Play-off kalkıyor mu?

Play-off kalkıyor mu?
Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), 2018-2019 sezonu Spor Toto Bölgesel Amatör Lig müsabakaları için statü değişikliğine gidileceği iddia edildi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Sarayönü Belediyspor'un da mücadele edeceği...

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), 2018-2019 sezonu Spor Toto Bölgesel Amatör Lig müsabakaları için statü değişikliğine gidileceği iddia edildi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Sarayönü Belediyspor'un da mücadele edeceği 2018-2019 sezonu Spor Toto Bölgesel Amatör Lig müsabakaları için statü değişikliğine gidileceği iddia edildi. TFF’nin devrim niteliğinde statü değişikliğine gideceği, 12 olan grup sayısının 9'a düşürüleceği ve gruplarında şampiyon olan takımların direk olarak 3. Lige çıkacağıyla ilgili olarak TFF’den henüz bir resmi açıklama gelmedi. 9 grupta takım sayılarının artırılacağı da ifade edilirken, TFF’nin konuyla ilgili çalışmalar yaptığı, eğer çalışmaların yeni sezon öncesi tamamlanması halinde 2018-2019 sezonunda yeni statünün uygulamaya konulacağı belirtildi.

Bölgesel Amatör Ligde 2018-2019 sezonu Eylül ayında start alacak. 81 ilden 160 takımın katılma hakkı bulunduğu ligin kaç takım ve gruptan oluşacağı merak konusu oldu. Edinilen bilgilere göre; yeni sezonda play-off sistemi olmayacak, gruplarını birinci bitiren takımların direk 3. Lige çıkacak. Şuan taslak aşamasındaki bu statü, birçok kulüp tarafından benimsenmiş durumda.

Bölgesel Amatör Ligde 2018-2019 sezonu için taslak hazırlığı başladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Amatör İşler Kurulu ve Amatör Ligler Direktörlüğü’nün hazırladığı 2018-2019 sezonu taslağı kapsamında yeni sezonda uygulamaya konulacak statü belirlenecek.

Geçen sezon olduğu gibi bu sezon da Eylül ayında başlaması ön görülen ligde uygulanacak statü kulüplerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu konular arasında yer alan yaş kontenjanı, gruplar, takım sayıları ve play-off sisteminin uygulanıp uygulanmayacağı yeni sezon taslağının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

3 kez direk, 5 kez play-off

Yarı profesyonel lig olarak hem tüm Türkiye’yi kucaklayıcı, hem de profesyonel takım olmayan illere yarı da olsa profesyonel bir futbol heyecanı yaşatmayı amaç edinen Bölgesel Amatör Lig’de geride kalan 8 sezonda farklı farklı statüler uygulandı. Amatör İşler Kurulu, 2010-11 sezonuyla uygulamaya koyduğu ligde, farklı sezonlar olmak üzere 3 kez direk terfi sistemi, 5 kez de play-off sistemini yürürlüğe koydu. Kulüpler, 2010-11, 2012-13 ve 2014-15 sezonlarında direk terfi sistemiyle 3. Lig yarışına tutuşurken, 2011-12, 2013-14, 2015-16, 2016-17 ve 2017-18 sezonlarında play-off sistemiyle 3. Lig peşinde koştu. Son 3 sezondur genelde play-off sisteminin uygulandığı ligde, kulüpler daha çok direk terfi sistemini benimsemiş durumda. Grubunda şampiyon olsa da play-offta yaşanılan şansızlık üzerine 3. Lige çıkamayan takımlar, yeni sezon öncesi kulüplerin önünde kötü örnek olarak yer alıyor. Bu durumu göz ardı etmeyen ve Play-Off stresi yaşamak istemeyen kulüpler, TFF Amatör İşler Kurulu’ndan yeniden direk terfi sisteminin getirilmesini bekliyor.

160 takımın hakkı var

Söz konusu konular hakkında şuan için netleşmiş bir durum yok. Amatör İşler Kurulu, her yıl olduğu gibi önce lige katılma hakkı olan kulüpleri açıklayacak ve bu kulüplerden belirlenen tarihe kadar lige katılım paylarını yatırmalarını isteyecek. Kulüplerin netleşmesinin ardından Kurul, kendi arasında yapacağı toplantıda takımları gruplara ayıracak. Geçen sezon 12 gruptan oluşan ligde 159 takım mücadele etti. Bu takımların 15’ini İstanbul takımları oluştururken, İzmir ve Kocaeli’den 5’er, Antalya, Bursa ve Kütahya’dan 4’er, Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Mersin, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Trabzon, Denizli ve Ordu 3’er takımla temsil edildi. Geri kalan illerin 24’ü 2’şer, 38’i de 1’er temsilciyle lige katıldı.

2018-2019 sezonuyla 9’uncu yılına giren Bölgesel Amatör Ligde, 81 ilden 160 takımın katılma hakkı bulunuyor. Sona eren Play-Out maçlarının ardından ligden düşen ve çıkan takımlar kesinleşti. Futbol Federasyonu tarafından önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklanacak takım isimleriyle birlikte Bölgesel Amatör Ligde yeni sezon için geri sayıma başlanacak.

Kulüpler müjdeli haberi bekliyor

Bu arada TFF’ye yakın kaynaklara göre, en son 2014-15 sezonunda uygulanan direk terfi sisteminin 2018-19 sezonunda yeniden uygulamaya konulacağı öğrenildi. Şuan sadece görüş ve fikir aşamasındaki sistemin uygulanabilmesi için kulüplerin tepkileri de ölçülecek.

Geçtiğimiz sezon uygulanan sistemle Spor Toto Bölgesel Amatör Lig’den TFF 3.Lig’e toplam 9 takım yükseldi. 12 grupta oynanan grup müsabakaları çift devreli lig ve puan usulüne göre müsabakalar oldu. Müsabakalar sonunda gruplarında birinci olan takımlar play off oynadı. Play off müsabakaları sonunda 12 grup birincisinden 9’u TFF 3.Lig’e çıkmaya hak kazandı. Play off müsabakaları 2 kademede oynandı. 1. Kademe 12 grup birincisi birbirleriyle bölgesel olarak eşleşerek tarafsız bir sahada tek maç eleme usulü müsabaka oynadılar. 1.kademe müsabakalarında galip gelen 6 takım Spor-Toto 3.Ligine yükseldi.