Şap aşılamaları başladı

Şap aşılamaları başladı
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından şap aşılaması çalışmaları başlatıldı.Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Güngör Çiğdem yaptığı açıklamada, "Gıda Tarım ve Hayvancılık...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından şap aşılaması çalışmaları başlatıldı.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Güngör Çiğdem yaptığı açıklamada, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelesi kapsamında düzenlenen 2018 yılı ilkbahar büyükbaş şap aşılama kampanyası 15 Şubat 2018 ile 30 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Önceki dönemlerde serbest veteriner hekimler tarafından yapılan büyükbaş şap aşılama kampanyası bu dönemde müdürlüğümüz teknik personeli tarafından uygulanacaktır." dedi.

Aşılama çalışmalarına üreticilerin duyarlı olmasını isteyen Çiğdem, "Şap aşılaşması kampanyası tarihleri dışında hastalık çıkışı haricinde şap aşılaması yapılmayacaktır. Yetiştiricilerimizin bu tarihler arasında büyükbaş hayvanlarının şap aşısının yaptırmaları aşılama uygulamasını yürüten müdürlüğümüz personeline yardımcı olmaları aşılama esnasında hayvanlarının zapt edilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Şap hastalığı hakkına bilgi veren Güngör Çiğdem şöyle konuştu: "Şap Hastalığı çift tırnaklı hayvanlara özgü, çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, manda, koyun ve keçi yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür. Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır. Şap hastalığı bazı kayıpları meydana getirmektedir. Bunlar süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar, tedavi masrafındaki maliyetler şeklindedir."