Ramazan bayramı kutlandı

Ramazan bayramı kutlandı
Sarayönü’nde büyük bir manevi havanın hakim olduğu Ramazan Bayramı coşkuyla kutlandı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu bayramda tatil dokuz gün olmasa da, üç günlük tatili fırsat bilen şehir dışındaki Sarayönülüler,...

Sarayönü’nde büyük bir manevi havanın hakim olduğu Ramazan Bayramı coşkuyla kutlandı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu bayramda tatil dokuz gün olmasa da, üç günlük tatili fırsat bilen şehir dışındaki Sarayönülüler, ailelerini ziyaret ederek tatillerini memleketinde geçirdi. Herhangi bir acı kazanın ve can kaybının yaşanmadığı ilçemizde, bayram tatili huzurlu geçti. Bayram sabahı yediden yetmişe herkes bayram namazı için camilere akın etti. Bayram namazının ardından vatandaşlar ilk olarak cami içerisinde bayramlaştı. Vatandaşların bir bölümü arife günü kabir ziyaretlerini gerçekleştirirken, bir bölümü bayram namazının ardından kabristandaki yakınlarını ziyaret etti.

Geçtiğimiz günlerde tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye ve ilçemizde de Ramazan Bayramı coşkusu yaşandı. İlçe dışında yaşayanların, dört günlük bayram tatilini değerlendirmesiyle memleket hasretini dindirme arzusu Sarayönü'nde güzel bir yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Sarayönü’nde bayramın ilk günü bayram namazı için camiler dolup taşarken, vatandaşlar bayram namazı ibadetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadı. Ramazan bayramı nedeniyle vatandaşlar yılda iki kere kılınan bayram namazını kaçırmamak için sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın etti.

Bayram namazına yoğun ilgi

Namaz öncesi cemaate vaaz verilirken, bayramların anlamı ve önemi anlatıldı. Sarayönü camilerinde okunan bayram hutbesinde ise “Bizler bu bayrama oruçlu günlerden, bereketli iftarlardan, uykusuz sahurlardan sonra ulaştık. Ramazan boyunca sadece Rabbimizin rızasını kazanabilmek umuduyla nefsimizle mücadele ettik. İmsakla başladığımız sabır imtihanını iftarın sevinciyle tamamladık. Teravihin birlik ve beraberliğinden, sadaka ve infakın serinliğinden nasibimizi aldık. Kur’an tilavetiyle ruhlarımızı besledik. Mukabelelerle on dört asır öncesine giderken okuduk, düşündük, ibret ve istikamet edindik. Ramazan sayesinde az ile yetinmenin ve paylaşmanın değerini bir daha kavradık. Nihayet ömür yolculuğumuzun en kıymetli duraklarından biri olan bayrama kavuştuk. Bugün Rabbimizin eşsiz ikramına şükretme, huzur ve mutluluğumuzu paylaşma zamanıdır.

Ramazan’ı fırsat, bayramı mükâfat bilelim. Birbirimize soframızı açtığımız gibi gönlümüzü de açalım. Küskünlüklere ve dargınlıklara son vererek güven ve samimiyet köprüleri kuralım. Önce biz adım atalım, gelmeyene gidelim, aramayanı arayalım. Kine, öfkeye, hasede, fesada sırtımızı dönerek birbirimize sarılalım. Gelin, bu bayram anne babalarımızın duasını alarak cennete açılan kapılardan geçelim. Acısıyla tatlısıyla hayat imtihanını birlikte yüklendiğimiz eşlerimizin gönlünü yapalım. Yavrularımızı sevindirip ailemiz için emek vererek Allah’ın rızasına erişelim." sözleriyle birlik ve beraberlik mesajları verildi.

İlk bayramlaşma camilerde

Yaşlısı, genciyle camilere gelen vatandaşlar, namazın ardından cami içerisinde birbirleriyle bayramlaştı. Bayramlaşmalar cami dışında da devam etti. Sonrasında ise arife günü mezarlık ziyaretinde bulunmayan vatandaşlar mezarlıklara koşarak yaşamını yitiren aile büyüklerini ziyaret etti.

Kapı kapı gezerek bayram şekeri toplayan çocuklar, eski bir geleneği yaşanmaya devam etti. Güvenlik güçleri, bayramda herhangi bir huzursuzluk yaşanmaması için ekstra güvenlik önemleri aldı. Üç günlük Ramazan bayramı akraba ziyaretleri ile tamamlandı.