. İnsanlar bazen beş dakikalık itibar karşılığında bütün erdemlerini satabiliyorlar. Belki itibar elde ediyorlar, belki koltuk kapabiliyorlar fakat bu ticaret geçici olmaktan kurtulamadı.

Doğruluğu dürüstlüğü satıp karşılığında itibar makam mevki alanlar, bir süre sonra bu aldıkları bütün makamları kaybettiler. Peki, doğru olanlara ne oldu?

Doğruluğu düstur edinenler belki o anda başkalarının gözüne giremedi, belki de kazanamadı. Ancak uzun vadede kazanan, doğru insanlar oldu.

Doğruluğunu kaybetmek, insanlığını kaybetmektir. Kaybedilen para geri kazanılır, ancak kaybedilen insanlık geri kazanılmaz.

Yanlışlarımızdan Sıyrılma Ayı; RAMAZAN

Ramazanı Şerif e erişebilmek Müslümanlar için çok büyük bir nimet… Çünkü insan olduğumuzu hatırlatıyor bize Ramazan ı Şerif.

Açlık ve susuzluk... Hem aciz olduğumuzu hatırlatıyor, hem de tokken hangi nimetlerin içinde bulunduğumuzu.

Oruç insanı yeme içmeden alıkoyduğu gibi günahlardan da alıkoyuyor. Zaten böyle olmasaydı, tuttuğumuz oruç açlıktan ibaret olmaz mıydı?

Cenab ı Hakk orucun bizden önceki kavimlere de farz kılındığını beyan ediyor. Demek ki insanlık tarihi boyunca birileri oruç tutmuş. Oruç ile kötülüklerden sıyrılıp temize çıkmış. Demek ki insanlığın sürekli oruca ihtiyacı varmış.

Hep duyduğumuz gibi; oruç sadece bedene tutturulmaz, azalara ve idrakimize de oruç tutturmalıyız.

İnsana doğruluğu iyiliği aşılayan, açın halinden anlamamızı sağlayan Ramazan ı Şerif in ortasındayız. Ümit ederim ki bu ayda unuttuğumuz insani değerlerimizi tekrar kazanırız.

Hayırlı Ramazanlar Efendim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi